Αργία 28 Οκτωβρίου 2025: Τι ισχύει για τις αμοιβές
Η φετινή 28η Οκτωβρίου, ημέρα της εθνικής επετείου του «Όχι», πέφτει Τρίτη και αποτελεί υποχρεωτική αργία, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Εργασίας (ΠΔ 62/2025). Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία των περισσότερων επιχειρήσεων αναστέλλεται, ενώ όσοι εργαστούν, δικαιούνται προσαύξηση 75% επί των αποδοχών τους. Σύμφωνα με το άρθρο 203 του Κώδικα Εργαστικού Δικαίου, η 28η Οκτωβρίου ανήκει στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση μισθωτών και η λειτουργία επιχειρήσεων, εκτός από όσες δραστηριοποιούνται νόμιμα τις Κυριακές και τις αργίες.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:
-
Ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες
-
Εστιατόρια, καφέ και επιχειρήσεις εστίασης
-
Μέσα μαζικής μεταφοράς
-
Νοσοκομεία, φαρμακεία και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας
-
ΜΜΕ και επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας
Πώς αμείβεται η εργασία την 28η Οκτωβρίου
Όσοι εργαστούν κατά την ημέρα της αργίας δικαιούνται προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ωρομισθίου τους.
Για τους ημερομίσθιους
Λαμβάνουν το κανονικό ημερομίσθιο συν την προσαύξηση 75%.
Παράδειγμα: Αν το ημερομίσθιο είναι 50€, ο εργαζόμενος λαμβάνει 87,5€.
Για τους μηνιαίους μισθωτούς
Αν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά σε αργίες, η ημέρα θεωρείται καλυμμένη από τον μισθό.
Αν λειτουργεί εκτάκτως, καταβάλλεται επιπλέον αμοιβή για την ημέρα αυτή.
Τι ισχύει για όσους δεν εργαστούν
Αν η επιχείρηση παραμείνει κλειστή, οι ημερομίσθιοι λαμβάνουν κανονικά το ημερομίσθιό τους, ενώ οι μισθωτοί δεν χάνουν καμία αποδοχή.
Αν όμως η επιχείρηση λειτουργεί και ο εργαζόμενος απουσιάσει αδικαιολόγητα,
οι ημερομίσθιοι χάνουν το ημερομίσθιό τους,
οι μηνιαίοι μισθωτοί υφίστανται κράτηση 1/25 του μισθού.
Για κατ’ εξαίρεση απασχόληση εργαζομένων, ο εργοδότης πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση στο ΣΕΠΕ μέσω του sepenet.gr έως την προηγούμενη εργάσιμη, μέχρι τις 13:00.
Δεν επιτρέπεται συμψηφισμός ρεπό με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
Επιπλέον, το ημερομίσθιο της 28ης Οκτωβρίου καταβάλλεται κανονικά και σε όσους βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να αφαιρείται από τις ημέρες της άδειάς τους.
Αν υπάρχει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Κανονισμός ή επιχειρησιακή πρακτική με ευνοϊκότερους όρους, αυτοί υπερισχύουν.
Οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (όπως τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές) ακολουθούν ειδικό καθεστώς απασχόλησης, βάσει των εσωτερικών κανονισμών τους.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Μη Αγαπημένο
0
Αγάπη
0
Αστείο
0
Θυμωμένος
0
Λυπημένος
0
Ουάου
0