ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: «Μια άστοχη διατύπωση είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν δικαιολογημένες αντιδράσεις»

Οκτώβριος 16, 2025 - 10:50
 0
ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: «Μια άστοχη διατύπωση είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν δικαιολογημένες αντιδράσεις»

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης για το εργασιακό νομοσχέδιο στην εκπομπή «Talk» του Mega, με τον Τάκη Χατζή. Ο βουλευτής, επιχειρώντας να περιγράψει τις δύσκολες συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια, έκανε αναφορά σε «τριτοκοσμικούς ψημένους στον ήλιο», έκφραση που προκάλεσε αμηχανία και αντιδράσεις στο πάνελ της εκπομπής. Συγκεκριμένα, μιλώντας για την έλλειψη εργατικών χεριών στην Αχαΐα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι οι σκληρές θερμοκρασίες καθιστούν αδύνατη τη δεκάωρη ή δωδεκάωρη εργασία για τους περισσότερους, προσθέτοντας πως «οι άνθρωποι από χώρες με πιο θερμά κλίματα αντέχουν λίγο περισσότερο». Η φράση του, ωστόσο, όπως ειπώθηκε, θεωρήθηκε ατυχής και προκάλεσε αντιδράσεις τόσο εντός του πάνελ όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς εκλήφθηκε ως διαχωριστική και στερεοτυπική. Ο ίδιος, αντιλαμβανόμενος τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε το σχόλιό του, επανήλθε άμεσα για να διευκρινίσει τη θέση του, λέγοντας πως η διατύπωση ήταν λανθασμένη και ειπώθηκε «εν τη ρύμη του λόγου». Όπως εξήγησε, στόχος του ήταν να υπογραμμίσει την απανθρωπιά των 13 ωρών εργασίας, ανεξαρτήτως προέλευσης ή χρώματος του εργαζομένου, και όχι να κάνει διάκριση εις βάρος οποιασδήποτε ομάδας ανθρώπων.

Σε γραπτή δήλωσή του που εκδόθηκε λίγο αργότερα, ο βουλευτής αναγνώρισε το λάθος και ανέλαβε πλήρως την ευθύνη. «Μια εντελώς άστοχη διατύπωση είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν δικαιολογημένες αντιδράσεις», ανέφερε, προσθέτοντας πως «θεωρώ απάνθρωπη και απαράδεκτη για κάθε άνθρωπο τη 13ωρη εργασία, ανεξαρτήτως φυλής ή καταγωγής». Επισήμανε επίσης ότι το πολιτικό του έργο και οι δημόσιες τοποθετήσεις του όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύουν τη σταθερή του θέση υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της ισότητας στην εργασία. Κλείνοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του περιστατικού, καλώντας όσους «επενδύουν στην παρερμηνεία ενός λάθους» να εστιάσουν στα ουσιαστικά προβλήματα που, όπως είπε, δημιουργεί το νέο εργασιακό πλαίσιο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα στη δήλωσή του αναφέρει:

«Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει μετά τη χθεσινή μου τηλεοπτική παρουσία, θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Εν τη ρύμη του λόγου κι ενώ η πρόθεσή μου ήταν να επισημάνω ότι κανένας άνθρωπος δεν αντέχει να εργάζεται 13 ώρες, μια εντελώς άστοχη διατύπωσή μου είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν δικαιολογημένες αντιδράσεις, παρόλο που αμέσως και στο πλαίσιο της εκπομπής που ήμουν προσκεκλημένος τη διόρθωσα, για να μην μείνει καμιά αμφιβολία στους τηλεθεατές. Πρόκειται περί λάθους διατύπωσης για την οποία αναλαμβάνω την ευθύνη. Θεωρώ τις 13 ώρες εργασίας κάτι απάνθρωπο και απαράδεκτο για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και προέλευσης. Οι θέσεις οι δικές μου δε για τα ζητήματα προστασίας των εργασιακών σχέσεων και της ίσης αντιμετώπισης όλων των ανθρώπων είναι γνωστές και διατυπωμένες δημόσια. Η προσωπική και η πολιτική μου διαδρομή, καθώς και το κοινοβουλευτικό μου έργο, αποτελούν τρανταχτή απόδειξη για τη διαχρονική υπεράσπιση των εργαζομένων χωρίς καμιά διάκριση. Όσοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο ατυχές γεγονός ας ασχοληθούν καλύτερα με τη δυστοπική εργασιακή πραγματικότητα που μας οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης».

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0