Γρηγόρης Δημητριάδης: «Αν δεν προνοήσουμε, θα μείνουμε πίσω»
Με μια τοποθέτηση ουσίας και διορατικότητας, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, δικηγόρος και πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, επανεμφανίστηκε στη δημόσια σφαίρα, συμμετέχοντας στο συνέδριο Cyber Greece 2025 που πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Η παρουσία του, μετά από μεγάλο διάστημα αποχής από τα δημόσια δρώμενα, αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε μια εκδήλωση που θεωρείται η σημαντικότερη για την κυβερνοασφάλεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Στο πάνελ με τίτλο «AI Users, New Risks, Old Laws: Is Cyber Regulation Falling Behind?», ο κ. Δημητριάδης παρουσίασε μια τοποθέτηση με καθαρό πολιτικό και τεχνολογικό βάθος, αναδεικνύοντας το πόσο κρίσιμο είναι οι θεσμοί να κινούνται με ρυθμούς αντίστοιχους της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης. Με λόγο επίκαιρο, τόνισε πως «ο νομοθέτης εκ των πραγμάτων αργεί», επισημαίνοντας ότι τα παραδοσιακά μοντέλα λήψης αποφάσεων — είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο — δεν επαρκούν πλέον για να ανταποκριθούν στην ταχύτητα των εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη.
Κεντρικό σημείο της παρέμβασής του αποτέλεσε η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού – Foresight, την οποία ο ίδιος είχε εισηγηθεί το 2019. Όπως εξήγησε, η σύσταση αυτής της δομής είχε στόχο να προετοιμάσει τη χώρα για τις τεκτονικές αλλαγές που φέρνουν η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική κρίση και οι παγκόσμιες ανισορροπίες. «Βλέπαμε ότι ο κόσμος αλλάζει με ταχύτητα που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Foresight δημιουργήθηκε για να προβλέπει, όχι απλώς να αντιδρά.
Με έντονη θεσμική προσέγγιση, ο κ. Δημητριάδης πρότεινε τη σύσταση μόνιμης επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα λειτουργεί ως συντονιστικό κέντρο πολιτικών, εξασφαλίζοντας συνεχή επικαιροποίηση γνώσεων και αποφάσεων. «Δεν μπορούμε να κυνηγάμε κάθε νέα εφαρμογή. Χρειαζόμαστε ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στο κράτος, την αγορά και την ακαδημαϊκή κοινότητα», τόνισε. Στο ίδιο πνεύμα, υπογράμμισε πως το Foresight θα πρέπει να αποτελέσει βασικό θεσμό συμμετοχής στη διαδικασία χάραξης πολιτικών, ενώ πρότεινε να αναλάβει και ρόλο εκπαίδευσης πολιτικών, δημοσιογράφων και θεσμικών παραγόντων, ώστε η δημόσια σφαίρα να παραμένει ενήμερη και ενεργή απέναντι στην τεχνολογική εξέλιξη.
Αναφερόμενος στο ίδιο το φαινόμενο της τεχνητής νοημοσύνης, ο Δημητριάδης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις αχαρτογράφητες διαστάσεις του φαινομένου. Χρησιμοποιώντας τη φράση του Sam Altman, CEO της OpenAI, ότι «τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα δεν θα γίνουν ποτέ πιο έξυπνα από το AI», σημείωσε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα εποχή, γεμάτη προοπτικές αλλά και κινδύνους. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα κουτί της Πανδώρας – δεν γνωρίζουμε ακόμη τι μπορεί να φέρει. Οφείλουμε όμως να προετοιμαστούμε θεσμικά και ηθικά», είπε χαρακτηριστικά. Με την αφοπλιστική φράση «Innovate or you die», δανεισμένη από τη Silicon Valley, περιέγραψε με σαφήνεια το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες: προσαρμογή ή περιθωριοποίηση. Κατά την άποψή του, οι κυβερνήσεις πρέπει να κινηθούν με τόλμη, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, δημιουργώντας νέα, ευέλικτα μοντέλα νομοθέτησης.
Η παρέμβασή του έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το κοινό και τους συντονιστές, καθώς συνδύαζε θεσμική εμπειρία, στρατηγική σκέψη και γνώση του αντικειμένου. Πολλοί σχολίασαν ότι η τοποθέτηση Δημητριάδη αποκάλυψε έναν άνθρωπο που έχει μελετήσει σε βάθος το πεδίο της κυβερνοασφάλειας και της τεχνολογικής διακυβέρνησης, αποδεικνύοντας ότι η παρουσία του στη δημόσια συζήτηση μπορεί να εμπλουτίσει ουσιαστικά τον διάλογο γύρω από το μέλλον της χώρας στον ψηφιακό κόσμο. Η επιστροφή του στο προσκήνιο, μέσα από μια τόσο ουσιαστική θεματική, δεν είναι τυχαία: ο Γρηγόρης Δημητριάδης εμφανίζεται περισσότερο προσανατολισμένος σε θέματα θεσμικού εκσυγχρονισμού και ψηφιακής προνοητικότητας – δύο τομείς που θα καθορίσουν τις κοινωνίες των επόμενων δεκαετιών.
Το Cyber Greece 2025, που συνδιοργανώθηκε από τις εταιρείες Next is Now και Dome Consulting, συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο. Ανάμεσά τους, οι Χαράλαμπος Τσέκερης, Λίλιαν Μήτρου και Αθανάσιος Σταβέρης-Πολυκαλάς, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παγάνης. Η διοργάνωση της Μαριάννας Πυργιώτη ξεχώρισε για τη σύνθεση προσώπων και ιδεών, φέρνοντας στο ίδιο πάνελ ανθρώπους με διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά κοινή αγωνία για το μέλλον της ψηφιακής Ελλάδας.
Innovate or you die. Στην εποχή του AI, η στασιμότητα δεν είναι επιλογή.
Ευχαριστώ το Cyber Greece για την ευκαιρία να μιλήσω στο Panel “AI Users, New Risks, Old Laws: Is Cyber Regulation Falling Behind?”. pic.twitter.com/PmVfuwllaN— GDimitriadis (@grigoris_d) October 23, 2025
Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Μη Αγαπημένο
0
Αγάπη
0
Αστείο
0
Θυμωμένος
0
Λυπημένος
0
Ουάου
0