Ορειβάτες Ταΰγετος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσης

Ιαν 18, 2026 - 22:10
 0
Ορειβάτες Ταΰγετος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσης

Λίγο πριν από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε η πολύωρη επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσης ορειβατών που εγκλωβίστηκαν σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτο και χιονοσκεπές σημείο κοντά στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, στο όρος Ταΰγετος. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λίγο μετά τη 1:00 το μεσημέρι το Κέντρο Επιχειρήσεων ειδοποιήθηκε ότι ομάδα οκτώ ορειβατών βρισκόταν σε δύσβατη περιοχή, σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων, κοντά στην κορυφή Προφήτης Ηλίας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις, οι οποίες κατάφεραν να εντοπίσουν και να προσεγγίσουν την ομάδα υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Οι ορειβάτες μεταφέρθηκαν αρχικά στο καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν –τρεις άνδρες και μία γυναίκα– και παραλήφθηκαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, που τους μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το ατύχημα συνέβη όταν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ένα μέλος της ομάδας γλίστρησε. Επειδή οι ορειβάτες ήταν δεμένοι μεταξύ τους για λόγους ασφαλείας, παρασύρθηκαν όλοι μαζί και κατρακύλησαν σε απότομη πλαγιά. «Ήταν δεμένοι και έπεσαν. Παρασύρθηκαν ο ένας με τον άλλο και κατρακύλησαν σε πλαγιά, τουλάχιστον 200 μέτρα υψομετρικά. Ήταν μεγάλη η πτώση τους. Έπρεπε να γίνει μία τεράστια επιχείρηση για να τους κατεβάσουμε, καθώς το σημείο απείχε πολύ από το τελευταίο προσβάσιμο σημείο για όχημα. Τέσσερις μεταφέρθηκαν με φορεία, γιατί είχαν χτυπήματα στα άκρα και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν μόνοι τους. Η επιχείρηση έγινε σε παγωμένο χιόνι με μεγάλη κλίση», δήλωσε στο Star Channel ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σπάρτης, Δημόσθενης Κακούρος. Αρχικά είχε κινητοποιηθεί και ελικόπτερο του ΕΚΣΕΔ, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η προσέγγιση λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή.

Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού συμμετείχαν συνολικά 89 πυροσβέστες από:

  • την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης, Τρίπολης και Γυθείου

  • τις ορειβατικές ομάδες της 1ης και 6ης ΕΜΑΚ

  • την 9η και 6η ΕΜΟΔΕ

  • την ομάδα ΙΚΑΡΟΣ Πελοποννήσου με drone

  • εθελοντές της Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Με συντονισμένες ενέργειες, οι τραυματισμένοι ορειβάτες μεταφέρθηκαν σε ασφαλές και προσβάσιμο σημείο, όπου τους παρέλαβαν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς αργά το βράδυ, υπό ιδιαίτερα απαιτητικές καιρικές και γεωμορφολογικές συνθήκες.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0