Θεσσαλονίκη: Κλειστό το μετρό από σήμερα

Νοέμβριος 10, 2025 - 10:30
 0
Θεσσαλονίκη: Κλειστό το μετρό από σήμερα

Χωρίς μετρό από σήμερα και για ένα μήνα θα μείνει η Θεσσαλονίκη. Ο λόγος είναι η επέκτασή του στην Καλαμαριά. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας ( άνοιξε 30 Νοεμβρίου 2024) η Θεσσαλονίκη μένει χωρίς μετρό και μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού θα επιστρέψει στις μετακινήσεις του όπως αυτές γίνονταν πριν από έναν χρόνο, με αποτέλεσμα τον κυκλοφοριακό φόρτο που θα προκύψει να κληθούν να επωμιστούν ξανά οι βασικές οδικές αρτηρίες και, φυσικά, ο ΟΑΣΘ. Με μία, όμως, εξτρά -δύσκολη- παράμετρο: τις εν εξελίξει οι εργασίες για την κατασκευή του Flyover και ιδίως τη νέα εξίσωση που λέγεται καθαίρεση της γέφυρας Πανοράματος. Ακόμη μία παράμετρος είναι βέβαια και οι καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν αυτές τις 30 δύσκολες ημέρες, καθώς ημερολογιακά μπαίνουμε σε περίοδο καιρικής αστάθειας, κάτι που εκ των πραγμάτων επιβαρύνει ακόμη παραπάνω το κυκλοφοριακό.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης εξυπηρέτησε ως επί το πλείστον το κέντρο και την ανατολική πλευρά της πόλης, συνέβαλε αποδεδειγμένα στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης στους 12 μήνες που λειτούργησε, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Η διακοπή των δρομολογίων του Μετρό έχει προγραμματιστεί να ισχύσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα πλήρη δοκιμαστικά δρομολόγια για την επέκταση προς την Καλαμαριά. Όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υπάρχει η λιγότερη δυνατή επιβάρυνση, οι οποίες κατέληξαν σε προσθήκες και ρυθμίσεις για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες. H Τροχαία και η δημοτική Αστυνομία θα βρίσκονται στα κρίσιμα σημεία της πόλης, ενώ ο ΟΑΣΘ συγκροτεί task force προκειμένου να ελέγχει την κυκλοφορία των αστικών λεωφορείων και όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση να δρομολογούνται περισσότερα λεωφορεία.

Ο ΟΑΣΘ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι έχει εκπονήσει και θα εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των αυξημένων αναγκών μετακίνησης που αναμένεται να προκύψουν από τη διακοπή λειτουργίας του Μετρό. Όπως επισημαίνεται στην ενημέρωση του Οργανισμού, για την υλοποίηση του προγράμματος, ο ΟΑΣΘ, έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη τους, προχώρησε στην αναστολή των αδειών των οδηγών και των απαραίτητων σταθμαρχών από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου, κατά το χρονικό διάστημα δηλαδή που το Μετρό θα παραμείνει κλειστό. Έτσι, μπαίνει από σήμερα σε τροχιά λειτουργίας μία νέα λεωφορειακή γραμμή κορμού, η Μ1 που θα ξεκινά από τον τερματικό σταθμό Νέα Ελβετία του Μετρό και μέσω της λεωφόρου Κ. Καραμανλή και των οδών Εγνατία και Μοναστηρίου θα κάνει τέρμα στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Ειδικότερα η μετάβαση είναι: Σταθμός Μετεπιβίβασης Νέας Ελβετίας, Μιχ. Ψελλού, δεξιόστροφος ελιγμός στην παράπλευρη Ε.Ο. Θεσσαλονίκης- Ν. Μουδανίων, Λεωφ. Κ. Καραμανλή, Εγνατία, Μοναστηρίου, Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός. Αντίστοιχα η επιστροφή θα είναι: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Μοναστηρίου, Εγνατία, Λεωφ. Κ. Καραμανλή, αριστερόστροφος ελιγμός στην οδό Μιχ. Ψελλού, Σταθμός Μετεπιβίβασης Νέας Ελβετίας.

Τα δρομολόγια θα είναι κάθε επτά λεπτά τις ώρες αιχμής και τα λεωφορεία θα διέρχονται από 11 υφιστάμενες στάσεις και συγκεκριμένα: 25ης Μαρτίου, Γυμνάσιο, Ιπποκράτειο, Θεαγένειο, ΠΑΜΑΚ, ΑΧΕΠΑ, Καμάρα, Αγίας Σοφίας, Αντιγονιδών, Πλ. Δημοκρατίας και Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός με τέρμα τον τερματικό σταθμό Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Κατά την επιστροφή θα γίνεται χρήση των στάσεων Ζωγράφου, Πλ. Δημοκρατίας, Αντιγονιδών, Αγίας Σοφίας, Καμάρα, ΑΧΕΠΑ, Πανεπιστήμιο Μακεδονία, Θεαγένειο, Ιπποκράτειο, Μ. Μπότσαρη, 25ης Μαρτίου με τέρμα τον σταθμό Νέα Ελβετία. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται καθημερινά από 17 λεωφορεία, από τις 05:00 το πρωί μέχρι τις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα, τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή, ενώ τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο τα δρομολόγια θα σταματούν στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Ενίσχυση τεσσάρων γραμμών

Εκτός από τη δημιουργία της Μ1, ο ΟΑΣΘ ενισχύει με επιπλέον λεωφορεία τρεις γραμμές, ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγιά τους και συγκεκριμένα:

3, που εκτελεί το δρομολόγιο ΙΚΕΑ – Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός κάθε 8 λεπτά

31, που εκτελεί το δρομολόγιο Βούλγαρη – ΚΤΕΛ κάθε 10 λεπτά

39, που εκτελεί το δρομολόγιο Κηφισιά – Δικαστήρια κάθε 11 λεπτά

Οι γραμμές αυτές περνούν από τη ζώνη επιρροής του Μετρό και μπορούν να εξυπηρετήσουν επιβάτες του. Η γραμμή 3 ενισχύεται με δύο λεωφορεία (από τα 15 πηγαίνει στα 17) και η μέση συχνότητά της πέφτει από τα 15 στα 8 λεπτά. Η γραμμή 31 ενισχύεται με τρία λεωφορεία (από τα δέκα θα πάρει στα 13) και η μέση συχνότητά της πέφτει από τα 16 στα δέκα λεπτά. Η γραμμή 39 ενισχύεται με τέσσερα λεωφορεία και διαθέτοντας συνολικά 12 (από οκτώ που είχε μέχρι πρότινος). Η συχνότητά της πέφτει από τα 20 στα έντεκα λεπτά.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0