Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Ιαν 25, 2026 - 21:50
 0
Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Τα μηνύματα των -πολλών είναι αλήθεια γι’ αυτήν την χρονική περίοδο- δημοσκοπήσεων αποκωδικοποιούν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στη ΝΔ. Και μπορεί επισήμως τα κυβερνητικά στελέχη να μην σχολιάζουν τα δημοσκοπικά ευρήματα, ανεπισήμως όμως όλοι προσπαθούν να διαβάσουν πίσω από τους αριθμού , αφενός γιατί η χρονιά που διανύουμε είναι μια προεκλογική χρονιά, αφετέρου γιατί οι τάσεις της κοινής γνώμης «δείχνουν» στην κυβέρνηση προς ποια κατεύθυνση οφείλει να πορευτεί τους επόμενους μήνες, μέχρι να ξαναζητήσει την ψήφο των πολιτών στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Δεδομένο πρώτο, λοιπόν, από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και μάλιστα με μια πολύ μεγάλη διαφορά, της τάξης των 10-15 μονάδων από το δεύτερο κόμμα. Αυτό από την μια πλευρά προκαλεί ικανοποίηση στις τάξεις της ΝΔ, γιατί εμφανίζεται μετά από επτά χρόνια διακυβέρνησης να είναι η μόνη σταθερή δύναμη στην χώρα και αυτή που δείχνει να έχει το πιο αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ψηλά, αλλά όχι αρκετά

Δεδομένο δεύτερο ότι τα ποσοστά της ΝΔ είναι μεν υψηλά, αλλά όχι στα επίπεδα διεκδίκησης της αυτοδυναμίας. Αυτό είναι κάτι που προβληματίζει το επιτελείο της Πειραιώς. Η εξήγηση που δίνουν είναι πρωτίστως η φθορά, που ούτως ή άλλως έχει ένα κόμμα που κυβερνά επτά χρόνια, δευτερευόντως όμως θεωρούν ότι υπήρξαν και αρκετοί λάθος χειρισμοί σε υποθέσεις όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που οδήγησαν αρκετούς ψηφοφόρους να γυρίσουν την πλάτη στο κυβερνών κόμμα. Πάντως στη ΝΔ εκτιμούν ότι αυτή η εικόνα μπορεί να αλλάξει τους επόμενους μήνες, όταν οι πολίτες θα διαπιστώσουν στην τσέπη τους την αύξηση των εισοδημάτων τους μέσω των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και εάν δεν υπάρξουν άλλες υποθέσεις διαφθοράς ή διασπάθισης δημοσίου χρήματος, που θα προκαλέσουν την κοινή γνώμη και θα πληγώσουν ακόμη περισσότερο την κυβερνητική παράταξη.

Δεδομένο τρίτο από τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε δύο νέα κόμματα στη πολιτική σκακιέρα: το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα της κας Καρυστιανού. Μπορούν αυτά τα δύο κόμματα να κάνουν ζημιά στη ΝΔ και να της πάρουν ψηφοφόρους; Αναφορικά με το κόμμα Τσίπρα στη ΝΔ εκτιμούν ότι δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία του κόμματος προς την αυτοδυναμία, καθώς ο κ. Τσίπρας ψαρεύει στα νερά της κεντροαριστεράς δηλαδή σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Επιπλέον, εκτιμούν ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν θα επιλέξουν τον κ. Τσίπρα αφού ο ίδιος έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και έχει αποτύχει χάνοντας πολλαπλές φορές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρούν, δηλαδή, ότι περισσότερη ζημιά θα κάνει στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ λιγότερη στην ΝΔ. Για το κόμμα Καρυστιανου τα πράγματα είναι διαφορετικά και αυτό, γιατί αυτός ο κομματικός σχηματισμός δείχνει να αντλεί ψηφοφόρους και από την δεξαμενή της ΝΔ. Οι εκτιμήσεις εδώ αναφέρουν ότι όταν η κα Καρυστιανού ανακοινώσει το κόμμα, τότε θα δέχεται κριτική ως πολιτικός, οπότε θα έχει φθορά, και επίσης ότι τα στελέχη που θα πλαισιώσουν την ίδια στο κόμμα δεν θα έχουν ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία, τέτοια που να μπορούν να αλλάξουν τις πολιτικές ισορροπίες.

Βασικός στόχος η αυτοδυναμία

Επόμενο δεδομένο από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι η ΝΔ δύσκολα θα μπορέσει να συνεργαστεί με κάποιο άλλο κόμμα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές. Επομένως, ο βασικός στόχος παραμένει αυτός και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την επίτευξη του στόχου αυτού θα κινηθεί σε δύο άξονες: την βελτίωση της κυβερνησιμότητας μέσω της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας, π.χ. ακρίβεια, στεγαστικό πρόβλημα και ο δεύτερος άξονας είναι η αποδόμηση με πολιτικά επιχειρήματα της ρητορικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που όπως εκτιμούν στην ΝΔ, δεν έχουν κανένα κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα, ούτε πρόγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις, το στεγαστικό, τον πρωτογενή τομέα και επομένως στερούνται κυβερνητικού προγράμματος.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0