Προβληματισμός για την πρώιμη ακραία ζέστη στην Ελλάδα – Π. Γιαννόπουλος: Τον 20 αιώνα δεν υπήρξε κανένας καύσωνας στη χώρα πριν τις 19 Ιουνίου

Έντονα φαινόμενα, μεγαλύτερης διάρκειας και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον, σχεδόν ένας μήνας ακραίας ζέστης έχει προστεθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου, εκθέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπους και οικοσυστήματα. Ο καύσωνας, που εκδηλώθηκε πρώιμα και με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες αναμένεται σε ορισμένες περιοχές ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Ιούν 12, 2024 - 03:00
 0  7
Προβληματισμός για την πρώιμη ακραία ζέστη στην Ελλάδα – Π. Γιαννόπουλος: Τον 20 αιώνα δεν υπήρξε κανένας καύσωνας στη χώρα πριν τις 19 Ιουνίου
ΖΕΣΤΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ  (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Έντονα φαινόμενα, μεγαλύτερης διάρκειας και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον, σχεδόν ένας μήνας ακραίας ζέστης έχει προστεθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου, εκθέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπους και οικοσυστήματα.

Ο καύσωνας, που εκδηλώθηκε πρώιμα και με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες αναμένεται σε ορισμένες περιοχές της χώρας να φτάσουν και τους 43 βαθμούς κελσίου προβληματίζουν τους επιστήμονες. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΕΡΤΝews, Παναγιώτη Γιαννόπουλο «ενδέχεται να δημιουργήσει ρεκόρ σε κάποιες περιοχές για 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου. Τον 20ο αιώνα δεν υπήρξε κανένας καύσωνας στη χώρα πριν από τις 19 Ιουνίου. Τον 21ο αιώνα είχαμε αρκετούς καύσωνες μέσα στον Ιούνιο για παράδειγμα το ‘07 το ΄10 το ΄16 το ΄17 και το ΄21, όλοι όμως αυτοί συνέβησαν μετά τις 15 Ιουνίου».

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, εκτιμάται ότι οι καύσωνες στο άμεσο μέλλον θα είναι περισσότεροι και συχνότεροι, σπάζοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Το 2010, το 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου, η θερμοκρασία στο Άργος έφτασε τους 41,4 βαθμούς και το 2016 στη Θήβα και τη Σπάρτη τους 42,9 και 43,4 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

«Για το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνιου ήδη με τις θερμοκρασίες που είχαμε την περασμένη εβδομάδα ξεπεράστηκαν τα προηγούμενα ρεκόρ» επισημαίνει ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μετεωρολόγος, Κώστας Λαγουβάρδος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, επισημαίνει ότι « βλέπουμε ότι τα φαινόμενα και είναι πιο έντονα και έχουν μια ευρύτητα στο χρόνο δηλαδή αρχίζουν πολύ νωρίς και τελειώνουν πολύ αργά και εναλλάσσονται ταχέως».

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που πραγματοποιήσαν τέσσερις παγκόσμιοι οργανισμοί για το κλίμα το τελευταίο 12μηνο και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2023 έως και τον Μάιο του 2024: 6,3 δισ. άνθρωποι που ισοδυναμούν με το 78% του παγκόσμιου πληθυσμού βίωσαν τουλάχιτον 31 ημέρες ακραίας ζέστης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η παρατήρηση ότι τους τελευταίους 12 μήνες προστέθηκαν κατά μέσο όρο 26 μέρες ακραίας ζέστης σε όλα τα μέρη του κόσμου, στα οποία δεν θα είχε προηγουμένως καταγραφεί, αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.

H μελέτη εντόπισε 76 ακραία κύματα καύσωνα σε 90 διαφορετικές χώρες. Το φαινόμενο έθεσε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο σε Νότια και Ανατολική Ασία, σε Νότια Αμερική και Ευρώπη.

«Οι καύσωνες είναι περιβαλλοντικό πρόβλημα για όλο τον κόσμο και πολλοί επιστήμονες το θεωρούν το σημαντικότερο που θα προκύψει από την κλιματική αλλαγή» αναφέρει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τις εποχικές προγνώσεις το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου η θερμοκρασία στην Ευρώπη αναμένεται να είναι κατά 1-2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Ρεπορτάζ: Ελένη Μπουγά, Κατερίνα Χριστοφιλίδου

www.ertnews.gr