Μητσοτάκης Ινδία: Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Φεβ 17, 2026 - 17:10
 0
Μητσοτάκης Ινδία: Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στο Νέο Δελχί μεταβαίνει στις 18 και 19 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στο India AI Impact Summit 2026, μία από τις σημαντικότερες διεθνείς διοργανώσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, με επίκεντρο τον μετρήσιμο κοινωνικό και αναπτυξιακό αντίκτυπο της τεχνολογίας. Η Σύνοδος φιλοδοξεί να μετατοπίσει τη διεθνή συζήτηση από τις γενικές αρχές και τις διακηρύξεις σε συγκεκριμένες πολιτικές, απτές συνεργασίες και επεκτάσιμες εφαρμογές, με έμφαση στο τρίπτυχο People–Planet–Progress. Στο Νέο Δελχί αναμένεται να βρεθούν περισσότεροι από 20 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και εκπρόσωποι από δεκάδες χώρες, διεθνείς οργανισμούς και ηγετικές εταιρείες τεχνολογίας.

Η ελληνική παρουσία σε αυτή τη διοργάνωση εντάσσεται στη στρατηγική ανάδειξης της χώρας ως ενεργού συνομιλητή στον παγκόσμιο διάλογο για τη ρύθμιση και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης Γιάννης Μαστρογεωργίου.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με κορυφαίους παράγοντες της διεθνούς τεχνολογικής σκηνής, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου Michael Kratsios, ο διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind Demis Hassabis, ο αντιπρόεδρος της Microsoft Brad Smith, ο επικεφαλής της ElevenLabs Mati Staniszewski, ο CEO της OpenAI Sam Altman και ο ιδρυτής της Mistral AI Arthur Mensch. Την Πέμπτη, στο περιθώριο των εργασιών, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi. Η συνάντηση εντάσσεται στη συνέχιση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη του κ. Μόντι στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2023 και εμβαθύνθηκε με την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ινδία τον Φεβρουάριο του 2024.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας–Ινδίας βρίσκονται σε τροχιά αναβάθμισης, με επέκταση της συνεργασίας στην άμυνα και την ασφάλεια, στο εμπόριο και τις επενδύσεις, στην επιστήμη και την τεχνολογία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και στον τουρισμό. Παράλληλα, η Ελλάδα ενισχύει τη διπλωματική της παρουσία με νέα προξενεία στη Βομβάη και την Μπανγκαλόρ. Στο γεωοικονομικό επίπεδο, η Αθήνα επιδιώκει να αναδειχθεί σε στρατηγική πύλη του Ινδο-Ειρηνικού προς την Ευρώπη και κομβικό σημείο στον Διάδρομο Μέσης Ανατολής–Ινδίας–Ευρώπης (IMEC), αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Η συμμετοχή στο AI Impact Summit έρχεται να προσδώσει και τεχνολογική διάσταση σε αυτή τη στρατηγική, ενισχύοντας την παρουσία της χώρας σε ένα πεδίο που αναμένεται να διαμορφώσει τις ισορροπίες ισχύος των επόμενων δεκαετιών.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0