Έμφυλη βία: Ισχυρό μήνυμα πρόληψης και ενημέρωσης στο Μαρούσι

Δεκ 3, 2025 - 11:50
 0
Έμφυλη βία: Ισχυρό μήνυμα πρόληψης και ενημέρωσης στο Μαρούσι

Με μεγάλη συμμετοχή και θερμή ανταπόκριση των πολιτών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, η εκδήλωση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η εκδήλωση έδωσε έμφαση στις συχνά αθέατες μορφές βίας, που προηγούνται της σωματικής κακοποίησης, όπως η ψυχολογική, λεκτική, οικονομική και κοινωνική πίεση, φωτίζοντας τον δρόμο προς την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση.

Το μήνυμα του Δημάρχου Αμαρουσίου

Ο Δήμαρχος, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, κα Ελένη Λέκκα. Στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η έμφυλη βία δεν είναι μόνο προσωπικό ζήτημα· αφορά τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή. Όπως επισήμανε, η σωματική βία είναι το τελευταίο στάδιο μιας αλυσίδας συμπεριφορών που ξεκινούν από μικρές, αλλά καθοριστικές πράξεις: λεκτική απαξίωση, ψυχολογικό έλεγχο, οικονομική εξάρτηση και κοινωνική απομόνωση. Ο Δήμαρχος τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και τη στήριξη των γυναικών, διαβεβαιώνοντας ότι ο Δήμος Αμαρουσίου θα συνεχίσει να προάγει την ισότητα, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια με συνέπεια και σταθερή πολιτική βούληση.

Χαιρετισμοί Υπουργών και Υφυπουργών

Η κα Κεραμέως επισήμανε ότι η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών αποτελεί βασικό εργαλείο προστασίας από την κακοποίηση. Παρουσίασε πολιτικές για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης, την αναβάθμιση δεξιοτήτων και τη στήριξη όσων θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή. Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των θεσμών και την αντικατάσταση της σιωπής με ενημέρωση, δράση και κοινωνική συμπαράσταση. Εξήρε τη στάση του Δήμου Αμαρουσίου, λέγοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προστασίας. Η κα Ράπτη παρουσίασε το εθνικό πλαίσιο στήριξης των γυναικών: γραμμές βοήθειας, συμβουλευτικά κέντρα, δομές φιλοξενίας και εκπαιδευτικές δράσεις για νέους και γονείς. Τόνισε τη σημασία της διατομεακής συνεργασίας και της άμεσης πρόσβασης σε μηχανισμούς προστασίας.

Η κα Ελένη Λέκκα παρουσίασε το έργο της Δ.ΕΠ.ΙΣ., υπογραμμίζοντας δράσεις που έχουν πραγματικό κοινωνικό αντίκτυπο, όπως:

  • Ενημερωτικές παρεμβάσεις στους δρόμους του Αμαρουσίου, με διανομή υλικού και επικοινωνία με πολίτες
  • Υποστήριξη θεατρικών παραστάσεων, όπως το έργο “Άνδρας και Γυναίκα – Μια δύσκολη εξίσωση”, που αναδεικνύει τις γκρίζες ζώνες της έμφυλης βίας
  • Η κα Λέκκα ευχαρίστησε θερμά όλα τα μέλη της Επιτροπής, τους εθελοντές και το προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών για τη στήριξη των γυναικών και των οικογενειών που έχουν ανάγκη.

Ένα μήνυμα πρόληψης και συνεργασίας

Η εκδήλωση ανέδειξε τη σημασία της πρόληψης, της ενημέρωσης και της συνεργασίας θεσμών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Οι ομιλητές μοιράστηκαν γνώσεις και εμπειρίες, φωτίζοντας τις ρίζες και τις συνέπειες της βίας και συμβάλλοντας σε έναν ουσιαστικό και ώριμο δημόσιο διάλογο. Η κοινωνία, όπως τόνισαν όλοι οι συμμετέχοντες, οφείλει να σταθεί δίπλα στις γυναίκες που χρειάζονται στήριξη και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας, ισότητας και αξιοπρέπειας.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0