Κόρη αποκλείστηκε από κληρονομιά 1,1 εκατ. λιρών επειδή «δεν έδειχνε αγάπη και σεβασμό»

Νοέμβριος 15, 2025 - 13:45
 0
Κόρη αποκλείστηκε από κληρονομιά 1,1 εκατ. λιρών επειδή «δεν έδειχνε αγάπη και σεβασμό»

Μια οικογενειακή διαμάχη που ξεκίνησε πριν από χρόνια και κορυφώθηκε στις αίθουσες της Δικαιοσύνης έκλεισε οριστικά, αφήνοντας την Άισελ Γκεντσάι χωρίς κανένα μερίδιο από την περιουσία της μητέρας της. Η 94χρονη Ντερβίσε Χαλίλ, η οποία είχε εγκατασταθεί στο Λονδίνο από την Κύπρο τη δεκαετία του 1950, άφησε ολόκληρη την περιουσία της – ύψους 1,1 εκατομμυρίων λιρών – στον πρωτότοκο γιο της, Ντογάν. Η απόφαση αυτή είχε αποτυπωθεί σε διαθήκη που η ηλικιωμένη γυναίκα συνέταξε το 2018, έπειτα από χρόνια οικογενειακής έντασης και αποξένωσης. Η Ντερβίσε είχε αλλάξει τέσσερις φορές τη διαθήκη της σε διάστημα πέντε ετών. Στις πρώτες εκδοχές είχε σκοπό να μοιράσει τα πάντα ισότιμα στα παιδιά της, όμως σταδιακά μεταστράφηκε. Το 2015 είχε στείλει χειρόγραφη επιστολή στην κόρη και στον μικρότερο γιο της, δηλώνοντας ότι η συμπεριφορά τους απέναντί της και απέναντι στον αδελφό τους την πλήγωνε βαθιά. Τους προειδοποιούσε ότι, εάν δεν αποκαθιστούσαν την επικοινωνία με τον Ντογάν και δεν έδειχναν σεβασμό, θα προχωρούσε σε αποκλεισμό από τη διαθήκη. Τρία χρόνια αργότερα, η προειδοποίηση έγινε πράξη. Η Ντερβίσε συνέταξε νέα διαθήκη που άφηνε ολόκληρη την περιουσία στον πρωτότοκο γιο της, συνοδεύοντάς την με μια δεύτερη επιστολή στην οποία εξηγούσε με σαφήνεια ότι «κανένας από τους όρους που είχε θέσει δεν τηρήθηκε». Έγραφε πως τα δύο νεότερα παιδιά της δεν την επισκέπτονταν, δεν έδειχναν ενδιαφέρον για την ίδια και παρέμεναν σε ρήξη με τον αδελφό τους.

Η Άισελ Γκεντσάι προσέφυγε στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η μητέρα της δεν θα είχε αποκληρώσει την κόρη της χωρίς εξωτερική πίεση. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι ο Ντογάν είχε χειραγωγήσει τη μητέρα τους, είχε επηρεάσει τις επιστολές και είχε αξιοποιήσει την απομόνωση της ηλικιωμένης ώστε να εξασφαλίσει το σύνολο της περιουσίας. Υποστήριξε ακόμη ότι οι διατυπώσεις στις χειρόγραφες επιστολές θύμιζαν περισσότερο το ύφος του αδελφού της παρά της μητέρας της. Παρουσίασε επίσης το επιχείρημα ότι η Ντερβίσε, λόγω ηλικίας, ενδέχεται να μην είχε πλήρη κατανόηση του περιεχομένου της τελικής διαθήκης. Ο δικαστής Μαρκ Ρέισαϊντ KC απέρριψε στο σύνολό τους τους ισχυρισμούς της Άισελ. Στην απόφασή του ανέφερε ότι η ενάγουσα είχε αναπτύξει «εμμονική πεποίθηση» πως ο αδελφός της ήταν ανέντιμος, παρά την απουσία στοιχείων. Κατέληξε ότι ο Ντογάν δεν είχε καμία ανάμειξη στη σύνταξη των διαθηκών ούτε στα συνοδευτικά γράμματα, τα οποία ήταν καθαρά χειρόγραφα της μητέρας τους. Τόνισε ότι η Ντερβίσε είχε επισκεφθεί η ίδια τον δικηγόρο για τη διαθήκη του 2018 και είχε κριθεί απόλυτα ικανή νοητικά να λάβει αποφάσεις εκείνη την περίοδο. Οι μεταγενέστερες ενδείξεις άνοιας το 2020 δεν αναιρούσαν τη διαύγειά της δύο χρόνια νωρίτερα.

Το δικαστήριο επισήμανε ότι η Ντερβίσε είχε εξηγήσει με καθαρό τρόπο τους λόγους αποκλεισμού των δύο παιδιών της: θεωρούσε ότι δεν την επισκέπτονταν, δεν έδειχναν ενδιαφέρον και είχαν διαταράξει ανεπανόρθωτα τις οικογενειακές σχέσεις. Ο δικαστής τόνισε πως η επιλογή της γυναίκας ήταν «ελεύθερη, συνειδητή και απολύτως κατανοητή» με βάση τις εξηγήσεις που η ίδια είχε δώσει. Η απόφαση έκλεισε οριστικά το ζήτημα: η τελική διαθήκη του 2018 κρίθηκε έγκυρη και η περιουσία περνά εξ ολοκλήρου στον Ντογάν Χαλίλ. Ο δικαστής σημείωσε στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας ότι «οι κατηγορίες περί ανεντιμότητας ήταν λανθασμένες και άδικες» και ότι η Άισελ είχε αφήσει τις προσωπικές της υποψίες να σκιάσουν την κρίση της.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0