Μητσοτάκης Euronews: “Αναγκαία η ευρωπαϊκή ψυχραιμία, σαφή τα όρια για το Συμβούλιο Ειρήνης”
Σε μια αποτίμηση μετρημένη αλλά πολιτικά αποκαλυπτική της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Euronews. Οι δηλώσεις του κινήθηκαν σε τρεις σαφείς άξονες: Τη νέα πολυπλοκότητα των διατλαντικών σχέσεων, τη στάση της Ευρώπης απέναντι στις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και τα όρια της ελληνικής συμμετοχής στο υπό διαμόρφωση Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι σχέσεις Ευρώπης–Ηνωμένων Πολιτειών εισέρχονται σε μια πιο σύνθετη και απαιτητική φάση, τονίζοντας ότι «οι διατλαντικές σχέσεις γίνονται πιο πολύπλοκες και πρέπει να τις διαχειριστούμε με διαφορετικό τρόπο». Όπως επισήμανε, η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί με αυτοματισμούς, αλλά οφείλει να υπερασπίζεται με σαφήνεια τα δικά της συμφέροντα, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτούς διαύλους διαλόγου.
Το τέλος της αμερικανικής βεβαιότητας
Ερωτηθείς αν ο Ντόναλντ Τραμπ αποτέλεσε τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι το όνομά του συζητήθηκε, χωρίς ωστόσο να κυριαρχήσει. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου για αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από τη Γροιλανδία κινήθηκαν «στη σωστή κατεύθυνση», επιτρέποντας στην Ευρώπη να αποφύγει περαιτέρω όξυνση. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία της ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης. Όπως σημείωσε, ήταν κρίσιμο το γεγονός ότι η Ευρώπη μίλησε με μία φωνή για την υπεράσπιση της Δανίας και της Γροιλανδίας, με μοναδική εξαίρεση την Ουγγαρία – μια διαφοροποίηση που, όπως παρατήρησε, δεν προκάλεσε έκπληξη. «Το σημαντικό είναι ότι βρέθηκε τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», ανέφερε, δείχνοντας πως η θεσμική συνοχή της ΕΕ παραμένει λειτουργική σε κρίσιμες στιγμές.
Απαντώντας στην κριτική του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος χαρακτήρισε τη Σύνοδο χάσιμο χρόνου, ο Έλληνας πρωθυπουργός αντέτεινε ότι το ζήτημα δεν είναι η εντύπωση της στιγμής, αλλά η κατεύθυνση. «Μπορούμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι όλη η συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία επιταχύνεται», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε από νωρίς τονίσει την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Στο ίδιο πνεύμα, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις ΕΕ–ΗΠΑ πρέπει να διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό και ειλικρίνεια. «Πρέπει να είμαστε όλοι φιλικοί και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Αυτό ισχύει και για τις διατλαντικές σχέσεις», σημείωσε, αποκαλύπτοντας ότι οι συζητήσεις στη Σύνοδο έγιναν σε κλίμα ευθύτητας, χωρίς συμβούλους και χωρίς την πίεση της δημόσιας εικόνας. Ξεχωριστό βάρος είχε η τοποθέτησή του για το Συμβούλιο Ειρήνης που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τον ρόλο των ΗΠΑ στην επίτευξη ανακωχής στη Γάζα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα είχαμε ανακωχή χωρίς την εμπλοκή Τραμπ». Την ίδια στιγμή, όμως, έθεσε σαφή όρια, επισημαίνοντας ότι το σχήμα που έχει ανακοινωθεί «υπερβαίνει τον ΟΗΕ» και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί σε ό,τι υπάρχει σήμερα στο τραπέζι.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Μη Αγαπημένο
0
Αγάπη
0
Αστείο
0
Θυμωμένος
0
Λυπημένος
0
Ουάου
0