Στασινός: O πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός είναι επενδύσεις κρίσιμες για το μέλλον της χώρας
«Τα έργα ανθεκτικότητας, πρόληψης, αλλά και ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός είναι επενδύσεις κρίσιμες για το μέλλον της χώρας» τόνισε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο «GreenDealGreece 2025», που διοργανώνει την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, το ΤΕΕ, σε συνεργασία με το economix.gr, για 5η συνεχόμενη χρονιά, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα: «Πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός, υποδομές και βιώσιμη ανάπτυξη σε κρίσιμη καμπή: προκλήσεις και ευκαιρίες για επενδύσεις και ανθεκτικότητα».
Αναπτύσσοντας την ομιλία του στο Συνέδριο «Green Deal Greece 2025» του ΤΕΕ ο Γιώργος Στασινός μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Στο ΤΕΕ αναλάβαμε να κάνουμε πράξη όσα προτείναμε. Αναλάβαμε την ευθύνη για να γίνουν γρήγορα όσα η δημόσια διοίκηση πιθανόν θα χρειάζονταν χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να γίνουν. Δουλέψαμε μαζί με την Κυβέρνηση και τη διοίκηση στον σχεδιασμό έργων μεγάλης σημασίας και για τη χρηματοδότησή τους μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όσα προτείνουμε και υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια έχουν κύρια αιχμή ή κύριο στόχο την ανθεκτικότητα. Ανθεκτικότητα στις κατασκευές, ανθεκτικότητα στην οικονομία, ανθεκτικότητα στην κοινωνία. Επενδύσεις, έργα και μελέτες που χρειαζόμασταν καιρό και είναι σχεδιασμένα να αντέξουν στο χρόνο, ή που προσπαθούν να λύσουν προβλήματα δεκαετιών, με στόχο να αντέχουν στο χρόνο. Με κρίσιμο εργαλείο την τεχνολογία».
Τα έργα που ολοκληρώνονται τους επόμενους μήνες
«Θα στηρίξουμε και εδώ τις προσπάθειες και τους στόχους της Ελληνικής πολιτείας τα επόμενα χρόνια. Έμπρακτα. Με μπροστάρηδες τους Έλληνες μηχανικούς και το ΤΕΕ», ανέφερε ο κ. Στασινός, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους λίγους μήνες τα εξής έργα:
– Η τεράστια μεταρρύθμιση με το Πρόγραμμα Κωνσταντίνος Δοξιάδης, με την εκπόνηση εκατοντάδων μελετών για ολόκληρη τη χώρα μέσα σε λίγα χρόνια. Με Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια παντού. Για να καταφέρουμε να αποκτήσει το 70% και πλέον της χώρας πολεοδομικό σχεδιασμό μέσα σε μόλις 5 χρόνια, όταν μέχρι σήμερα το κράτος είχε καταφέρει να έχει σχεδιασμό στο 25% της χώρας μόνο τα προηγούμενα 50 χρόνια.
– Ο προσεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων που καθυστερούσε επί 20ετία και πλέον.
– Η προώθηση της προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια, που καθυστερούσε αιωνίως.
– Η παρακολούθηση και η συντήρηση των δημοσίων έργων, τα έργα για τις έξυπνες Γέφυρες που υλοποιούμε, καθώς και τις έξυπνες διαβάσεις και τον οδοφωτισμό.
– Η προώθηση και συντήρηση κρίσιμων αθλητικών υποδομών.
– Αλλά και με δεκάδες νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για μηχανικούς κυρίως αλλά και για επιχειρήσεις, τη δημόσια διοίκηση και τους πολίτες.
– Το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών που διαρκώς εξελίσσεται, προσφέρει νέες υπηρεσίες και διαλειτουργικότητες και έχει αλλάξει τον τρόπο δουλειάς όλων όσων ασχολούνται με τη δόμηση. Και που αποτελεί καλή πρακτική παγκοσμίως και μας ζητείται να το παρουσιάζουμε σε άλλες χώρες.
– Τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, που ήδη λειτουργεί αλλά όλοι θα αντιληφθούν τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα όταν θα γίνει πλήρως λειτουργικός για ολόκληρη τη χώρα με την ενσωμάτωση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες. Μία μεταρρύθμιση που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε στο ΤΕΕ και που αναγνωρίζεται και αυτή διεθνώς, καθώς βραβεύτηκε φέτος από τον WITSA ως παγκόσμια καλή πρακτική.
– Την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που έχει στόχο και την ανθεκτικότητα, δίνοντας όπλα στην Πολιτεία σε περίπτωση καταστροφών, που ελπίζω να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν.
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του ΤΕΕ πρόσθεσε: «Η επένδυση στην ανθεκτικότητα, στην πρόληψη και όχι στην επούλωση των πληγών των φυσικών καταστροφών, είναι επένδυση ωφέλιμη για όλους. Είμαι βέβαιος ότι, αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί με στόχους, πρόγραμμα, αφοσίωση και αποτελεσματικότητα, να κάνουμε την χώρα μας πιο ανθεκτική».
«Αν δουλέψουμε παράλληλα σε νέα έργα και αναβάθμιση κτιρίων και υποδομών που ήδη υπάρχουν, θα βοηθήσουμε την κοινωνία να νιώσει εντέλει πιο ασφαλής, σε μια εποχή με πολλές αβεβαιότητες. Είναι στο χέρι μας, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μαζί, να δώσουμε τις λύσεις που απαιτούν οι προκλήσεις του σήμερα», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Στασινός.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Μη Αγαπημένο
0
Αγάπη
0
Αστείο
0
Θυμωμένος
0
Λυπημένος
0
Ουάου
0