Μώραλης: Χωρίς εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει κλιματική ανθεκτικότητα

Νοέμβριος 10, 2025 - 11:10
 0
Μώραλης: Χωρίς εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει κλιματική ανθεκτικότητα

Την ανάγκη για έναν ενιαίο, εθνικό σχεδιασμό που θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα των πόλεων απέναντι στην κλιματική κρίση, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλώντας στο Forum “Βιωσιμότητα και Κλιματική Ανθεκτικότητα: Καλές Πρακτικές & Τάσεις”, που διοργάνωσε την Τρίτη 4 Νοεμβρίου ο Δήμος Κηφισιάς, στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας (CSE). Ο κ. Μώραλης συμμετείχε στην πρώτη θεματική ενότητα με θέμα «Η Σημασία της Κλιματικής Ανθεκτικότητας στις Πόλεις», μαζί με τους Δημάρχους Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Παπάγου-Χολαργού, σε συζήτηση που συντόνισε ο Νίκος Αυλώνας. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης Κλιματικής Εβδομάδας Κηφισιάς, που ολοκληρώθηκε στις 9 Νοεμβρίου με μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων ενημέρωσης.

«Η κλιματική αλλαγή τρέχει πιο γρήγορα από τις παρεμβάσεις μας»

Ο Δήμαρχος Πειραιά επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ταχύτερα από την ικανότητα των πόλεων να την αντιμετωπίσουν, γεγονός που καθιστά αναγκαία μια συνολική και μακροπρόθεσμη στρατηγική σε εθνικό επίπεδο. Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του Δήμου Πειραιά, παρουσίασε μια σειρά δράσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως το Γραφείο Κλιματικής Αλλαγής, το Κέντρο Ελέγχου Εκτάκτων Αναγκών, το επιχειρησιακό σχέδιο πολιτικής προστασίας, αλλά και παρεμβάσεις που ενισχύουν τη βιωσιμότητα, όπως η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού, η εγκατάσταση αισθητήρων ρύπων, τα πάρκα τσέπης και οι νέες φυτεύσεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ΟΛΠ για περιβαλλοντικά ζητήματα, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν πολλά που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει» και πως η πόλη δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Ο κ. Μώραλης υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν μπορεί να βασίζεται σε ενιαία μέτρα για όλους τους δήμους, καθώς κάθε πόλη έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. «Η Κηφισιά δεν είναι Αθήνα και η Αθήνα δεν είναι Πειραιάς», σημείωσε, προσθέτοντας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό πολιτικών που την αφορούν. Αναφερόμενος ειδικότερα στον Πειραιά, έκανε λόγο για μια πυκνοδομημένη πόλη που χρειάζεται νέο πολεοδομικό σχεδιασμό. «Δεν με ενοχλούν τα μεγάλα ύψη σε συγκεκριμένες γειτονιές. Προτιμώ λίγο μεγαλύτερα ύψη, με μικρότερες καλύψεις, για να αναπνεύσει η πόλη», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η αναθεώρηση της χωροταξίας δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού αλλά εργαλείο βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος.

«Μια πόλη ζει με τις συνέπειες, αλλά δεν έχει λόγο για τη διαχείριση»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο λιμάνι του Πειραιά, τονίζοντας ότι ο Δήμος, παρότι επηρεάζεται άμεσα από τη λειτουργία του, δεν έχει καμία θεσμική δυνατότητα παρέμβασης. «Μια πόλη ζει με τις συνέπειες, αλλά δεν έχει λόγο για τη διαχείριση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Δήμαρχος ζήτησε δεσμευτικούς περιβαλλοντικούς κανόνες, όπως η εφαρμογή του cold ironing (παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα πλοία από την ξηρά), καθώς και συστηματική μέτρηση ρύπων για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

«Χρειαζόμαστε θεσμική στήριξη – όχι μόνο ευχές»

Ο Γιάννης Μώραλης άσκησε κριτική στην Πολιτεία για την απουσία εθνικού σχεδίου και θεσμικής υποστήριξης προς τους δήμους, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία επτά χρόνια δεν έχει υπάρξει ούτε ένα ουσιαστικό νομοσχέδιο υπέρ της αυτοδιοίκησης».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των πλημμυρών, τόνισε πως η χώρα εξακολουθεί να στηρίζεται σε παρωχημένες υποδομές. «Πρέπει να σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε. Οι πλημμύρες δεν οφείλονται στα “βουλωμένα φρεάτια”, αλλά στους αγωγούς της δεκαετίας του ’50 και του ’60, που απλώς δεν αντέχουν τα νερά», είπε.

«Η ανθεκτικότητα απαιτεί κοινή στρατηγική»

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Πειραιά υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συντονισμένες δράσεις σε εθνικό, περιφερειακό και διαδημοτικό επίπεδο. «Μόνο με μια ολοκληρωμένη και ενιαία στρατηγική μπορούμε να ελπίζουμε πως οι πόλεις μας θα αντέξουν τις αυξανόμενες προκλήσεις της εποχής», κατέληξε ο κ. Μώραλης.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0