Δημοσκόπηση RealPolls Protagon: Πρώτη με πάνω από 16 μονάδες διαφορά η ΝΔ
Η νέα έρευνα της RealPolls για το Protagon, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 7–9 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.715 πολιτών, αποτυπώνει ένα πολιτικό σκηνικό σε διαρκή αναμόρφωση, με βασικό όμως χαρακτηριστικό τη σταθερή πρωτιά της Νέα Δημοκρατία. Παρά τις μικρές διακυμάνσεις των τελευταίων μηνών, η κυβερνητική παράταξη διατηρεί σαφές προβάδισμα, χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται από τα στενά ποσοστιαία όρια που τη συνοδεύουν από το καλοκαίρι και μετά. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει 24,5%, εμφανίζοντας οριακή βελτίωση σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις. Στην πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος φτάνει στο 28,9%, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από εκείνο των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, αλλά σημαντικά χαμηλότερο από τις επιδόσεις των τελευταίων εθνικών εκλογών. Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι αυτή μιας παράταξης που διατηρεί την εκλογική της βάση, χωρίς όμως να επιτυγχάνει καθαρή διεύρυνση.
Η ουσιαστικότερη μεταβολή καταγράφεται στη μάχη για τη δεύτερη θέση. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ανακτά τη δεύτερη θέση από την Πλεύση Ελευθερίας, συγκεντρώνοντας 8,7% στην πρόθεση ψήφου και 12,7% στην πρόβλεψη αποτελέσματος. Η άνοδος αυτή, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της Πλεύσης Ελευθερίας στο 8,4% (πρόθεση) και 11,9% (πρόβλεψη), μεταβάλλει εκ νέου τις ισορροπίες στον χώρο της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πτωτική του πορεία, περιοριζόμενο στο 3,9% στην πρόθεση ψήφου και στο 5,3% στην πρόβλεψη αποτελέσματος, επιβεβαιώνοντας ότι η ανασυγκρότηση του χώρου παραμένει ατελής. Αντιθέτως, το ΜέΡΑ25 εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, φθάνοντας στο 3,5% στην πρόθεση και στο 5,2% στην πρόβλεψη. Σταθερή παραμένει η Ελληνική Λύση, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταγράφει ελαφρά άνοδο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση των αναποφάσιστων, οι οποίοι ανέρχονται πλέον στο 16,3%, την ώρα που μειώνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν πρόθεση ψήφου σε «άλλο κόμμα». Η μετατόπιση αυτή ερμηνεύεται ως ένδειξη αναμονής από ψηφοφόρους που, έναν μήνα πριν, έδειχναν πρόθεση στήριξης σε υπό διαμόρφωση πολιτικούς σχηματισμούς. Στο πεδίο των εντυπώσεων για τα σκάνδαλα που απασχολούν την επικαιρότητα – με αιχμή τις υποθέσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΓΣΕΕ – το εύρημα είναι ενδεικτικό της γενικευμένης απαξίωσης: το 70,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εξοργίζεται «και με τα δύο εξίσου». Η οργή, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, δεν στρέφεται μονοσήμαντα, αλλά αποτυπώνει ευρύτερη δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό σύστημα.
Ως προς το ερώτημα ποιο κόμμα εκτιμάται ότι θα καταλάβει τη δεύτερη θέση, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 30,4%, αφήνοντας πίσω του τόσο την Πλεύση Ελευθερίας όσο και τα υπό διαμόρφωση πολιτικά εγχειρήματα. Η δυναμική που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο γύρω από πιθανό κόμμα της Καρυστιανού φαίνεται να περιορίζεται, καθώς η θετική πρόθεση ψήφου εμφανίζει αισθητή κάμψη, ενώ αυξάνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν θα το επέλεγαν. Συνολικά, η εικόνα που αναδεικνύεται είναι εκείνη ενός ρευστού πολιτικού τοπίου, με σταθερή πρωτιά της ΝΔ, αναδιάταξη στο μέτωπο της Κεντροαριστεράς και ενισχυμένη αίσθηση κόπωσης και αποστασιοποίησης στο εκλογικό σώμα. Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν εάν οι τάσεις αυτές θα παγιωθούν ή θα ανατραπούν από νέες πολιτικές πρωτοβουλίες και εξελίξεις.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Μη Αγαπημένο
0
Αγάπη
0
Αστείο
0
Θυμωμένος
0
Λυπημένος
0
Ουάου
0