Πουέρτο Ρίκο μπλακ άουτ: Πρωτοχρονιά με σκοτάδι
Πουέρτο Ρίκο μπλακ άουτ: Μια βλάβη πλήττει σχεδόν όλη τη νήσο της Καραϊβικής
Πρωτοχρονιά στο σκοτάδι έκανε το Πουέρτο Ρίκο, περιοχή των ΗΠΑ, αφού από χθες το πρωί στερείται κατά το μεγαλύτερο μέρος το ηλεκτρικό ρεύμα. Μια βλάβη πλήττει σχεδόν όλη τη νήσο της Καραϊβικής και δεν αναμένεται να έχει αποκατασταθεί πλήρως παρά έπειτα από τουλάχιστον μια ως δύο ημέρες. Αφού έπεσε η νύχτα, η πρωτεύουσα Σαν Χουάν παρέμενε σχεδόν όλη στο σκοτάδι. Η διακοπή συνδέεται με υπερφόρτωση σε σταθμό σε εξωτερικό χώρο καλωδίωσης υψηλής τάσης στον νότο, που «οδήγησε σε φαινόμενο ντόμινο» σε όλο το Πουέρτο Ρίκο, εξήγησε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χοσέ Πέρες, διευθυντής δημοσίων σχέσεων στον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος LUMA. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστούν συνολικά «περίπου 48 ώρες για την επιστροφή στην ομαλότητα».
«Έχουμε αρχίσει να αποκαθιστούμε την υπηρεσία, τοποθεσίες της μητροπολιτικής περιοχής (του Σαν Χουάν) έχουν ξανά ρεύμα, ειδικά στην ζώνη του ιατρικού κέντρου και των νοσοκομείων», διευκρίνισε. Το ρεύμα επίσης επέστρεψε στην περιοχή του υδραγωγείου της Πλάτα, που εφοδιάζει με πόσιμο νερό το Πουέρτο Ρίκο, πρόσθεσε. Η βλάβη εκδηλώθηκε στις 05:30 (11:30 ώρα Ελλάδας) στο νησί των περίπου τριών εκατομμυρίων κατοίκων, σημείωσε η LUMA. Περί τις 19:00 (01:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) σχεδόν το 23% των πελατών είχε εκ νέου ρεύμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας. Στην περιοχή της Σαν Χουάν, το ποσοστό έφθανε το 41%.
Οι ΗΠΑ έτοιμες να βοηθήσουν το Πουέρτο Ρίκο
«Κανένας Αμερικανός δεν θα έπρεπε να είναι αναγκασμένος να αρχίσει τη νέα χρονιά στο σκοτάδι. Μοιράζομαι την απόγνωση πολλών Πορτορικανών που είναι αντιμέτωπη με νέα γενικευμένη βλάβη του δικτύου ηλεκτροδότησης στη νήσο. Αξίζουν κάτι καλύτερο», σχολίασε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ μέσω X. Η αμερικανική κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά τη βλάβη» και είναι «έτοιμη να βοηθήσει» τις αρχές στο Πουέρτο Ρίκο, πρόσθεσε. Ανατολικά της Κούβας και δυτικά της Γουαδελούπης, το νησί έχει συνολικά 3,2 εκατομμύρια κατοίκους οι οποίοι, λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος του, έχουν την αμερικανική υπηκοότητα μεν, αλλά δεν μπορούν, για παράδειγμα, να συμμετέχουν σε εκλογές στις ΗΠΑ παρά μόνο αν κατοικούν στην ηπειρωτική χώρα. «Είμαστε αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα εδώ και κάποιον καιρό και κυκλοφορούσαν φήμες τους τελευταίους μήνες που έλεγαν πως θα μπορούσε να γίνει αυτό που έχουμε σήμερα», ανέφερε ο Ισμαέλ Πέρες, κάτοικος του Δοράδο, δυτικά της Σαν Χουάν.
«Λένε πως δεν θα έχουμε ρεύμα για σχεδόν τρεις ημέρες ή περισσότερο», πρόσθεσε με εμφανή απόγνωση μπροστά σε πρατήριο καυσίμων, επιρρίπτοντας ευθύνες στους πάροχους. Παρόμοιος ήταν ο τόνος του κυβερνήτη της νήσου Πέδρο Πιερλουίσι, που δήλωσε πως βρίσκεται σε επαφή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την υπουργό Ενέργειας στην Ουάσιγκτον. «Απαιτούμε απαντήσεις και λύσεις, τόσο από τη LUMA όσο και από τη Genera», άλλον πάροχο ενέργειας, σημείωσε ο κυβερνήτης μέσω X. «Είναι μακρά και επίπονη διαδικασία που απαιτεί συνεργασία σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σχεδόν όλη η παραγωγική δραστηριότητα είχε παραλύσει χθες το πρωί, αλλά σταδιακά ξεκίνησε ξανά μέσα στην ημέρα, κατά τον ιστότοπο της Genera.