Τεχνητή Νοημοσύνη: Chat με τον … 60χρονο εαυτό σου
Πώς λειτουργεί
Πρόγραμμα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ζήτησε από νεαρούς χρήστες να μιλήσουν σε μια προσομοίωση του 60χρονου εαυτού τους μέσω τεχνητής νοημοσύνης, εμπειρία που οδήγησε σε μείωση του άγχους και ενίσχυση της αισιοδοξίας. Για πρώτη φορά, νέοι άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν με μια μεγαλύτερη εκδοχή του εαυτού τους για τη ζωή και τις φιλοδοξίες τους, χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο chatbot με τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιεί ως avatar μια φωτογραφία του μελλοντικού τους προσώπου, αναφέρει το LiveScience. Το πρόγραμμα Future You, που δημιουργήθηκε από ερευνητές του MIT Media Lab και διεθνείς συνεργάτες, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει μια προσομοίωση του εαυτού ενός χρήστη ηλικίας από 60 έως 70 ετών. Περιέγραψαν λεπτομερώς το πρότζεκτ σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στη βάση δεδομένων arXiv. Οι χρήστες μπορούν να συνομιλούν με την τεχνητή νοημοσύνη μέσω κειμένου για θέματα όπως το πώς να πετύχουν αυτό που θέλουν στη ζωή τους με βάση τις συνθήκες, τις πεποιθήσεις και τις προοπτικές τους. Το πρόγραμμα επινοήθηκε για να δώσει στους ανθρώπους την αίσθηση ότι συνδέονται με τον μελλοντικό τους εαυτό, αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη.
Το πρώτο συστατικό του Future You είναι ένα μοντέλο δημιουργίας εικόνων που ονομάζεται StyleClip. Αφού ο χρήστης ανεβάσει μια selfie, το σύστημα χρησιμοποιεί μοντέλα ηλικιακής εξέλιξης για να προβλέψει πώς θα μοιάζει στην ηλικία των 60 ετών, προσθέτοντας χαρακτηριστικά όπως ρυτίδες και γκρίζα μαλλιά. Τα δεδομένα εκπαίδευσης για το chatbot του Future You προέρχονται από τα δεδομένα που παρέχει ο χρήστης όταν του υποβάλλονται ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της ζωής του, τα δημογραφικά του στοιχεία, καθώς και τους στόχους και τις ανησυχίες του για το μέλλον του. Αυτές οι απαντήσεις εισάγονται στο ChatGPT της OpenAI, το οποίο δημιουργεί μια αρχιτεκτονική που οι ερευνητές ονόμασαν «μελλοντική μνήμη». Αναμειγνύει προβλέψεις για το μέλλον του χρήστη με βάση τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου, με δεδομένα εκπαίδευσης από ένα ευρύτερο σύνολο ανθρώπων που μιλούν για τις εμπειρίες της ζωής τους στην καριέρα τους, τις σχέσεις τους και όχι μόνο.
Το chatbot, το οποίο υιοθετεί μια προσωπικότητα με βάση τις απαντήσεις του χρήστη, απαντά στη συνέχεια στις ερωτήσεις του σχετικά με το πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή του, και προσφέρει συμβουλές για πιθανές διαδρομές προς το μέλλον που εκείνος επιθυμεί. Οι προγραμματιστές του Future You φρόντισαν επίσης να προστατεύσουν τους χρήστες από πιθανές αρνητικές ανατροπές στις συζητήσεις με τον μελλοντικό τους εαυτό.
Μείωση άγχους, αύξηση κινήτρων
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 344 αγγλόφωνοι ηλικίας 18 έως 30 ετών, οι οποίοι αλληλεπίδρασαν με αναπαραστάσεις του μελλοντικού τους εαυτού για 10 έως 30 λεπτά. Οι περισσότεροι χρήστες ανέφεραν μείωση του άγχους τους, αύξηση των κινήτρων τους και ισχυρότερη αίσθηση σύνδεσης με τον μελλοντικό τους εαυτό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια ισχυρότερη αίσθηση της μελλοντικής αυτο-συνέχειας μπορεί να επηρεάσει θετικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι λαμβάνουν μακροπρόθεσμες αποφάσεις. «Η μελέτη αυτή ανοίγει ένα νέο δρόμο, καθώς χρησιμοποιεί μια καθιερωμένη ψυχολογική τεχνική για να οπτικοποιήσει το μέλλον – ένα avatar του μελλοντικού εαυτού – μαζί με πρωτοποριακή τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Τζέρεμι Μπέιλενσον, διευθυντής του Εργαστηρίου Εικονικής Ανθρώπινης Αλληλεπίδρασης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Αυτό είναι ακριβώς το είδος της εργασίας στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ακαδημαϊκοί, καθώς η τεχνολογία για τη δημιουργία μοντέλων εικονικού εαυτού συγχωνεύεται με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα».