Φανάρι Ροδόπης- 20 καλλιεργητές παράγουν για πρώτη φορά κινόα


Με την γνώση του παρελθόντος, από τους καλλιεργητές της περιοχής των Άνδεων οι σύγχρονοι γεωργοί στην Ευρώπη έως και την Θράκη με το βλέμμα στο μέλλον μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και τους ίδιους καρπούς.
Από τον κάμπο του Φαναρίου Κομοτηνής ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Πετρακόπουλος παρουσιάζει δυο είδη που εγγυώνται σταθερό εισόδημα χωρίς σπατάλη φυσικών πόρων.
Η κινόα και η καμελίνα είναι τα δυο προϊόντα που αντικαθιστούν σταδιακά τις παραδοσιακές καλλιέργειες στην Ροδόπη. Σύμφωνα με τον Νίκο Μποντρότσο, αγρότη και πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Κομοτηνής, καθώς το βαμβάκι και τα σιτηρά δεν πάνε καλά, δεν έχουν κέρδος, και οι ζημίες λόγω καιρικών συνθηκών είναι συχνές, στράφηκαν σε άλλες επιλογές. Με έναυσμα την ευρωπαϊκή επιδότηση των 62 ευρώ ανά στρέμμα για την κινόα και τις σχετικά μικρές καλλιεργητικές απαιτήσεις είκοσι αγρότες έσπειραν σε περίπου 400 στρέμματα το φυτό, που είναι γνωστό για την μεγάλη θρεπτική του αξία.

Γνωρίζουν ήδη το ποσό που θα εισπράξουν στα 50 λεπτά το κιλό για την κινόα και έχουν κλείσει τα συμβόλαια για την άμεση απορρόφηση του προϊόντος από εταιρείες, ενώ το μεσογειακό κλίμα και δη της Ροδόπης είναι πολύ ευνοϊκό για την καλλιέργεια, αναφέρει ο κ. Μποντρότσος.
Εκείνο που είναι ελάχιστα γνωστό σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι η καλλιέργεια καμελίνας. Ένα φυτό, οι σπόροι του οποίου είναι πλούσιοι σε φυτικά έλαια και πρωτεΐνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ζωοτροφή. Πρόκειται για ένα ενεργειακό φυτό που συνθλίβεται και πηγαίνει ως συμπλήρωμα βιοκαυσίμων για τα αεροπλάνα. Τα συμβόλαια έχουν συναφθεί με μεγάλη εταιρεία και όπως λέει ο κ. Μποντρότσος, έχουν διασφαλίσει το εισόδημά τους στα 47,5 ευρώ το κιλό. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας τους θα φανούν σε 20 ημέρες οπότε αρχίζει η συγκομιδή της καμελίνας και τον Ιούνιο της κινόα.

Σπόροι πλούσιοι σε πρωτεΐνη κατακτούν την αγορά και το μόνο που οφείλουν να σκεφτούν οι παραγωγοί είναι οι κίνδυνοι από την μονοκαλλιέργεια της κινόα σε περίπτωση κλιματικής αλλαγής. Οι Ίνκας την αποκαλούσαν «μητέρα όλων των σιτηρών», και διεκδικεί επάξια τον τίτλο, αφού κατάφερε να χορτάσει τους πληθυσμούς για περίπου 3.000 χρόνια.
Η ζήτηση της κινόα δείχνει να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και η καλλιέργεια προβάλλεται ως πιθανή εναλλακτική του κρέατος για χορτοφάγους και vegans. Η τάση του βιγκανισμού προωθείται διαφημιστικά, όχι γιατί είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής, αλλά για να αποτραπεί η κατανάλωση ζωικών τροφίμων, τα οποία δεν αρκούν πλέον για να καλύψουν τις διαρκώς διογκούμενες ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού.
www.ertnews.gr
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






