Ελληνικά drones στρατιωτικά: Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιταχύνουν τα εξοπλιστικά σχέδια
Ένα ακόμη βήμα προς την ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής τεχνολογίας πραγματοποιεί η Ελλάδα, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) προχώρησαν στην πρώτη σειρά αναθέσεων για την έρευνα και εξέλιξη νέων μη επανδρωμένων συστημάτων που προορίζονται για επιχειρησιακή χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο επίκεντρο των συμβάσεων βρίσκονται τρία μη επανδρωμένα αεροχήματα μάχης (UCAV), τα οποία είχαν ήδη δοκιμαστεί στο πεδίο πριν από λίγους μήνες στο πλαίσιο της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων». Μετά την αξιολόγηση των επιδόσεών τους, κρίθηκαν από τα επιτελεία ως κατάλληλα να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο τεχνολογικής ωρίμανσης. Τρεις ελληνικές εταιρείες υπέγραψαν συμβάσεις έρευνας και ανάπτυξης, προσαρμοσμένες στις επιχειρησιακές απαιτήσεις που καθόρισαν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Η διαδικασία προβλέπει νέα στάδια δοκιμών και τεχνικών βελτιώσεων, ώστε να διαπιστωθεί ποια από τα συστήματα μπορούν τελικά να εξελιχθούν σε πλήρως επιχειρησιακά μέσα που θα ενταχθούν στον σχεδιασμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη στρατηγική για την ανάπτυξη drones ελληνικής κατασκευής, έναν στόχο που τέθηκε με τη δημιουργία του ΕΛΚΑΚ. Παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός βρίσκεται μόλις έναν χρόνο σε πλήρη λειτουργία, έχει ήδη φτάσει στο σημείο να προχωρά σε συμβασιοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, γεγονός που θεωρείται ενθαρρυντικό για τη δημιουργία ενός εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής τεχνολογίας. Οι εξελίξεις, ωστόσο, απαιτούν διαρκή προσαρμογή. Η τεχνολογία των μη επανδρωμένων συστημάτων μεταβάλλεται με ταχύτητα, συχνά μέσα σε λίγες εβδομάδες, γεγονός που υποχρεώνει τόσο το ΕΛΚΑΚ όσο και τις ελληνικές εταιρείες του κλάδου να παρακολουθούν στενά τις διεθνείς εξελίξεις.
Παράλληλα με τα προγράμματα των UCAV, ανακοινώθηκε και η σύμβαση για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός περιφερόμενου πυρομαχικού (loitering munition) που σχεδιάστηκε από το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Το έργο αφορά την αναβάθμιση του επιπέδου τεχνολογικής ετοιμότητας του συστήματος, καθώς και τη διαδικασία πιστοποίησής του, με στόχο να μετατραπεί από πρωτότυπο σε πλήρως βιομηχανικό προϊόν. Το συγκεκριμένο drone έχει ήδη δοκιμαστεί επιχειρησιακά από στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, τα οποία συνεργάστηκαν με το ΚΕΤΑΚ σε πτήσεις αξιολόγησης αλλά και σε ελέγχους ασφαλούς διαχείρισης των εκρηκτικών φορτίων που μεταφέρει. Με την ολοκλήρωση των επόμενων σταδίων ανάπτυξης, το σύστημα προορίζεται να ενταχθεί άμεσα στον εξοπλισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Στο ίδιο πλαίσιο ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής τεχνολογίας εντάσσεται και η δεύτερη σύμβαση που εγκρίθηκε από το ΕΛΚΑΚ, η οποία αφορά την αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου «Κένταυρος», που έχει αναπτυχθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του συστήματος απέναντι σε στόχους υψηλής αξίας, καθώς και στην πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίησή του από μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού. Το σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί στη φρεγάτα «Ψαρά», η οποία επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, ο «Κένταυρος» έχει ήδη επιτύχει επιχειρησιακή κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της διεθνούς αποστολής «Ασπίδες», επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητές του σε πραγματικές συνθήκες επιχειρήσεων. Στην ανακοίνωση του ΕΛΚΑΚ επισημαίνεται ότι η εμπειρία από τα σύγχρονα πεδία συγκρούσεων έχει αναδείξει τη σημασία των μη επανδρωμένων συστημάτων. Τα drones στρατιωτικής χρήσης συνδυάζουν σχετικά χαμηλό κόστος απόκτησης και λειτουργίας με σημαντική επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, γεγονός που εξηγεί τη ραγδαία διάδοσή τους.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας τις νέες συμβάσεις, υπογράμμισε ότι το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον και οι συγκρούσεις που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή καθιστούν επιτακτική την επένδυση σε τεχνολογίες αιχμής και στην αμυντική καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, η δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη ενός εγχώριου οικοσυστήματος έρευνας και παραγωγής αμυντικών τεχνολογιών, που θα επιτρέψει στη χώρα να μειώσει την εξάρτησή της από εξωτερικούς προμηθευτές και να ενισχύσει την επιχειρησιακή αυτονομία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Μη Αγαπημένο
0
Αγάπη
0
Αστείο
0
Θυμωμένος
0
Λυπημένος
0
Ουάου
0