Πώς θα εκμεταλλευτεί η Τουρκία την πρωτιά του ΚΙΕΦ στη Θράκη

Υπάρχουν πολλοί λόγοι πρωτίστως πολιτικοί που το μειονοτικό κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας στη Ροδόπη ξεπέρασε τη ΝΔ σε ψήφους και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας το 36,1% ενώ και στη Ξάνθη βγήκε πρώτη με 27,1 % με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 20,3%.Το ΚΙΕΦ δέχθηκε μεγάλη στήριξη από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με εκτεταμένα δημοσιεύματα που το παρουσίαζαν ως το κόμμα των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» . Ειδικά τα τουρκικά κρατικά μέσα TRT και Anadolu προέτρεπαν τους μουσουλμάνους της Θράκης να ψηφίσουν το κόμμα με το επιχείρημα ότι υπερασπίζεται την «τουρκική» ταυτότητα στέλνοντας σαφές μήνυμα για τις επιδιώξεις της Αγκυρας.Αλλωστε οι 41 από τους 42 υποψήφιους του κόμματος ήταν μουσουλμάνοι «Τούρκοι» κατά δήλωσή τους. Έλληνας Χριστιανός κανείς. Και ας μην ξεχνάμε το σύνθηκμα του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή «ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο» στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Όμως , για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν ήταν μόνο αυτό.Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επέλεξαν σε αυτές τις ευρωεκλογές να μην έχουν υποψηφίους εκπροσώπους από τη μουσουλμανική μειονότητα. Γιατί άραγε; Όσο για την Σουρόγλου Νουρτζάν που επιλέχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία να ενταχθεί στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, δεν υποστηρίχθηκε αρκετά ώστε να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα τουλάχιστον στην τοπική κοινωνία.Και ας προσέξουμε τις δηλώσεις της προέδου του ΚΙΕΦ Τσινγτέμ Ασάφογλου:«Το κόμμα μας βγαίνει σταδιακά από το καβούκι του στη ‘Δυτική Θράκη’ και αρχίζει να αναπτύσσεται» και ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων θα συνεχιστεί και ότι θα συνεχίσουν να είναι η φωνή όλων των καταπιεσμένων κοινοτήτων.«Παρόλο που είμαστε μια τόσο υπάκουη κοινότητα και είμαστε πολίτες αυτής της χώρας, το γεγονός ότι μας αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο μας στεναχωρεί φυσικά, αλλά επιτρέψτε μου να το θέσω αλλιώς: μας κάνει να δουλεύουμε πιο σκληρά και να αγωνιζόμαστε πιο σκληρά.Θα ξεπεράσουμε με κάποιον τρόπο το όριο του 3% που θεσπίστηκε για να μην μπορεί το κόμμα μας να στείλει βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο εθνικό κοινοβούλιο. Είμαστε σίγουροι. Οι καιροί αλλάζουν και το ΚΙΕΦ βγαίνει σταδιακά από το καβούκι του στη «Δυτική Θράκη» και αρχίζει να αναπτύσσεται».O υπουργός εξωτερικών με συνέντευξή του στο newsbomb.gr έστειλε το μήνυμα λέγοντας ότι «η ισοπολιτεία και η ισονομία όλων των Ελλήνων πολιτών, προφανώς και των μελών της μουσουλμανική μειονότητας, κατοχυρώνονται απολύτως στο δικαιοκρατικό μας σύστημα και αποτυπώνονται στην πράξη μέσω συμπεριληπτικών επιλογών και πολιτικών». Όμως η πρόσφατη κινητικότητα της Αγκυρας καταθέτοντας άδεια για έρευνες πετρελαίου, υπενθύμισε τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Διότι έστω και αν ανακοίνωσε ότι θα κάνει έρευνες εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, οι συντεταγμένες που κατέθεσε, εφάπτονται των τουρκικών ορίων με τα διεθνή ύδατα. Λεπτομέρεια που ίσως αποδειχτεί κρίσιμη εάν και εφόσον ξεκινήσουν οι έρευνες. 

Ιούν 16, 2024 - 16:00
 0  6
Πώς θα εκμεταλλευτεί η Τουρκία την πρωτιά του ΚΙΕΦ στη Θράκη


Υπάρχουν πολλοί λόγοι πρωτίστως πολιτικοί που το μειονοτικό κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας στη Ροδόπη ξεπέρασε τη ΝΔ σε ψήφους και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας το 36,1% ενώ και στη Ξάνθη βγήκε πρώτη με 27,1 % με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 20,3%.

Το ΚΙΕΦ δέχθηκε μεγάλη στήριξη από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με εκτεταμένα δημοσιεύματα που το παρουσίαζαν ως το κόμμα των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» . Ειδικά τα τουρκικά κρατικά μέσα TRT και Anadolu προέτρεπαν τους μουσουλμάνους της Θράκης να ψηφίσουν το κόμμα με το επιχείρημα ότι υπερασπίζεται την «τουρκική» ταυτότητα στέλνοντας σαφές μήνυμα για τις επιδιώξεις της Αγκυρας.

Αλλωστε οι 41 από τους 42 υποψήφιους του κόμματος ήταν μουσουλμάνοι «Τούρκοι» κατά δήλωσή τους. Έλληνας Χριστιανός κανείς. Και ας μην ξεχνάμε το σύνθηκμα του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή «ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο» στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Όμως , για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν ήταν μόνο αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επέλεξαν σε αυτές τις ευρωεκλογές να μην έχουν υποψηφίους εκπροσώπους από τη μουσουλμανική μειονότητα. Γιατί άραγε; Όσο για την Σουρόγλου Νουρτζάν που επιλέχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία να ενταχθεί στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, δεν υποστηρίχθηκε αρκετά ώστε να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα τουλάχιστον στην τοπική κοινωνία.

Και ας προσέξουμε τις δηλώσεις της προέδου του ΚΙΕΦ Τσινγτέμ Ασάφογλου:

«Το κόμμα μας βγαίνει σταδιακά από το καβούκι του στη ‘Δυτική Θράκη’ και αρχίζει να αναπτύσσεται» και ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων θα συνεχιστεί και ότι θα συνεχίσουν να είναι η φωνή όλων των καταπιεσμένων κοινοτήτων.

«Παρόλο που είμαστε μια τόσο υπάκουη κοινότητα και είμαστε πολίτες αυτής της χώρας, το γεγονός ότι μας αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο μας στεναχωρεί φυσικά, αλλά επιτρέψτε μου να το θέσω αλλιώς: μας κάνει να δουλεύουμε πιο σκληρά και να αγωνιζόμαστε πιο σκληρά.

Θα ξεπεράσουμε με κάποιον τρόπο το όριο του 3% που θεσπίστηκε για να μην μπορεί το κόμμα μας να στείλει βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο εθνικό κοινοβούλιο. Είμαστε σίγουροι. Οι καιροί αλλάζουν και το ΚΙΕΦ βγαίνει σταδιακά από το καβούκι του στη «Δυτική Θράκη» και αρχίζει να αναπτύσσεται».

O υπουργός εξωτερικών με συνέντευξή του στο newsbomb.gr έστειλε το μήνυμα λέγοντας ότι «η ισοπολιτεία και η ισονομία όλων των Ελλήνων πολιτών, προφανώς και των μελών της μουσουλμανική μειονότητας, κατοχυρώνονται απολύτως στο δικαιοκρατικό μας σύστημα και αποτυπώνονται στην πράξη μέσω συμπεριληπτικών επιλογών και πολιτικών». Όμως η πρόσφατη κινητικότητα της Αγκυρας καταθέτοντας άδεια για έρευνες πετρελαίου, υπενθύμισε τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Διότι έστω και αν ανακοίνωσε ότι θα κάνει έρευνες εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, οι συντεταγμένες που κατέθεσε, εφάπτονται των τουρκικών ορίων με τα διεθνή ύδατα. 

Λεπτομέρεια που ίσως αποδειχτεί κρίσιμη εάν και εφόσον ξεκινήσουν οι έρευνες.