Σέρρες μετανάστες: Αύριο δικάζονται οι 30 αλλοδαποί για τα επεισόδια
Αύριο οδηγούνται στη διαδικασία του Αυτοφώρου οι τριάντα μετανάστες που φέρονται να συμμετείχαν στα επεισόδια της Τετάρτης στην κλειστή δομή διοικητικής κράτησης στη Σιντική Σερρών. Πρόκειται για 29 υπηκόους Αιγύπτου και έναν από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο υπό αυστηρή αστυνομική συνοδεία, περνώντας σταδιακά ενώπιον του εισαγγελέα. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία με βαρύτατες κατηγορίες που, κατά περίπτωση, αφορούν στάση κρατουμένων, απόπειρα απόδρασης, πρόκληση διέγερσης για παράνομες πράξεις και άσκηση βίας σε βάρος υπαλλήλων και δικαστικών λειτουργών. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί: ο ένας από πέτρα και ο δεύτερος από δάγκωμα τη στιγμή της προσαγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταση οξύνθηκε όταν οι κρατούμενοι ενημερώθηκαν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και δεν μπορούν να εξέλθουν της δομής. Οι αρχές ερευνούν βιντεοληπτικό υλικό για τον εντοπισμό όσων συμμετείχαν ενεργά στην αναταραχή. Στη δομή φιλοξενούνται κυρίως μετανάστες προερχόμενοι από τη Λιβύη, στην πλειονότητά τους Αιγύπτιοι αλλά και άτομα από Πακιστάν και Μπαγκλαντές.
Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία εκφράζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών, μέσω αναλυτικής επιστολής προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και το Υπουργείο Μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας σοβαρές ελλείψεις ασφαλείας στη δομή του «Κλειδιού». Οι αστυνομικοί υπενθυμίζουν ότι είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα –και εγγράφως από τον Ιούλιο– για τις ελλιπείς υποδομές και για τον κίνδυνο επεισοδίων μετά τη μετατροπή της δομής από χώρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε κλειστή μονάδα διοικητικής κράτησης. Όπως τονίζουν, η χθεσινή εξέγερση επιβεβαιώνει πλήρως τις ανησυχίες τους, καθώς ήδη καταγράφονταν περιστατικά εντάσεων μεταξύ κρατουμένων μετά τις συνεχείς απορρίψεις αιτημάτων ασύλου.
Στην επιστολή τους κάνουν λόγο για:
-
ανεπάρκεια στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας,
-
ελλιπείς υποδομές και υποστελέχωση,
-
αυξημένους κινδύνους για το προσωπικό και την τοπική κοινωνία.
Οι αστυνομικοί σημειώνουν ότι η λειτουργία της δομής βασίζεται αποκλειστικά στο φιλότιμο και την αντοχή των υπηρετούντων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά μια εξαιρετικά δύσκολη και συχνά επικίνδυνη πραγματικότητα. Καταλήγουν με κατηγορηματική προειδοποίηση: δεν αποδέχονται τη συνέχιση λειτουργίας μιας δομής που δεν πληροί ούτε τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας, επιρρίπτοντας ευθύνες σε όσους έλαβαν αποφάσεις χωρίς να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Οι έρευνες για τα επεισόδια συνεχίζονται, ενώ οι Αρχές αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έχουν σαφέστερη εικόνα για τους πρωταγωνιστές και τα κίνητρα πίσω από την οργανωμένη αναταραχή στη δομή Σιντικής.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Μη Αγαπημένο
0
Αγάπη
0
Αστείο
0
Θυμωμένος
0
Λυπημένος
0
Ουάου
0