Ακρωτήρι – Ιράν: Νέος συναγερμός στην Κύπρο

Μάρ 6, 2026 - 11:10
 0
Ακρωτήρι – Ιράν: Νέος συναγερμός στην Κύπρο

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τέθηκε για ακόμη μία φορά το πρωί της Παρασκευής η περιοχή του Ακρωτηρίου στην Κύπρο, όταν λίγο πριν από τις 10:00 ενεργοποιήθηκε εκ νέου το σύστημα συναγερμού, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Οι σειρήνες ήχησαν δυνατά, ενώ ταυτόχρονα εστάλη και επείγον προειδοποιητικό μήνυμα στις κινητές συσκευές των πολιτών, καλώντας τους να παραμείνουν σε ασφαλείς χώρους. Το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πιθανή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής και τους καλούσε να παραμείνουν εντός των κατοικιών τους μέχρι νεότερης επίσημης ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα, δίνονταν σαφείς οδηγίες αυτοπροστασίας, με σύσταση να απομακρυνθούν από παράθυρα και ανοίγματα και να καλυφθούν πίσω ή κάτω από ανθεκτικά έπιπλα, έως ότου δοθούν νέες οδηγίες.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων συναγερμών που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην ίδια περιοχή. Μάλιστα, μόλις την προηγούμενη ημέρα οι σειρήνες είχαν ηχήσει δύο φορές, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθεί κάποια άμεση απειλή μετά από έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών. Οι αρχές είχαν τότε καθησυχάσει τους πολίτες, διευκρινίζοντας ότι δεν είχε εντοπιστεί κάποιος πραγματικός κίνδυνος. Παρά την απουσία επιβεβαιωμένων περιστατικών στις περισσότερες περιπτώσεις συναγερμού, η γενικότερη κατάσταση παραμένει τεταμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, έχουν καταγραφεί συνολικά τρεις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή, εκ των οποίων μία κατάφερε να πλήξει στόχο.

Συγκεκριμένα, το drone φέρεται να έφτασε μέχρι τη βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη κινητοποίηση των στρατιωτικών και κυβερνητικών αρχών.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει σε ενίσχυση των μέτρων άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αποστέλλουν στρατιωτική υποστήριξη, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την ασφάλεια της περιοχής και την αποτροπή περαιτέρω απειλών. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμβολή της Ελλάδας, η οποία έχει ήδη ενισχύσει την παρουσία της με την αποστολή τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 καθώς και δύο φρεγατών, ενέργεια που εντάσσεται στη στενή αμυντική συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας. Η αυξημένη κινητικότητα σε στρατιωτικό επίπεδο συμπίπτει χρονικά και με σημαντικές διπλωματικές επαφές. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6, σε μια συνάντηση που εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση της κατάστασης ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις πρόσφατες απειλές. Μέχρι στιγμής οι κυπριακές αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας παραμένουν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να παραμένουν σε επαγρύπνηση, καθώς η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή εξακολουθεί να θεωρείται ρευστή και ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0