Συνέδριο ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη: «Επίθεση» στην Αυτοδιοίκηση και «σχέδιο» χρεοκοπίας στα ΕΛΤΑ καταγγέλλει ο Σ. Φάμελλος

Νοέμβριος 7, 2025 - 17:35
 0
Συνέδριο ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη: «Επίθεση» στην Αυτοδιοίκηση και «σχέδιο» χρεοκοπίας στα ΕΛΤΑ καταγγέλλει ο Σ. Φάμελλος
main-famellos-v

Για υπονόμευση της Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση και για «σχεδιασμένο» κλείσιμο των καταστημάτων των ΕΛΤΑ, έκανε λόγο σε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στην Αλεξανδρούπολη.

Αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Φάμελλος τόνισε πως ήταν υποχρέωσή του να βρεθεί στο συνέδριο, ειδικά λόγω της «επίθεσης στα οικονομικά των Δήμων» και της «αφαίρεσης ουσιαστικών αρμοδιοτήτων».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα «καθεστώς όπου να μην υπάρχει έλεγχος», ενώ στόχος είναι «οι Δήμοι να ‘ναι απλή γραφειοκρατία».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Πρωθυπουργός «θέλει να στήσει ένα καθεστώς όπου να μην υπάρχει έλεγχος, να τακτοποιούνται μόνο οι κολλητοί, να βγάζουν υπερκέρδη τα καρτέλ».

Τόνισε δε την ανάγκη η Αυτοδιοίκηση να γίνει «θεσμοί της τοπικής ανάπτυξης» και ζήτησε μια μεταρρύθμιση που «θα δώσει φωνή στις τοπικές κοινωνίες». Επεσήμανε επίσης το σοβαρό πρόβλημα της «ερήμωσης της υπαίθρου» που εντείνεται με το «κλείσιμο δομών», αναφέροντας ενδεικτικά τα «Ειρηνοδικεία, σχολεία, τράπεζες, ταχυδρομεία, στρατόπεδα».

Καταλήγοντας, διερωτήθηκε αν «υπάρχουν πολίτες μέσα από το φράχτη για τους οποίους ασκεί πολιτικές προς όφελος ο κύριος Μητσοτάκης για να ‘χουν εδώ μία ζωή με προκοπή;» και απάντησε ότι δυστυχώς «η απάντηση από τους πολίτες είναι αρνητική», λόγω και του «μεγάλου προβλήματος νέο-μετανάστευσης».

Στη συνέχεια, ο κ. Φάμελλος εστίασε στο ζήτημα των ΕΛΤΑ, κάνοντας λόγο για «σχεδιασμένο» κλείσιμο των 204 καταστημάτων. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση το γνώριζε από τις 10 Οκτωβρίου, με στόχο «να δοθεί το αντικείμενο σε ιδιωτικές εταιρείες».

Απέκρουσε τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί αλλαγής στην αλληλογραφία, σημειώνοντας ότι με την αύξηση του τζίρου σε ταχυμεταφορές και ηλεκτρονικό εμπόριο «θα ‘ταν μια χρυσή ευκαιρία για τα ΕΛΤΑ να ‘ναι κερδοφόρα και παραγωγικά». Αντίθετα, υποστήριξε ότι «το σχέδιο αυτό έχει ετοιμαστεί από την κυβέρνηση που έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σκανδαλωδώς, στον κύριο Πάτση, για μελέτες και νομική υποστήριξη στα ΕΛΤΑ».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε δικαιολογίες τις αναφορές στο Υπερταμείο και τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «η ευθύνη για τη συρρίκνωση των ταχυδρομείων και τη χρεοκοπία που έχουν φέρει στον οργανισμό είναι του κυρίου Μητσοτάκη».

Απαίτησε να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή, καθώς κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «μία ώρα πριν τη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής ακύρωσαν τη συνεδρίαση». Τέλος, δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα φέρει το θέμα στη Βουλή και εκεί ο κύριος Μητσοτάκης δεν θα απολογηθεί μόνο για το κλείσιμο των καταστημάτων, αλλά θα υποχρεωθεί να τα κρατήσει όλα ανοιχτά».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Παρασκευοπούλου

www.ertnews.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0