Παίδων “Αγία Σοφία”: Χωρίς ίχνη κακοποίησης το βρέφος – Στη ΜΕΘ 2 παιδιά λόγω γρίπης

Ιαν 29, 2026 - 13:50
 0
Παίδων “Αγία Σοφία”: Χωρίς ίχνη κακοποίησης το βρέφος – Στη ΜΕΘ 2 παιδιά λόγω γρίπης

Θλίψη και ερωτήματα προκαλεί ο θάνατος ενός βρέφους μόλις επτά ημερών, το οποίο άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Ιανουαρίου στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις του από την περιοχή της Καλλιθέας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, νωρίτερα ο πατέρας και η θεία του βρέφους το είχαν μεταφέρει σε κτηνιατρείο επί της Λεωφόρου Συγγρού, καθώς βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Εκεί διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε σφυγμός και άμεσα ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του παιδιού στο Παίδων. Οι γιατροί κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για περίπου 40 λεπτά προκειμένου να το επαναφέρουν, ωστόσο δυστυχώς το βρέφος κατέληξε. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το παιδί είχε γεννηθεί πρόωρα και ήταν δίδυμο, ενώ φέρεται να αντιμετώπιζε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Οι γονείς του βρέφους, ρουμανικής καταγωγής, φέρονται να κατέθεσαν ότι πανικοβλήθηκαν όταν αντιλήφθηκαν πως το παιδί δεν αντιδρούσε και δεν είχε σφυγμό, με αποτέλεσμα να αναζητήσουν άμεσα βοήθεια στο πλησιέστερο σημείο που θεώρησαν ότι μπορούσε να προσφέρει ιατρική υποστήριξη. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη κακοποίησης ή τραυματισμού στο σώμα του βρέφους. Όπως τόνισε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, οι οριστικές απαντήσεις για τα αίτια του θανάτου αναμένονται από τα αποτελέσματα της νεκροψίας – νεκροτομής.

Δύο παιδιά στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω επιπλοκών από τη γρίπη

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» ένα 4χρονο αγοράκι, το οποίο διασωληνώθηκε έπειτα από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης Α. Την ίδια ώρα, στη ΜΕΘ παραμένει διασωληνωμένο και ένα 6χρονο κοριτσάκι, που παρουσίασε εγκεφαλίτιδα κατά τη διάρκεια τετραήμερης νοσηλείας του, επίσης λόγω γρίπης. Τα περιστατικά αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν την έντονη έξαρση της γρίπης και των εποχικών ιώσεων στη χώρα, με τους ειδικούς να εκφράζουν έντονη ανησυχία για την υπο-παραλλαγή Κ της γρίπης Α. Πρόκειται για στέλεχος με εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, το οποίο μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το επιδημιολογικό φορτίο της γρίπης στην κοινότητα παραμένει αυξημένο και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει τον πληθυσμό έως τα μέσα Μαρτίου. Ιδιαίτερα ευάλωτες εμφανίζονται οι παιδικές ηλικίες, καθώς ο οργανισμός τους καταπονείται έντονα από τον υψηλό πυρετό και τις επιπλοκές. Η αντιπρόεδρος της ΟΕΓΝΕ, Ματίνα Παγώνη, έχει επισημάνει ότι το στέλεχος Κ καθιστά τη γρίπη «εξαιρετικά μεταδοτική», τονίζοντας την ανάγκη για εμβολιασμό, ιδίως στις ευπαθείς ομάδες και στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης, καλώντας τους γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο όταν εμφανίζουν πυρετό ή συμπτώματα λοίμωξης.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0