Λαϊκές αγορές, απεργία από 7 Ιανουαρίου: Τα βασικά αιτήματα

Ιαν 3, 2026 - 19:30
 0
Λαϊκές αγορές, απεργία από 7 Ιανουαρίου: Τα βασικά αιτήματα

Σε πανελλαδική απεργία επ’ αόριστον προχωρούν οι παραγωγοί και επαγγελματίες των λαϊκών αγορών από την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση για τα συσσωρευμένα προβλήματα που, όπως υποστηρίζουν, απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου και επιβαρύνουν άμεσα τους καταναλωτές. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρίσκονται η ακρίβεια, το αυξημένο κόστος παραγωγής, το φορολογικό καθεστώς και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, οι λαϊκές αγορές αποτελούν διαχρονικά βασικό πυλώνα στήριξης των νοικοκυριών και του πρωτογενούς τομέα και δεν πρόκειται να αποδεχθούν πολιτικές που, κατά την εκτίμησή τους, οδηγούν στην ακρίβεια, στη συγκέντρωση της αγοράς και στην απαξίωση των μικρών παραγωγών. «Οι λαϊκές αγορές είναι και θα παραμείνουν πρώτα λαϊκές και μετά αγορές», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Βασικά σημεία τριβής αποτελούν ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των επαγγελματιών, ο οποίος –όπως υποστηρίζουν– δεν λαμβάνει υπόψη τη διακεκομμένη και εποχική φύση της εργασίας τους, η πρόσθετη φορολόγηση 10% που ζητούν να αποσυρθεί άμεσα, αλλά και η υποχρεωτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής. Παράλληλα, οι παραγωγοί ζητούν τροποποιήσεις στον Νόμο 4849/2021, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί σοβαρές αγκυλώσεις και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των λαϊκών αγορών.Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Άγγελος Δερετζής, ο οποίος, μιλώντας στο πλαίσιο κινητοποίησης στη Λαϊκή Αγορά Ξηροκρήνης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης με κλείσιμο των κεντρικών λαχαναγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε, εάν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα, από την Πέμπτη εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας των δύο μεγαλύτερων λαχαναγορών της χώρας, από τις οποίες τροφοδοτούνται σούπερ μάρκετ, μανάβικα και μεγάλα πολυκαταστήματα.

Ο κ. Δερετζής ξεκαθάρισε ότι οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών δεν επιδιώκουν σύγκρουση με την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως ιστορικά ο θεσμός των λαϊκών αγορών υπήρξε σύμμαχος κάθε κυβέρνησης. Τόνισε, ωστόσο, ότι εδώ και δύο μήνες γίνονται προσπάθειες διαλόγου με το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δοθεί ουσιαστική απάντηση. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη μείωσης του τεκμαρτού εισοδήματος για τους επαγγελματίες και στη διατήρηση του χειρόγραφου δελτίου αποστολής για τους παραγωγούς πωλητές. Στο πλευρό των επαγγελματιών των λαϊκών αγορών τάχθηκαν με δημόσιες δηλώσεις τους εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, στήριξη εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Παππάς, του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής και εκπρόσωπος του Κινήματος Δημοκρατίας Μιχάλης Χουρδάκης.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0