ΚΕΔΕ: Το Συνέδριο Αλεξανδρούπολης θα κρίνει το μέλλον των Δήμων

Οκτώβριος 27, 2025 - 11:30
 0
ΚΕΔΕ: Το Συνέδριο Αλεξανδρούπολης θα κρίνει το μέλλον των Δήμων

Την ανάγκη για άμεση επίλυση των χρόνιων θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έθεσε εμφατικά ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Αμπελοκήπων–Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά τη διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Τα εν Δήμω» της ΕΡΤ. , απέστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση, ζητώντας την εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών και την οικονομική ενίσχυση των Δήμων.

Ο κ. Κυρίζογλου ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στο θεσμικό κενό που απασχολεί τη χώρα επί δεκαετίες. Υπογράμμισε ότι: «Αποτελεί έλλειμμα για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Πατρίδας μας το γεγονός ότι 50 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του Συντάγματος του 1975 και 25 χρόνια μετά την αναθεώρησή του, δεν εφαρμόζονται οι συνταγματικές του επιταγές, οι οποίες προβλέπονται στα άρθρα 101 και 102 για την Αυτοδιοίκηση». Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατέδειξε με αυτόν τον τρόπο την έλλειψη πραγματικής αποκέντρωσης και οικονομικής αυτοτέλειας.

Οικονομικά των Δήμων: Από τα 8 δισ. λαμβάνουν μόνο τα 3

Στο κρίσιμο κεφάλαιο της χρηματοδότησης, ο κ. Κυρίζογλου έθεσε με ένταση το ζήτημα της θεσμικής ασυνέπειας του κράτους. Τόνισε ότι βάσει νόμου (άρθρο 259 του Ν. 3852/2010 – Καλλικράτης) προβλέπονται 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ωστόσο αυτή λαμβάνει μόλις 3 δισεκατομμύρια. Για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, η ΚΕΔΕ εκφράζει σαφή δυσφορία:

«Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026 δεν μας ικανοποιεί. Για να κλείσουν οι προϋπολογισμοί των Δήμων, ζητούμε τουλάχιστον 465 εκατομμύρια ευρώ (3 ΚΑΠ) επιπλέον». Κατήγγειλε επίσης ότι οι μνημονιακοί περιορισμοί εξακολουθούν να εφαρμόζονται στην Αυτοδιοίκηση, παρά την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι Δήμοι «δεν λαμβάνουν το μερίδιο που δικαιούνται».

Κρίση Προσωπικού: 35.000 Λιγότεροι Εργαζόμενοι και Αίτημα για Μόνιμες Προσλήψεις

Ένα ακόμα μείζον ζήτημα που αναδείχθηκε ήταν η δραματική έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι την τελευταία δεκαετία έχουν αποχωρήσει περίπου 35.000 υπάλληλοι λόγω συνταξιοδοτήσεων και κινητικότητας. «Δεν μπορεί να λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση με προσωρινά απασχολούμενο προσωπικό και με ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσλήψεις μονίμου προσωπικού ώστε οι Δήμοι να διαθέτουν «σταθερά απασχολούμενο, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για να υπηρετούν αποτελεσματικά τον πολίτη».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ο κ. Κυρίζογλου χαρακτήρισε ως «θετική εξέλιξη» την απόφαση να παραμείνουν οι ΔΕΥΑ υπό τον έλεγχο των Δήμων, μία εξέλιξη που επετεύχθη χάρη στις επίμονες διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΔΕΥΑ. «Το νερό παραμένει στους Δήμους, εκεί όπου ανήκει. Οι ΔΕΥΑ θα ενισχυθούν με 250 εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία τους, ενώ μόνο όσες το επιθυμούν θα συνενωθούν εθελοντικά. Πρόκειται για νίκη της Αυτοδιοίκησης και της λογικής», τόνισε, ζητώντας ωστόσο οι προφορικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης να αποτυπωθούν άμεσα στον Νέο Κώδικα.

 Η Πρόταση για τις ΥΔΟΜ

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ουσιαστική θεσμική συνεισφορά της Ένωσης στη σύνταξη και κωδικοποίηση του Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, μέσω των επιστημονικών της επιτροπών: «Η ΚΕΔΕ δεν είναι θεατής, αλλά συμμέτοχος στη θεσμική μεταρρύθμιση. Προσφέρουμε τεκμηριωμένες προτάσεις με εμπειρία και ρεαλισμό». Τέλος, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση της ΚΕΔΕ στη μεταφορά των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) στο Κτηματολόγιο, ζητώντας να παραμείνουν στους Δήμους για λόγους λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας. Όλα τα κρίσιμα αυτά ζητήματα, μαζί με το Δημογραφικό, θα συζητηθούν εκτενώς στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη από 6 έως 8 Νοεμβρίου 2025.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0