Δένδιας Alpha: Η χώρα είναι προστατευμένη, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για drones προς την Κρήτη

Μάρ 4, 2026 - 21:10
 0
Δένδιας Alpha: Η χώρα είναι προστατευμένη, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για drones προς την Κρήτη

Μήνυμα ετοιμότητας και αποτρεπτικής ισχύος έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha TV, στον απόηχο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της αυξημένης έντασης που έχει προκαλέσει η σύγκρουση με το Ιράν. Ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την ασφάλεια της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή είναι σε θέση να εγγυηθούν υψηλό επίπεδο προστασίας για το νησί. Όπως υπογράμμισε, η παρουσία τους έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να προσφέρει ουσιαστική ασφάλεια σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτήσουν. Αναφερόμενος στη φρεγάτα τύπου Belharra και ειδικότερα στη Φρεγάτα Κίμων, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι το πλήρωμα γνωρίζει πολύ καλά το πλοίο και είναι πλήρως προετοιμασμένο για επιχειρησιακή δράση. Παρότι το πλοίο δεν έχει ακόμη ενταχθεί επίσημα στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, ο υπουργός τόνισε ότι η συγκυρία είναι εξαιρετική και ότι η φρεγάτα ως μονάδα μπορεί να επιχειρήσει κανονικά. Υπενθύμισε μάλιστα ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δοκιμαστικές βολές στη Γαλλία, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιχειρησιακή της ικανότητα.

Ο υπουργός εξήγησε ότι η αποστολή τεσσάρων μαχητικών F‑16 Fighting Falcon καθώς και δύο φρεγατών στην περιοχή συνδέεται με τη δυνατότητα προστασίας του συνόλου του μόνιμου πληθυσμού της Κύπρου, εφόσον προκύψει ανάγκη. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν θεώρησε απαραίτητη κάποια επικοινωνία με την Τουρκία για την αποστολή των συγκεκριμένων δυνάμεων. Σε σχετική ερώτηση για το αν ανέμενε αντιδράσεις από την Άγκυρα, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά κατανοεί την ανάγκη της Ελλάδας να προστατεύσει την επικράτειά της. Όπως σημείωσε, η παρουσία των ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο δεν αφορά μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά την ασφάλεια ολόκληρου του πληθυσμού του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βασίλης Πάλμας έχουν αναφερθεί στην ανάγκη συνολικής προστασίας όλων των κατοίκων.

Σχολιάζοντας τουρκικά δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι η Τουρκία θα έπρεπε να στείλει πλοία και αεροσκάφη για την προστασία των Τουρκοκυπρίων, ο υπουργός εξέφρασε απορία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, τίθεται το ερώτημα από ποιον ακριβώς θα έπρεπε να προστατευθούν, προσθέτοντας μάλιστα ότι, αν δεν απατάται, η Χεζμπολάχ διατηρεί στενές σχέσεις με την τουρκική ηγεσία. Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα απειλής από το Ιράν, ο κ. Δένδιας εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Εκτίμησε ότι οι ιρανικές δυνατότητες δεν επαρκούν για να πλήξουν την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Κρήτη βρίσκεται στα ακραία όρια του βεληνεκούς των ιρανικών πυραυλικών συστημάτων. Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει την αποστολή drones από τον Λίβανο με κατεύθυνση προς την Ελλάδα. Ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας τόσο στην Κρήτη όσο και στην Κάρπαθο, ενώ μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή στην ευρύτερη περιοχή. «Η χώρα μας είναι προστατευμένη», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στο Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι βασική ευθύνη του είναι να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα προστατευθεί από τις πιθανές συνέπειες της σύγκρουσης. Αναφερόμενος στη φύση της σύγκρουσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε εγκαίρως αντιληφθεί την αυξανόμενη σημασία των πυραυλικών απειλών και για αυτό επένδυσε σε συστήματα άμυνας, κάνοντας ειδική μνεία στην πρωτοβουλία που έχει ονομαστεί Ασπίδα του Αχιλλέα. Ο κ. Δένδιας αποκάλυψε επίσης ότι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη κοντά στο Τζιμπουτί, στο πλαίσιο της ευρύτερης διεθνούς προσπάθειας για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Όπως εξήγησε, εάν υπάρξει ευρωπαϊκή ή πολυεθνική αποστολή για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αξιολογήσει προσεκτικά τα δεδομένα και τον βαθμό κινδύνου πριν λάβει τις τελικές αποφάσεις. Κλείνοντας, ο υπουργός υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση η ασφάλεια του προσωπικού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων παραμένει η απόλυτη προτεραιότητα.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0