Μαροκινός διακινητής Χίος: “Δικηγόρος σε ΜΚΟ ανέλαβε την υπεράσπιση του”
Στο επίκεντρο οξείας πολιτικής σύγκρουσης βρέθηκε η τραγωδία στα ανοιχτά της Χίου, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, να παρεμβαίνει δημόσια και να καταγγέλλει στοχοποίηση του Λιμενικού Σώματος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός έκανε λόγο για «πρόωρη και άδικη ενοχοποίηση» των στελεχών του Λιμενικού από κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι διατυπώνονται βαριές κατηγορίες πριν ολοκληρωθεί η έρευνα. Όπως σημείωσε, η υπόθεση έχει αποκτήσει έντονο πολιτικό χαρακτήρα, με δημόσιες τοποθετήσεις που –κατά τον ίδιο– φτάνουν στο σημείο να αποδίδουν εγκληματική πρόθεση σε άνδρες και γυναίκες που εκτελούν υπηρεσία. Ο κ. Πλεύρης συνέκρινε το περιστατικό με παλαιότερο ναυάγιο στα ανοιχτά της Κρήτης, στο οποίο είχε εμπλοκή σκάφος της Frontex, επισημαίνοντας ότι τότε, παρά τους νεκρούς, δεν υπήρξε ανάλογη πολιτική ένταση μετά την επίσημη ενημέρωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας. «Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή άκριτα η μία εκδοχή και να αμφισβητείται συλλήβδην η άλλη», υπογράμμισε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται στη Σάμο, σημειώνοντας ότι δικηγόρος που συνδέεται με αυτήν έχει αναλάβει την υπεράσπιση Μαροκινού, ο οποίος φέρεται ως διακινητής στην υπόθεση. Ο υπουργός εξέφρασε την απορία του για τη στάση αυτή, λέγοντας ότι μια οργάνωση που δρα στο πεδίο των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών θα ανέμενε κανείς να στηρίζει πρωτίστως τα θύματα. Κατά τον ίδιο, ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι ήταν και ο ίδιος «θύμα» δημιουργεί ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν δικαστικά, ενώ η εμπλοκή ΜΚΟ στο συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης ενισχύει –όπως είπε– τη δημόσια συζήτηση για το πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου τους.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι το Λιμενικό δρα βάσει των διεθνών κανόνων, διαχωρίζοντας το στάδιο αποτροπής πριν από την είσοδο σε ελληνικά χωρικά ύδατα από το στάδιο έρευνας και διάσωσης όταν ένα σκάφος έχει ήδη εισέλθει. «Pushbacks δεν επιτρέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και αυτή τη στιγμή δεν γίνονται», ανέφερε, επιμένοντας ότι οι επιχειρήσεις γίνονται με γνώμονα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Παράλληλα, τόνισε ότι η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη και πως η κυβέρνηση οφείλει, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, να στηρίζεται στις επίσημες αναφορές των αρμόδιων αρχών. Ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε αυστηρότερη ποινική μεταχείριση σε περιπτώσεις όπου διακινητές αποδεικνύεται ότι είναι και μέλη ΜΚΟ, υποστηρίζοντας ότι οι οργανώσεις αυτές έχουν προνομιακή πρόσβαση σε δομές φιλοξενίας και ευάλωτους πληθυσμούς. Επομένως, όπως είπε, η κατάχρηση αυτού του ρόλου επιβαρύνει τη θέση τους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία των ΜΚΟ, σημειώνοντας ότι έχουν λάβει σημαντικά κονδύλια τα τελευταία χρόνια μέσω θεσμικών διαδικασιών, τονίζοντας ότι η λειτουργία τους είναι νόμιμη αλλά οφείλει να είναι διαφανής.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Μη Αγαπημένο
0
Αγάπη
0
Αστείο
0
Θυμωμένος
0
Λυπημένος
0
Ουάου
0