Τραμπ, Αλ Σίσι και ηγέτες 31 χωρών υπογράφουν το τέλος του πολέμου στη Γάζα

Οκτώβριος 13, 2025 - 22:25
 0
Τραμπ, Αλ Σίσι και ηγέτες 31 χωρών υπογράφουν το τέλος του πολέμου στη Γάζα

Μια ιστορική ημέρα για τη Μέση Ανατολή και τη διεθνή διπλωματία σηματοδότησε η υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι και δεκάδων ηγετών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συμφωνία θεωρείται ορόσημο, καθώς σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα και την έναρξη μιας νέας περιόδου σταθερότητας στην περιοχή. Ο Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά τη θριαμβευτική ομιλία του στην Κνεσέτ, ταξίδεψε στην Αίγυπτο, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος αλ Σίσι. Οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση διάρκειας περίπου είκοσι λεπτών, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε τη μεσολαβητική προσπάθεια του Καΐρου και επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία εισέρχεται στη δεύτερη φάση εφαρμογής της. Στη συνέχεια, ο Τραμπ φωτογραφήθηκε με όλους τους συμμετέχοντες ηγέτες, μεταξύ των οποίων και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο αντάλλαξε θερμή χειραψία και σύντομο διάλογο, πριν την επίσημη έναρξη της Συνόδου. Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Ελλάδα διατηρεί σταθερό ρόλο στη Μεσόγειο ως δύναμη ειρήνης και περιφερειακής συνεργασίας.

Η Σύνοδος για τη Γάζα, συνδιοργάνωση των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, συγκέντρωσε 31 ηγέτες χωρών και διεθνών οργανισμών. Αν και απουσίαζαν τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και εκπρόσωποι της Χαμάς, παρών ήταν ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος αντάλλαξε χειραψία με τον Αμερικανό πρόεδρο, σε μια εικόνα υψηλού συμβολισμού. Μετά την τελετή των υπογραφών, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για «μια νέα εποχή ειρήνης στη Μέση Ανατολή», δηλώνοντας ότι «οι όμηροι έχουν επιστρέψει, οι πολίτες επιστρέφουν στα σπίτια τους και η ανοικοδόμηση της Γάζας ξεκινά». Όπως ανέφερε, η συμφωνία προβλέπει αποστρατικοποίηση της περιοχής και διεθνές σχέδιο ανοικοδόμησης με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση.

«Είναι μια ημέρα που όλοι περιμέναμε και προσευχόμασταν να έρθει», τόνισε ο Τραμπ. «Φέρνουμε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Οι εχθροί θα γίνουν σύμμαχοι και η Γάζα θα έχει επιτέλους την ευκαιρία να χτίσει το μέλλον της. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος να ξεκινήσει από αυτή την περιοχή». Από την πλευρά του, ο Αλ Σίσι ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και το Κατάρ για τη συμβολή τους και υπογράμμισε ότι «ο μόνος δρόμος για βιώσιμη ειρήνη είναι η λύση των δύο κρατών». Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση της χώρας του να φιλοξενήσει νέα διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας και την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού. Η συμφωνία, που υπογράφηκε από Τραμπ, Αλ Σίσι, Ερντογάν και Αλ Θάνι, θεωρείται το αποτέλεσμα μηνών εντατικών διαπραγματεύσεων και αποτελεί, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, τη σημαντικότερη διπλωματική εξέλιξη στη Μέση Ανατολή των τελευταίων δεκαετιών.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0