Ο παλιός Πειραιάς ζωντανεύει: Η μεγάλη πρεμιέρα του Φεστιβάλ στις 24 Οκτωβρίου
Μια βαθιά ανάσα, γεμάτη από την αλμύρα της θάλασσας και το άρωμα του παρελθόντος, πνέει εμφατικά στον Πειραιά, σηματοδοτώντας την έλευση ενός καινοτόμου πολιτιστικού γεγονότος που φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα της πόλης: «Τα Ντοκουμέντα του Πειραιά». Το Φεστιβάλ ξεκινά την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2025, προσκαλώντας θερμά τους κατοίκους και τους επισκέπτες σε μια μεθυστική, μοναδική διαδρομή μνήμης, τέχνης και βαθιάς ανακάλυψης των στρωμάτων του χρόνου.
Από την 24η Οκτωβρίου έως την 28η Νοεμβρίου, ο Πειραιάς μετατρέπεται σε ένα απέραντο, ζωντανό σκηνικό, όπου επτά εμβληματικά τοπόσημα, φορτισμένα με ιστορία και συναίσθημα, θα φιλοξενήσουν ισάριθμες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις υψηλού συμβολισμού. Με το ανεκτίμητο δώρο της ελεύθερης εισόδου σε όλες τις δράσεις, το Φεστιβάλ λειτουργεί ως μια ζωτική πυξίδα για την επανασύνδεση με την πολυδιάστατη, πλούσια ταυτότητα του Πειραιά, ξεκινώντας από τον αρχαίο πολιτισμό και τη διαχρονική ναυτική του καρδιά, και φτάνοντας μέχρι τον βιομηχανικό του χαρακτήρα, το ιστορικό βάρος της προσφυγιάς, τον κρυμμένο έρωτα της θρυλικής Τρούμπας και τον συγκινητικό, αιώνιο ρυθμό του ρεμπέτικου.
Επτά σημεία-κλειδιά της πόλης γίνονται σκηνές, επτά ιστορίες ζωντανεύουν:
- «ΠΥΛΕΣ ΜΝΗΜΗΣ – Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ»: Εκεί που ξεκίνησαν όλα. Μας βάζει στο κλίμα του μεγάλου λιμανιού, στις ρίζες της Δημοκρατίας.
- «PORTO LEONE – ΘΑΛΑΣΣΑ»: Ιστορίες ναυτικών, λιμανιού, ξενιτεμού και επιστροφής.
- «ΤΡΟΥΜΠΑ»: Η περιοχή-θρύλος. Τα φώτα, οι μαχαιριές, ο έρωτας και τα μυστικά που έκρυβε η νύχτα της παλιάς Τρούμπας.
- «GOODBYE»: Μια αναφορά, ίσως, στον βιομηχανικό Πειραιά που χάθηκε ή σε έναν αποχωρισμό στη γέφυρα.
- «ΑΛΑΝΕΣ»: Εκεί που γεννήθηκαν οι παρέες, τα όνειρα, η μπάλα και οι πρώτες αγάπες.
- «ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ»: Αυτή η πόλη γέννησε τον σπαραγμό και τη μαγκιά του ρεμπέτικου. Μουσικές δράσεις εκεί που χόρεψε ο Βαμβακάρης και ο Τσιτσάνης.
- «ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ»: Μια δράση που μιλάει για τη μνήμη, τους αγώνες και την «ανάσταση» της πόλης μέσα από τις απώλειες.
Η πρώτη τριήμερη δράση είναι ένα δυνατό χτύπημα στην ιστορία, που μας γυρνά 2.500 χρόνια πίσω:
- Παρ. 24 Οκτ., 17:30: Σκευοθήκη Φίλωνος (Υψηλάντου 170). Εκεί που φύλαγαν τα «εργαλεία» των αρχαίων πολεμικών πλοίων.
- Σάβ. 25 Οκτ., 17:30: Ηετιώνεια Πύλη (Δραπετσώνα). Τα τείχη του Θεμιστοκλή, σε έναν χώρο δίπλα στον αρχαιολογικό τόπο.
- Κυρ. 26 Οκτ., 11:00: Λόφος Μουνιχίας. Ο τόπος της μάχης για τη Δημοκρατία.
Τη σύλληψη και την καλλιτεχνική διεύθυνση αυτής της πρώτης, εμβληματικής δράσης υπογράφει ο Άρης Λάσκος, με τη διδασκαλία να φέρει την υπογραφή της Αντιγόνης Αλικάκου, ενώ ένας πολυπληθής θίασος ηθοποιών συμμετέχει στη ζωντανή αναβίωση των αρχαίων αυτών, ιερών τόπων. Τα «Ντοκουμέντα του Πειραιά» υπόσχονται μια μοναδική, βαθιά πολιτιστική εμπειρία, αναδεικνύοντας τον Πειραιά ως έναν συλλογικό τόπο αγώνων, αδιάκοπης μνήμης και διαρκούς, ριζωμένης δημιουργίας.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Μη Αγαπημένο
0
Αγάπη
0
Αστείο
0
Θυμωμένος
0
Λυπημένος
0
Ουάου
0