Τραμπ: Τα περισσότερα από τα βασικά σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία έχουν συμφωνηθεί


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως, ύστερα από τις εποικοδομητικές επαφές της Παρασκευής, τα περισσότερα από τα βασικά σημεία του σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έχουν συμφωνηθεί.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει: «Μόλις προσγειώθηκα στη Ρώμη. Μια καλή μέρα σε συνομιλίες και συναντήσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία και οι δύο πλευρές θα πρέπει τώρα να έχουν συνάντηση υψηλού επιπέδου για να την ολοκληρώσουν. Τα περισσότερα από τα βασικά σημεία έχουν συμφωνηθεί. Σταματήστε την αιματοχυσία, ΤΩΡΑ. Θα είμαστε όπου χρειαστεί για να συμβάλλουμε στο ΤΕΛΟΣ αυτού του σκληρού και παράλογου πολέμου!».
Ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τρεις ώρες στη Μόσχα την Παρασκευή για να συζητήσουν το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν έχουν πραγματοποιήσει απευθείας συνομιλίες από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
«Εποικοδομητική και πολύ χρήσιμη συνάντηση»
Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση και ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις λεπτομέρειες, τη χαρακτήρισε εποικοδομητική και πολύ χρήσιμη.
«Αυτή η συνομιλία επέτρεψε στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να φέρουν ακόμα πιο κοντά τις θέσεις τους, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, αλλά και σε μια σειρά άλλων διεθνών θεμάτων», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
«Όσον αφορά την ίδια την ουκρανική κρίση, η συζήτηση επικεντρώθηκε ιδίως στη δυνατότητα επανάληψης των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας», προσέθεσε.
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον Γουίτκοφ, ο οποίος έχει αναδειχθεί ως βασικός συνομιλητής της Ουάσιγκτον με τον Πούτιν, καθώς ο Τραμπ πιέζει για μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
Το τελευταίο του ταξίδι ακολουθεί τις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας στις οποίες Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιτάχθηκαν σε ορισμένες από τις προτάσεις των ΗΠΑ για τον τρόπο διευθέτησης της σύγκρουσης.
Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει και τις δύο πλευρές ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους, εάν δεν υπάρξει πραγματική πρόοδος.
Ο Γουίτκοφ, ένας δισεκατομμυριούχος στον τομέα των ακινήτων δεν είχε καμία διπλωματική εμπειρία προτού ενταχθεί στην ομάδα του Τραμπ τον Ιανουάριο. Οι επικριτές του τον έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει ότι απηχεί το αφήγημα του Κρεμλίνου.
Η Ουκρανία και πολλοί από τους Ευρωπαίους συμμάχους της υποστηρίζουν το αντίθετο.
Σύμφωνα με κείμενα που είδε το Reuters, η ειρηνευτική πρόταση που παρουσίασε ο Γουίτκοφ καλεί για αναγνώριση de jure από τις ΗΠΑ του ελέγχου της Ρωσίας στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία κατέλαβε και προσάρτησε η Μόσχα το 2014, συν την de facto αναγνώριση σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι δυνάμεις της Μόσχας.
Αντίθετα, το ευρωπαϊκό και ουκρανικό έγγραφο διαφέρει ως προς το ότι αναφέρεται σε λεπτομερείς συζητήσεις για το εδαφικό μετά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο κείμενο για αναγνώριση ρωσικού ελέγχου σε οποιαδήποτε ουκρανική περιφέρεια.
Σχετικά με την ασφάλεια της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, το έγγραφο του Γουίτκοφ αναφέρει πως η Ουκρανία θα έχει μια «στιβαρή εγγύηση ασφαλείας» με ευρωπαϊκές και άλλες χώρες να ενεργούν ως εγγυήτριες δυνάμεις. Δεν αναφέρει περισσότερα για αυτό αλλά λέει πως το Κίεβο δεν θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Το άλλο έγγραφο είναι πιο ειδικό, αναφέροντας ότι δεν θα υπάρχουν όρια στις ουκρανικές δυνάμεις και κανένας περιορισμός όσον αφορά τη στάθμευση στρατιωτικών δυνάμεων συμμάχων της Ουκρανίας στο ουκρανικό έδαφος – μια διάταξη που είναι πιθανό να ενοχλήσει τη Μόσχα.
Προτείνει στιβαρές εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο μεταξύ άλλων και από τις Ηνωμένες Πολιτείες με μια «συμφωνία τύπου Άρθρου 5», μια αναφορά στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής του ΝΑΤΟ.
Σχετικά με οικονομικά μέτρα, οι προτάσεις του Γουίτκοφ αναφέρουν πως οι κυρώσεις που εφαρμόζονται σε βάρος της Ρωσίας από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 θα αρθούν στο πλαίσιο της υπό συζήτηση συμφωνίας.
Οι αντιπροτάσεις αναφέρουν πως θα υπάρξει «σταδιακή ελάφρυνση των κυρώσεων μετά την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης» και ότι οι κυρώσεις μπορεί να επανέλθουν αν η Ρωσία παραβιάσει τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας.
Το ευρωπαϊκό και ουκρανικό έγγραφο προτείνει επίσης η Ουκρανία να λάβει οικονομική αποζημίωση για τις καταστροφές που προκάλεσε ο πόλεμος από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό που έχουν δεσμευθεί. Το κείμενο του Γουίτκοφ αναφέρει μόνο πως η Ουκρανία θα αποζημιωθεί οικονομικά, χωρίς να αναφέρει από πού θα προέλθουν τα χρήματα.
Πηγή: Reuters
www.ertnews.gr
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






