Τα περίπτερα της Αθήνας γίνονται τέχνη – Έκθεση Ανδρέα Finch στο Πνευματικό Κέντρο
Η ιστορία των αθηναϊκών περιπτέρων ζωντανεύει μέσα από την τέχνη του Ανδρέα Finch, γνωστού και ως Finch of Athens. Ο εικαστικός δημιουργός, σε συνεργασία με την Art Place – Kyriakos Petalidis gallery, παρουσιάζει την έκθεση «Περί Πτερύγων Ανέμων – Τα Αθηναϊκά Περίπτερα», η οποία θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 22 Φεβρουαρίου 2026. Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Η πρωτότυπη αυτή έκθεση αποτελεί το αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας του καλλιτέχνη και αποτυπώνει την ιστορία και την εξέλιξη των αθηναϊκών περιπτέρων μέσα από 20 τρισδιάστατες δημιουργίες, ποικίλων μεγεθών, βασισμένες σε ιστορικές φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ της εποχής.
Από τα πρώτα πολυγωνικά κιόσκια της πλατείας Συντάγματος μέχρι το θρυλικό «Μινιόν» στα Χαυτεία και τις «Μούσες» της πλατείας Ομονοίας, η έκθεση αναδεικνύει τη σταδιακή πορεία των περιπτέρων στην πρωτεύουσα. Ξεχωριστή θέση κατέχει και ο «Κουτάλας» της Γλυφάδας, καθώς και το περίπτερο που κατέρρευσε στην οδό Πανεπιστημίου το 1997 κατά τη διάρκεια των έργων του μετρό, συνθέτοντας μια πλήρη εικόνα της πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής και λαογραφικής εξέλιξης των μικρών αυτών αστικών «οικισμών».
Το σκεπτικό της έκθεσης θα παρουσιάσουν ο συγγραφέας Θανάσης Κάππος, η δημοσιογράφος Έλενα Ντάκουλα, ο καλλιτεχνικός επιμελητής Κυριάκος Πεταλίδης και ο ίδιος ο δημιουργός, Ανδρέας Finch, προσφέροντας στους επισκέπτες μια εις βάθος κατανόηση του ιστορικού και καλλιτεχνικού πλαισίου της έκθεσης.
Λεπτομέρειες έκθεσης:
- Εγκαίνια: Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026, 17:00
- Διάρκεια: 22 Ιανουαρίου – 22 Φεβρουαρίου 2026
- Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50
- Ώρες επίσκεψης: Δευτέρα – Σάββατο 10:00–21:00, Κυριακή 10:00–15:00
- Είσοδος: Ελεύθερη
Η έκθεση «Περί Πτερύγων Ανέμων» αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να ανακαλύψει την ιστορία ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία της αθηναϊκής καθημερινότητας, μέσα από μια καλλιτεχνική προσέγγιση που συνδυάζει την έρευνα με τη δημιουργικότητα.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Μη Αγαπημένο
0
Αγάπη
0
Αστείο
0
Θυμωμένος
0
Λυπημένος
0
Ουάου
0