Μπλόκα αγροτών: Ο όρος της κυβέρνησης για συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης μπαίνουν κυβέρνηση και αγρότες, καθώς οι εξαγγελίες για τα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα όχι μόνο δεν εκτόνωσαν την ένταση, αλλά αντίθετα οδήγησαν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και σε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, με το ενδεχόμενο γενικευμένων αποκλεισμών να βρίσκεται πλέον προ των πυλών. Από κυβερνητικής πλευράς, το μήνυμα είναι απολύτως σαφές και αδιαπραγμάτευτο: ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να δεχθεί συνάντηση με επιμέρους μπλόκα ή αποσπασματικές αντιπροσωπείες. Όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, οποιαδήποτε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον υπάρξει ενιαία εκπροσώπηση του συνόλου των μπλόκων και του αγροτικού κινήματος. Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διαδοχικών συναντήσεων με διαφορετικές ομάδες, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη θεσμικότητα του διαλόγου και θα οδηγούσε σε ατέρμονες πιέσεις χωρίς συνολικό πλαίσιο.
Μαρινάκης για μπλόκα: «Η Αστυνομία θα αποφασίσει αν ξεπεραστούν τα όρια πώς θα επέμβει»
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι το «πακέτο» μέτρων που ανακοινώθηκε αποτελεί το ανώτατο όριο δημοσιονομικής δυνατότητας και δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετες παροχές. Για τα επιμέρους αιτήματα, οι αγρότες καλούνται –εφόσον το επιθυμούν– να προσέλθουν σε διάλογο με τους αρμόδιους υπουργούς, δηλαδή τον Κωστής Χατζηδάκης και τον Κώστας Τσιάρας, οι οποίοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, γνωρίζουν σε βάθος τόσο τα αιτήματα όσο και τα όρια των λύσεων.
Την ίδια ώρα, 18 μπλόκα και αγροτικοί σύλλογοι από περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου επιχειρούν να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο. Με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητούν ρητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, αν και δημιουργούν προϋποθέσεις διαλόγου, αφήνουν εκτός κρίσιμα ζητήματα για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα. Στο κείμενό τους επισημαίνουν ότι υπάρχουν «θέματα ζωτικής σημασίας» που δεν καλύφθηκαν και τα οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς πολιτικές αποφάσεις κορυφής.
Ωστόσο, η εικόνα στον αγροτικό κόσμο μόνο ενιαία δεν είναι. Τα μεγάλα μπλόκα της Νίκαιας, της Καρδίτσας και των Μαλγάρων επιλέγουν ξεκάθαρα τη γραμμή της κλιμάκωσης. Στη Νίκαια, η γενική συνέλευση αποφάσισε 48ωρο αποκλεισμό των σηράγγων των Τεμπών, μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων. Παράλληλα, εξετάζονται αποκλεισμοί σε κομβικά σημεία όπως ο Μπράλος, το Μουργκάνι και τα διόδια των Μαλγάρων, ενώ έχει τεθεί στο τραπέζι και νέα πανελλαδική σύσκεψη μέσα στο Σαββατοκύριακο για τον περαιτέρω συντονισμό. Στην Καρδίτσα, αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στον αυτοκινητόδρομο Ε-65 δηλώνουν αποφασισμένοι να κινηθούν προς τον κόμβο του Μπράλου, υλοποιώντας την απόφαση για αποκλεισμό, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία προαναγγέλλεται «κόψιμο στα δύο» της Ιόνιας Οδού από το μπλόκο του Αγγελόκαστρου. Στη Λακωνία, η Συντονιστική Επιτροπή έχει ανακοινώσει αποκλεισμούς στην εθνική Σπάρτης–Λεύκτρου και στην παλαιά εθνική Σπάρτης–Τρίπολης, ενώ θα ενισχύσει και τον αποκλεισμό στα διόδια της Νεστάνης. Αντίστοιχα, στη Βοιωτία εξετάζεται η δημιουργία ενιαίου μπλόκου στο Κάστρο, με συγκέντρωση όλων των τρακτέρ της περιοχής.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, σκληραίνει τον τόνο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προειδοποίησε ότι «δεν θα επιτραπεί να κοπεί η χώρα στα δύο», υπογραμμίζοντας ότι η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τη Δικαιοσύνη, θα εφαρμόσει τον νόμο εφόσον διαπιστωθεί υπέρβαση των ορίων. Το μήνυμα αυτό ενισχύεται και από την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζητά εφαρμογή του αυτοφώρου για όσους διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών, εξέλιξη που ανεβάζει περαιτέρω το θερμόμετρο.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκονται και τα έξι κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα: η αναδιανομή 160 εκατ. ευρώ από αδιάθετους πόρους της βασικής ενίσχυσης, η σταθερή τιμή ρεύματος μέσω των τιμολογίων ΓΑΙΑ, η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις έως 100% και ανώτατο όριο 200.000 ευρώ, οι παρεμβάσεις για επενδύσεις σε θερμοκήπια και μεταποίηση, η επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου στην αντλία και η ανάπτυξη εθνικού συστήματος ιχνηλασιμότητας για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων.
Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, δέχονται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ μιλά για «ξαναζεσταμένη σούπα», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει παλιά μέτρα, λογιστικούς συμψηφισμούς και καθυστερημένες πληρωμές ως δήθεν νέα στήριξη. Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα κάνει λόγο για «συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας», επισημαίνοντας ότι το 2025 ήταν η χειρότερη χρονιά πληρωμών άμεσων ενισχύσεων, με νέους αγρότες και βιοκαλλιεργητές να παραμένουν απλήρωτοι και με εκατοντάδες χιλιάδες κτηνοτροφικά ζώα να έχουν χαθεί λόγω ζωονόσων, χωρίς έγκαιρη αποζημίωση και σαφή σχέδια αντικατάστασης.
Το ΠΑΣΟΚ ασκεί επίσης δριμεία κριτική στον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ, τονίζοντας ότι ο κανονισμός παραμένει παρωχημένος και αδυνατεί να καλύψει ζημιές που προκαλούνται από την κλιματική κρίση, μετακυλίοντας ουσιαστικά το κόστος στους παραγωγούς. Παράλληλα, επαναφέρει τη δική του πρόταση για ανώτατη τιμή ενέργειας στα 0,07 €/kWh για πέντε χρόνια και πλήρως αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πραγματική ασφάλεια κόστους.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Μη Αγαπημένο
0
Αγάπη
0
Αστείο
0
Θυμωμένος
0
Λυπημένος
0
Ουάου
0