Τραχανάς γλυκός σπιτικός κ ο τρόπος που τον φτιάχνουμε !!!

 Έτοιμος και φέτος ο τραχανάς μας της φίλης μας Άννας Λαμπροπουλου. Έτσι όπως τον έμαθε και τον φτιάχνει κάθε χρόνο.Υλικά Για 5κιλα γλυκό τραχανά.✔️2.5 κιλά αλεύρι λευκό από το φούρνο✔️ 2 κιλά κίτρινο αλεύρι σκληρό ✔️ 500γρ σιμιγδάλι ψιλό✔️ 10 αυγά✔️ 2 κ. σ. αλάτι✔️ 2.5 λίτρα γάλα από τον παραγωγό ✔️ 1γρ. κρόκο Κοζάνης..Εκτέλεση1️⃣ Από το προηγούμενο απόγευμα φτιάχνω το ζυμάρι.2️⃣ Έχω σουρωσει και βράσει το γάλα. Το αφήνω νά έρθει σ. θ. δ. Από το ζεστό γάλα παίρνω 1 κούπα και εκεί διαλυω τον κρόκο. Το αφήνω και αυτό νά έρθει σ. θ. δ. Σε ένα μπολ χτυπάω τά αυγά καί εκεί ρίχνω το αλάτι.3️⃣ Σέ μία μεγάλη λεκάνη κοσκινίζω α άλευρα ρίχνω και το σιμιγδάλι τα ανακατεύω και στην συνέχεια ρίχνω τά αυγά καί το γάλα ΌΧΙ όλη την ποσότητα γιατί αυτό εξαρτάται από τά άλευρα. Να γίνει μία σφιχτή ζύμη. Όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης και γυαλισει είναι έτοιμη η ζύμη.4️⃣ Έχω στρώσει καθαρά σεντόνια στα κρεβάτια και κόβω σέ μικρά κομμάτια την ζύμη όλη. Τα βάζω το ένα δίπλα στο άλλο. Ανοίγω και το παράθυρο νά αρχίσουν να στεγνώνουν. Όταν ξυπνήσω την νύχτα τά γυρίζω από την άλλη πλευρά. Το πρωί έχουν στεγνώσει και είναι έτοιμα για τρίψιμο.5️⃣ Βάζουμε μια ποσότητα μέσα στο (αριλογο) Είναι ένα κόσκινο που σ'αυτο τρίβουν τον χειροποίητο τραχανά.6️⃣ Παίρνουμε τα ζυμαράκια που βγαίνουν από κει και τα στρώνουμε πάνω στα κρεβάτια. Έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα νά αεριζωνται και κατά συνέπεια νά στεγνώσουν. Τά αφήνω 3 μέρες μέσα στο σπίτι κάπου - κάπου τά ανακατεύω. Μετά τα βάζω σέ υφασμάτινες θήκες και τις βγάζω για άλλες 4 μέρες στον ήλιο. Και έτσι έχουμε τον δικό μας τραχανά για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Και για τις πίτες μας βεβαίως βεβαίως.Συνταγή από κ. Αννα Λαμπροπούλου ! Από το blog =ΜΠΑΧΑΡΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ !!! 

Αύγ 30, 2024 - 20:00
 0  11
Τραχανάς γλυκός σπιτικός κ ο τρόπος που τον φτιάχνουμε !!!

 Έτοιμος και φέτος ο τραχανάς μας της φίλης μας Άννας Λαμπροπουλου. Έτσι όπως τον έμαθε και τον φτιάχνει κάθε χρόνο.

Υλικά

 Για 5κιλα γλυκό τραχανά.

✔️2.5 κιλά αλεύρι λευκό από το φούρνο

✔️ 2 κιλά κίτρινο αλεύρι σκληρό

 ✔️ 500γρ σιμιγδάλι ψιλό

✔️ 10 αυγά

✔️ 2 κ. σ. αλάτι

✔️ 2.5 λίτρα γάλα από τον παραγωγό

 ✔️ 1γρ. κρόκο Κοζάνης.

.



Εκτέλεση

1️⃣ Από το προηγούμενο απόγευμα φτιάχνω το ζυμάρι.

2️⃣ Έχω σουρωσει και βράσει το γάλα. Το αφήνω νά έρθει σ. θ. δ. Από το ζεστό γάλα παίρνω 1 κούπα και εκεί διαλυω τον κρόκο. Το αφήνω και αυτό νά έρθει σ. θ. δ. Σε ένα μπολ χτυπάω τά αυγά καί εκεί ρίχνω το αλάτι.

3️⃣ Σέ μία μεγάλη λεκάνη κοσκινίζω α άλευρα ρίχνω και το σιμιγδάλι τα ανακατεύω και στην συνέχεια ρίχνω τά αυγά καί το γάλα ΌΧΙ όλη την ποσότητα γιατί αυτό εξαρτάται από τά άλευρα. Να γίνει μία σφιχτή ζύμη. Όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης και γυαλισει είναι έτοιμη η ζύμη.

4️⃣ Έχω στρώσει καθαρά σεντόνια στα κρεβάτια και κόβω σέ μικρά κομμάτια την ζύμη όλη. Τα βάζω το ένα δίπλα στο άλλο. Ανοίγω και το παράθυρο νά αρχίσουν να στεγνώνουν. Όταν ξυπνήσω την νύχτα τά γυρίζω από την άλλη πλευρά. Το πρωί έχουν στεγνώσει και είναι έτοιμα για τρίψιμο.

5️⃣ Βάζουμε μια ποσότητα μέσα στο (αριλογο) Είναι ένα κόσκινο που σ'αυτο τρίβουν τον χειροποίητο τραχανά.

6️⃣ Παίρνουμε τα ζυμαράκια που βγαίνουν από κει και τα στρώνουμε πάνω στα κρεβάτια. Έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα νά αεριζωνται και κατά συνέπεια νά στεγνώσουν. Τά αφήνω 3 μέρες μέσα στο σπίτι κάπου - κάπου τά ανακατεύω. Μετά τα βάζω σέ υφασμάτινες θήκες και τις βγάζω για άλλες 4 μέρες στον ήλιο. Και έτσι έχουμε τον δικό μας τραχανά για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Και για τις πίτες μας βεβαίως βεβαίως.

Συνταγή από κ. Αννα Λαμπροπούλου ! Από το blog =ΜΠΑΧΑΡΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ !!!