Παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο στόχαστρο 10 ακόμη ΑΦΜ

Δεκ 30, 2025 - 20:50
 0
Παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο στόχαστρο 10 ακόμη ΑΦΜ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα των Αρχών για τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, με το «σαφάρι» ελέγχων να διευρύνεται και να αποκτά πλέον σαφώς εισαγγελικό βάθος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες νέα λίστα με δέκα επιπλέον ΑΦΜ, τα οποία μπαίνουν στο μικροσκόπιο για ενδεχόμενες παρατυπίες και ψευδείς δηλώσεις που σχετίζονται με κοινοτικές ενισχύσεις. Μεταξύ των προσώπων που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα φέρεται να βρίσκεται και ακόμη ένας αγροτοσυνδικαλιστής, γεγονός που εντείνει την πολιτική και κοινωνική διάσταση της υπόθεσης. Τα στοιχεία των ερευνών έχουν τεθεί υπόψη του εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να αξιολογήσει το αποδεικτικό υλικό και να αποφασίσει για τα επόμενα δικονομικά βήματα, είτε αυτά αφορούν άσκηση ποινικών διώξεων είτε περαιτέρω άνοιγμα λογαριασμών και διασταυρώσεις.

Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα αποκαλύψεων των τελευταίων εβδομάδων. Ήδη, στο πλαίσιο προηγούμενων ελέγχων, έχουν «παγώσει» τραπεζικοί λογαριασμοί δύο αγροτοσυνδικαλιστών, μετά τον εντοπισμό σοβαρών αναντιστοιχιών μεταξύ των δηλωθέντων αγροτεμαχίων και των επιδοτήσεων που είχαν λάβει.Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες έγινε γνωστό πως σε βάρος του αγροτοσυνδικαλιστή Κώστας Ανεστίδης σχηματίστηκε δικογραφία, στην οποία καταγράφεται υποψία τέλεσης δύο αδικημάτων: απάτη, τόσο σε απλή όσο και σε διακεκριμένη μορφή, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και υποβολή ψευδών υπεύθυνων δηλώσεων.

Λίγες ημέρες αργότερα, στο επίκεντρο των ελέγχων βρέθηκε και ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Μπότας, για αναντιστοιχίες σε δηλώσεις που αφορούσαν 17 αγροτεμάχια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ίδιος φέρεται να έχει λάβει σχεδόν 50.000 ευρώ σε διάστημα πέντε ετών. Μετά τις αποκαλύψεις, κατέθεσε μήνυση για διαρροή προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα, σε ξεχωριστή πτυχή της υπόθεσης, ήρθαν στο φως στοιχεία για τρίτο αγροτοσυνδικαλιστή, ο οποίος φέρεται να εισέπραξε αποζημιώσεις ύψους 312.000 ευρώ από τον ΕΛΓΑ, με συνολικές εισφορές μόλις 27.134 ευρώ, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για τη σχέση εισφορών και αποζημιώσεων.

Στο μεταξύ, στο στόχαστρο καταγγελιών βρίσκεται και ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Μητροδήμος, αμυγδαλοπαραγωγός από τη Λάρισα και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου Νίκαιας. Πρόκειται για πρόσωπο με έντονη συνδικαλιστική παρουσία, ο οποίος πρόσφατα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, είχε δηλώσει ότι οι αγρότες «θα παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι να πέσει η κυβέρνηση», δήλωση που αποκτά πλέον ιδιαίτερο βάρος υπό το φως των εξελίξεων. Οι έλεγχοι των Αρχών συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ κυβερνητικές και δικαστικές πηγές τονίζουν ότι η διερεύνηση των υποθέσεων δεν θα σταματήσει σε πρόσωπα ή ιδιότητες, αλλά θα φτάσει έως το τέλος, με στόχο τη διασφάλιση της νομιμότητας και την προστασία των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0