Δούκας – Δένδιας: Κλιμακώνεται η θεσμική αντιπαράθεση για τον Άγνωστο Στρατιώτη
Σε μετωπική σύγκρουση οδηγείται πλέον η διαμάχη ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή την τροπολογία που μεταφέρει την ευθύνη συντήρησης και καθαριότητας του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στο ΥΠΕΘΑ, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αναθέτει σχετικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, επικαλούμενος το άρθρο 102 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την αποκλειστική αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα καθαριότητας. «Ο κ. Μαρινάκης επιβεβαίωσε ότι, με τη γνωστή τροπολογία, η ευθύνη της καθαριότητας στον Άγνωστο Στρατιώτη ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα ανατεθεί σε ιδιώτες. Όπως είναι αυτονόητο, ο Δήμος Αθηναίων θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια», δήλωσε ο κ. Δούκας, αφήνοντας αιχμές για την κυβερνητική επιλογή να αφαιρεθούν αρμοδιότητες από τον δήμο. Η δήλωση ήρθε ως συνέχεια μιας ανοιχτής αντιπαράθεσης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος είχε σχολιάσει ότι ο δήμαρχος «δεν συμπεριφέρεται ως δήμαρχος». Ο Χάρης Δούκας απάντησε με ανάρτησή του, δίπλα σε συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, γράφοντας ότι «ο αγώνας για δικαιοσύνη συνεχίζεται».
Η κόντρα κορυφώθηκε όταν το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε, υπογραμμίζοντας ότι «η ουσία βρίσκεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ για την καθαριότητα και την ανάδειξη του Μνημείου» και πρόσθεσε πως «η ΕΛ.ΑΣ. έχει καθήκον να διασφαλίσει την τήρηση της τάξης». Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει την καθ’ οιονδήποτε τρόπο υποβάθμιση του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη» και ότι «θα πράξει ό,τι απαιτείται» για τη διατήρηση της ιστορικής και αισθητικής του αξίας. Η αντιπαράθεση είχε ήδη πάρει διαστάσεις από την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Χάρη Δούκα και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αντικείμενο τον «καλύτερο συντονισμό των αρμοδιοτήτων» μεταξύ Δήμου Αθηναίων, ΥΠΕΘΑ και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν έδειξαν ότι η απόσταση παραμένει μεγάλη.
Το ΥΠΕΘΑ γνωστοποίησε ότι «θα προχωρήσει στην ανάθεση της καθαριότητας του χώρου σε ιδιωτική εταιρεία για όσο χρόνο απαιτηθεί», επισημαίνοντας ότι η στάση του Δήμου καθιστά αναγκαία την παρέμβαση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μετά τη δήλωση του Δημάρχου ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, το Υπουργείο δεν μπορεί να επιτρέψει την υποβάθμιση ενός χώρου μνήμης και τιμής για όσους αγωνίστηκαν για την πατρίδα». Ο Χάρης Δούκας, από την άλλη, επιμένει ότι η λέξη «φροντίδα» στην τροπολογία που υπέγραψαν επτά υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του κ. Δένδια, συνεπάγεται και την ευθύνη καθαριότητας.
Η κατά το άρθρο 102 του Συντάγματος και κατά τον νόμο αποκλειστική ευθύνη της καθαριότητας ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ανήκει στον Δήμο Αθηναίων.
Μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου Αθηναίων ότι κατ’ αυτόν «η ευθύνη για… pic.twitter.com/pATN0qQdmu
— Nikos Dendias (@NikosDendias) October 23, 2025
«Η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία που αναθέτει τη φροντίδα του χώρου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Την επόμενη μέρα, το ίδιο υπουργείο επικαλείται το Σύνταγμα για να πει ότι η ευθύνη ανήκει στον Δήμο. Τα συμπεράσματα ανήκουν στους πολίτες», σχολίασε δηκτικά, προσθέτοντας πως «ο σεβασμός στο Μνημείο ακόμα αναζητείται». Η απάντηση του ΥΠΕΘΑ ήρθε με ακόμη πιο αιχμηρό ύφος: «Αλίμονο αν η καθαριότητα ενέπιπτε στη συνταγματική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων!». Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η φροντίδα του Μνημείου συνίσταται στη μέριμνα για την ιστορική και τελετουργική του αξία, ενώ η καθαριότητα, σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Δημοτικής Αρχής».
Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Μη Αγαπημένο
0
Αγάπη
0
Αστείο
0
Θυμωμένος
0
Λυπημένος
0
Ουάου
0