Βενιζέλος – Αλιβιζάτος: Σφοδρή αντιπαράθεση για το άρθρο 86

Φεβ 10, 2026 - 10:50
 0
Βενιζέλος – Αλιβιζάτος: Σφοδρή αντιπαράθεση για το άρθρο 86

Σε κλίμα έντασης εξελίχθηκε η συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση κατά την εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, με επίκεντρο το επίμαχο άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών. Πρωταγωνιστές της αντιπαράθεσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Αλιβιζάτος, οι οποίοι αντάλλαξαν αιχμηρές τοποθετήσεις για το περιεχόμενο και τις συνέπειες της αναθεώρησης του 2001. Ο κ. Αλιβιζάτος άσκησε ευθέως κριτική στη ρύθμιση που καθιέρωσε ως αποκλειστικά αρμόδια τη Βουλή για την άσκηση δίωξης κατά υπουργών, υποστηρίζοντας ότι η σύγκριση του 1975 με το 2001 «είναι καταλυτική» και κάνοντας λόγο για θεσμική οπισθοδρόμηση. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση, διερωτώμενος εάν είναι δυνατόν να υποστηρίζεται ότι στο παρελθόν οι δικαστές μπορούσαν να ασκούν ποινικές διώξεις σε υπουργούς χωρίς την εμπλοκή της Βουλής.

«Θέλω να μας πεις αν υπήρξε ποτέ εισαγγελέας που παρέκαμψε τη Βουλή», απάντησε σε υψηλούς τόνους, υπογραμμίζοντας ότι η αναθεώρηση του 2001 επιχειρούσε «να βάλει τάξη στην αθλιότητα του 1989», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Κατά τον ίδιο, η διατύπωση του άρθρου 86 οδήγησε σε διαφορετικές θεσμικές διαχειρίσεις σε υποθέσεις όπως εκείνη της Novartis, αλλά και στις πρόσφατες υποθέσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Τεμπών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκδοση του τόμου «Πενήντα χρόνια από το Σύνταγμα του 1975 – Η συνταγματική υπόσχεση της Μεταπολίτευσης και η ποιότητα της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», που περιλαμβάνει τα πρακτικά του συνεδρίου που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο Ζάππειο Μέγαρο τον Ιούνιο του 2025. Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόσφατης πρωθυπουργικής εξαγγελίας για έναρξη διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Νίκος Βούτσης, ο Σταύρος Κοντονής, ο Δημήτρης Μάντζος, ο Παύλος Χρηστίδης και ο Χρήστος Πρωτόπαππας.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Βενιζέλος απάντησε και στις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλος Μαρινάκης για το άρθρο 86. Σε ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωσή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, ενώ το 2019 είχε τη δυνατότητα να τροποποιήσει τη διάταξη, δεν το έπραξε, και τώρα επιχειρεί να αποδώσει ευθύνες στη διατύπωση του 2001. Χρησιμοποίησε μάλιστα σκληρή μεταφορά, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να αποδίδεται η πολιτική ευθύνη σε μια νομική διατύπωση, όταν η ίδια η πλειοψηφία είχε ψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση με ευρεία συναίνεση.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0