Έξωση με νεκρούς στην Ιταλία

Σε μια από τις πιο φονικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών για τις ιταλικές αρχές, τρεις καραμπινιέροι έχασαν τη ζωή τους και δεκατρείς ακόμη αστυνομικοί και στρατιώτες τραυματίστηκαν, όταν σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη σε αγροικία στη Βερόνα τη στιγμή που επρόκειτο να εκτελεστεί εντολή έξωσης. Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Τρίτης, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να μπουν στο σπίτι τριών αδελφών – δύο ανδρών και μίας γυναίκας, όλοι περίπου 60 ετών – προκειμένου να τους απομακρύνουν ύστερα από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη. Μόλις οι αστυνομικοί άνοιξαν την μπροστινή πόρτα, σημειώθηκε έκρηξη από το αέριο με το οποίο οι ένοικοι είχαν πλημμυρίσει το εσωτερικό της κατοικίας.
Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που κατέρρευσε ολόκληρο το διώροφο κτήριο, θάβοντας κάτω από τα συντρίμμια άνδρες της αστυνομίας και του στρατού. Οι διασώστες ανέσυραν αργότερα τα σώματα τριών καραμπινιέρων: του υπολοχαγού Μάρκο Πιφάρι, του επιλεγμένου καραμπινιέρου Νταβίντε Μπερναρτέλο και του αρχιφύλακα Βαλέριο Ντάπρα.
#Verona, nella notte tragica esplosione e crollo di un casolare a Castel d’Azzano, durante un’operazione di sgombero: tre carabinieri sono deceduti, estratti dalle macerie dai #vigilidelfuoco, feriti 12 appartenenti alle forze dell’ordine e una donna, 7 pompieri in ospedale per… pic.twitter.com/P8RBOFwHP8
— Vigili del Fuoco (@vigilidelfuoco) October 14, 2025
Δεκατρία ακόμη άτομα νοσηλεύονται με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα, ορισμένα σε σοβαρή κατάσταση. Οι δύο από τους τρεις ενοίκους συνελήφθησαν, ενώ ο τρίτος διαφεύγει και αναζητείται από τις αρχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, δεν ήταν η πρώτη φορά που τα τρία αδέλφια αντέδρασαν βίαια στην επικείμενη έξωση. Τον Οκτώβριο του 2024 είχαν επιχειρήσει ξανά να αποτρέψουν την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης γεμίζοντας το σπίτι με αέριο, γεγονός που είχε τότε οδηγήσει σε αναβολή της διαδικασίας. Έναν χρόνο νωρίτερα, ένα από τα αδέλφια είχε περιλούσει τον εαυτό του με βενζίνη, απειλώντας να αυτοπυρποληθεί.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ στην Ιταλία και βαθιά συγκίνηση στις τάξεις των σωμάτων ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων, χαρακτηρίζοντας τους πεσόντες καραμπινιέρους «άνδρες που έπεσαν στο καθήκον, υπηρετώντας το κράτος και την κοινωνία». Οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί εάν η έκρηξη προκλήθηκε εσκεμμένα τη στιγμή της εισόδου των αστυνομικών ή αν ενεργοποιήθηκε από διαρροή αερίου.
3 carabinieri morti e una decina tra militari e agenti di polizia feriti: questo il bilancio dell’esplosione di un casolare a Castel D’Azzano, in provincia di #Verona.
Le forze dell’ordine erano intervenute per sgomberare l’abitazione… pic.twitter.com/8ze7RMvsxP— Tg1 (@Tg1Rai) October 14, 2025
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






