Σκότωσαν τα αυτιστικά παιδιά τους και αυτοκτόνησαν: Η υπόθεση που σοκάρει την Αυστραλία
Σοκ προκαλεί στην Αυστραλία η οικογενειακή τραγωδία που αποκαλύφθηκε στο Mosman Park του Περθ, όπου ένα ζευγάρι βρέθηκε νεκρό μαζί με τους δύο ανήλικους γιους του, οι οποίοι έπασχαν από σοβαρή μορφή αυτισμού. Οι Αρχές κάνουν λόγο για υπόθεση δολοφονίας–αυτοκτονίας, ενώ φίλοι και άνθρωποι του περιβάλλοντος της οικογένειας περιγράφουν μια μακρόχρονη πορεία απομόνωσης, εξάντλησης και αίσθησης εγκατάλειψης από τις κρατικές δομές στήριξης. Οι σοροί του 50χρονου Τζάροντ Κλουν, της 49χρονης συντρόφου του Μαϊγουένα Γκοασντού και των δύο παιδιών τους, του 16χρονου Λίον Κλουν και του 14χρονου Ότις Κλουν, εντοπίστηκαν το πρωί της 30ής Ιανουαρίου στο οικογενειακό τους σπίτι. Η αστυνομία της Δυτικής Αυστραλίας ανέφερε ότι και τα δύο παιδιά αντιμετώπιζαν «σημαντικές και σύνθετες προκλήσεις υγείας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Λίγες ημέρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι στο σπίτι βρέθηκε σημείωμα, το οποίο –σύμφωνα με πληροφορίες– ενίσχυσε το σενάριο της κοινής απόφασης των γονιών να βάλουν τέλος στη ζωή τους και στη ζωή των παιδιών τους. Το περιεχόμενό του φέρεται να περιλάμβανε αναφορές στην οικονομική κατάσταση της οικογένειας, στοιχείο που προστίθεται στο ήδη βαρύ ψυχολογικό υπόβαθρο της υπόθεσης.
Φίλοι της οικογένειας μιλούν για μια καθημερινότητα εξαιρετικά απαιτητική, με το ζευγάρι να παλεύει επί χρόνια να ανταποκριθεί στις ανάγκες δύο παιδιών με σοβαρό αυτισμό. Όπως ανέφεραν, η οικογένεια είχε χάσει μέρος της κρατικής χρηματοδότησης που λάμβανε για τη φροντίδα του ενός παιδιού, ενώ υπήρξαν και τραυματικές εμπειρίες στο σχολικό περιβάλλον. Στενή φίλη της οικογένειας δήλωσε στη βρετανική Daily Mail ότι οι γονείς ένιωθαν πως είχαν μείνει χωρίς ουσιαστική στήριξη από συγγενείς, φίλους, σχολεία και υπηρεσίες. Αναφερόμενη στο NDIS (Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Αναπηρίας), υποστήριξε ότι το ζευγάρι θεωρούσε πως «το σύστημα τους άφησε μόνους», ενώ η χρόνια αϋπνία –καθώς τα παιδιά δυσκολεύονταν να κοιμηθούν– είχε εξαντλήσει πλήρως τα ψυχικά τους αποθέματα. Άλλος φίλος της οικογένειας περιέγραψε τους γονείς ως «βαθιά δεμένους με τα παιδιά τους» και αποφασισμένους να εξαντλήσουν κάθε δυνατό μέσο στήριξης. «Δεν ήταν μια κλασική υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας. Ήταν δύο άνθρωποι φοβισμένοι για το μέλλον των παιδιών τους, νικημένοι από την εξάντληση και την έλλειψη βοήθειας», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι ανησυχίες τους για το τι θα συνέβαινε στα παιδιά τους αν έμεναν χωρίς οικογενειακή φροντίδα ήταν διαρκείς.
Ο Τζάροντ Κλουν προερχόταν από γνωστή και εύπορη οικογένεια του Περθ και είχε φοιτήσει στο Christ Church Grammar School, όπως και οι γιοι του. Πηγές αναφέρουν ότι σε αυτό το σχολείο σημειώθηκε περιστατικό προσβλητικής συμπεριφοράς εις βάρος ενός από τα παιδιά, ενώ ο 14χρονος Ότις είχε αποβληθεί περίπου δύο χρόνια πριν, μετά από επεισόδιο που –σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντος– αποτέλεσε κομβικό σημείο για την επιδείνωση της κατάστασης της οικογένειας. Το σχολείο περιορίστηκε σε γενική δήλωση συλλυπητηρίων, αποφεύγοντας να σχολιάσει συγκεκριμένες καταγγελίες.
Εκπαιδευτικός που είχε διδάξει ένα από τα παιδιά περιέγραψε τα αγόρια ως «καλοσυνάτα και ευαίσθητα», τονίζοντας ότι ο Λίον αναμενόταν να αποφοιτήσει την επόμενη χρονιά – κάτι που χαρακτήρισε «μεγάλο επίτευγμα» δεδομένων των δυσκολιών του. Μίλησε επίσης για τη μεγάλη τους αγάπη για τα κατοικίδιά τους και για ταινίες κινουμένων σχεδίων, όπως το Toy Story και το Finding Nemo.
Ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας Ρότζερ Κουκ δήλωσε ότι, πέρα από την αστυνομική έρευνα, είναι αναγκαίο να διερευνηθούν τα βαθύτερα αίτια της τραγωδίας. «Σε τέτοιες στιγμές αναρωτιέσαι τι πήγε στραβά και αν θα μπορούσε να είχε αποτραπεί», σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα της επάρκειας των μηχανισμών κοινωνικής στήριξης. Την ίδια στιγμή, η Επίτροπος για τις Διακρίσεις λόγω Αναπηρίας Ροζμαρί Κέγιες προειδοποίησε για τα «επικίνδυνα αφηγήματα» που ενδέχεται να αναπτυχθούν γύρω από την υπόθεση. «Το γεγονός ότι τα παιδιά ήταν αυτιστικά και χρειάζονταν υποστήριξη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για τη δολοφονία τους», τόνισε, ζητώντας πλήρη ιατροδικαστική διερεύνηση. Μιλώντας στο ABC, υπογράμμισε ότι η έλλειψη στήριξης από το κράτος δεν νομιμοποιεί την ενδοοικογενειακή βία και ότι τέτοιες αφηγήσεις κινδυνεύουν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα του εγκλήματος.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Μη Αγαπημένο
0
Αγάπη
0
Αστείο
0
Θυμωμένος
0
Λυπημένος
0
Ουάου
0