Πρωθυπουργός του Ιράκ: Χαιρετίζουμε την εκεχειρία στη Γάζα – Να δοθεί οριστική λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι τόνισε ότι «η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα, αν και καθυστέρησε και είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα θύματα και καταστροφές. Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα είναι σταθερή και όχι εύθραυστη και ότι η επισιτιστική βοήθεια θα επιτραπεί αμέσως να εισέλθει στη Γάζα». ... Περισσότερα www.ertnews.gr
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι τόνισε ότι «η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα, αν και καθυστέρησε και είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα θύματα και καταστροφές. Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα είναι σταθερή και όχι εύθραυστη και ότι η επισιτιστική βοήθεια θα επιτραπεί αμέσως να εισέλθει στη Γάζα».
Τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι «το Ιράκ επεδίωξε, μαζί με περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες, να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε να τον παρατείνει, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, ή για να εμπλέξει την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο», τονίζοντας ότι «είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η γενοκτονία πρέπει να σταματήσει, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της Γάζας και ότι δεν υπάρχει ειρηνική λύση εκτός από τον άμεσο διάλογο με τους Παλαιστίνιους και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους».
Ο Αλ Σουντάνι επεσήμανε ότι «ο πόλεμος ήταν συστηματικός και είχε στόχο αθώους ανθρώπους και ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τις 150 χιλιάδες μάρτυρες και τραυματίες, και είναι λάθος να παρουσιάζεται το Παλαιστινιακό ζήτημα σαν να ήταν μια σύγκρουση μεταξύ του κινήματος της Χαμάς και του Ισραήλ και να αγνοήσουμε την ηλικία του ζητήματος, που ξεπέρασε τα 70 χρόνια», υπενθυμίζοντας ότι «ο παλαιστινιακός λαός αγωνίζεται για δεκαετίες και υπάρχουν 87 ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας ειδικά για το Παλαιστινιακό ζήτημα Οι αποφάσεις των διασκέψεων του Όσλο, της Μαδρίτης και του Σαρμ ελ Σέιχ έχουν αγνοηθεί και χωρίς ριζική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, το πρόβλημα θα παραμείνει».
Από την άλλη, ανακοίνωσε, «Επιθυμούμε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και να ανοίξουμε ορίζοντες στις σχέσεις σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι θεσμικές και διέπονται από από συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας».
«Καταφέραμε να κρατήσουμε το Ιράκ μακριά από τον στίβο των συγκρούσεων»
Τόνισε ότι «καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα μας μακριά από τον στίβο των συγκρούσεων και συνεχίζουμε να εκτελούμε τα καθήκοντά μας και χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο ως τρόπο επίλυσης προβλημάτων και συμβολής στη σταθερότητα της περιοχής». σημειώνοντας ότι «για περισσότερο από ένα χρόνο είμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης σύγχυσης στην περιοχή, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Λίβανο και οι αμοιβαίες επιθέσεις έχουν βάλει τη Μέση Ανατολή σε κατάσταση αγωνίας για το ξέσπασμα ενός εκτεταμένου πολέμου». Εάν αναγνωρίσουμε τις βασικές αρχές για την επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος, που είναι το παλαιστινιακό ζήτημα, τότε μπορούμε να εξαλείψουμε τα προβλήματα και να ζήσουμε με ασφάλεια και σταθερότητα.
Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας
Πηγή: elnashra
www.ertnews.gr