Τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες αναζητούν γαλήνη στο Άγιο Όρος

Είκοσι δύο άνδρες πήραν λεωφορείο για να διανύσουν μια απόσταση περισσότερων από 1.000 χιλιομέτρων από την ουκρανική πόλη Λβιβ .

Ιαν 3, 2025 - 14:00
 0  49
Τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες αναζητούν γαλήνη στο Άγιο Όρος

Ουκρανοί στρατιώτες έφτασαν στην Ελλάδα με σημάδια πολέμου – ένας με ουλή στο κεφάλι, ένας άλλος με ακρωτηριασμένα και τα δύο πόδια πάνω από το γόνατο, κάποιοι με αόρατα ψυχικά τραύματα από την τριετή σύγκρουση που έχει ρημάξει την πατρίδα τους, γράφει το πρακτορείο Reuters. Οι άνδρες, 22 συνολικά, πήραν λεωφορείο για να διανύσουν μια απόσταση περισσότερων από 1.000 χιλιομέτρων από την ουκρανική πόλη Λβιβ σε ένα μοναστήρι χτισμένο σε έναν βράχο στην ορεινή χερσόνησο του Άθω στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήλπιζαν να ξεφύγουν από τις στοιχειωμένες αναμνήσεις του πεδίου της μάχης. Κατά την τετραήμερη παραμονή τους, μέρος ενός προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης που οργανώθηκε από τις ουκρανικές Αρχές, οι στρατιώτες πραγματοποίησαν προσκύνημα σε περίπου δώδεκα μοναστήρια στις πλαγιές του Αγίου Όρους, πνευματικό κέντρο από τον 10ο αιώνα.

«Πολλοί στρατιώτες υποφέρουν από τα γεγονότα των τελευταίων τριών ετών. Πολλοί από αυτούς υποφέρουν από διάφορες ασθένειες – είναι τραυματισμένοι και πρέπει να τους αποκαταστήσουμε», δήλωσε ο πατέρας Mykhailo Pasirskyi, ένας ουκρανός ορθόδοξος ιερέας που συνόδευσε τους άνδρες στο ταξίδι τους.

 

Ο 22χρονος Ivan Kovalyk έχασε και τα δύο του πόδια καθώς βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι συμπολεμιστές του τον μετέφεραν στα καλντερίμια και στις στενές σκάλες των μοναστηριών. «Φυσικά, βοήθησε πολύ, γιατί με βοήθησε να αποφορτιστώ από το άγχος», δήλωσε για την επίσκεψη στον Άθω, την οποία σκοπεύει να επαναλάβει. «Υπήρχε πάντα υποστήριξη από συγγενείς, από φίλους, συμπολεμιστές, υποστήριξη από το κράτος, χωρίς αυτό δεν θα ήταν δυνατόν», λέει.

 

Το Reuters σημειώνει πως «η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μακροχρόνιους δεσμούς με το Άγιο Όρος και το 2016 ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το επισκέφθηκε για να γιορτάσει τα 1.000 χρόνια από την πρώτη εγκατάσταση ρώσων μοναχών εκεί. Αλλά η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, υποστήριξε την Ουκρανία στον πόλεμο, γεγονός που κλόνισε τις σχέσεις με τη Μόσχα».