Π. Χλωροπούλου: Τo ιατρείο πόνου είναι σημαντικό για το νοσοκομείο μας και για τους εξωτερικούς ασθενείς
Την Ημέρα Ιατρείου πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από το 2002 και είναι τμήμα της Πανεπιστημιακής Αναισθησιολογικής Κλινικής, γιορτάζει σήμερα το ΠΓΝΑ. Με αφορμή τον εορτασμό, οι γιατροί θα περιμένουν τους ασθενείς από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, χωρίς ραντεβού, για να τους ενημερώσουν, να τους διαγνώσουν και να ... Περισσότερα www.ertnews.gr
Την Ημέρα Ιατρείου πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από το 2002 και είναι τμήμα της Πανεπιστημιακής Αναισθησιολογικής Κλινικής, γιορτάζει σήμερα το ΠΓΝΑ.
Με αφορμή τον εορτασμό, οι γιατροί θα περιμένουν τους ασθενείς από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, χωρίς ραντεβού, για να τους ενημερώσουν, να τους διαγνώσουν και να τους στηρίξουν. Παράλληλα, για να υπενθυμίσουν σε όλους το πάγιο αίτημα, ότι οι δομές αυτές τις οποίες έχτισαν τόσα χρόνια οι εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων, θα πρέπει να στηριχθούν και να ενταχθούν οργανικά στο ελληνικό σύστημα υγείας.
Τα ιατρεία πόνου είναι εξειδικευμένα ιατρεία που ασχολούνται με τον οξύ και κυρίως το χρόνιο πόνο όπως πχ μετά από έρπητα ζωστήρα, επιμένουσες νευραλγίες όπως η νευραλγία τριδύμου ή του ινιακού νεύρου, επίμονη οσφυαλγία ή οσφυαλγία μετά από αποτυχημένες εγχειρήσεις της σπονδυλικής στήλης, ινομυαλγία, νευροπάθειες και επώδυνα κολοβώματα μετά από ακρωτηριασμό. Κυρίως όμως τα ιατρεία πόνου σε συνδυασμό με την παρηγορητική φροντίδα είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου.
«Τα Ιατρεία πόνου είναι πολύ σημαντικά για τα ίδια τα νοσοκομεία αλλά και για τους εξωτερικούς ασθενείς. Είναι ιατρεία τα οποία δεν είναι πολύ διάσημα όπως των άλλων ειδικοτήτων, αλλά είναι σημαντικά γιατί σε εμάς καταλήγουν όλοι οι ασθενείς οι οποίοι εξουθενωμένοι χρόνια από διάφορα είδη παθήσεων φτάνουν στα ιατρεία πόνου ζητώντας βοήθεια,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η Αν. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας του ΔΠΘ και Διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Αναισθησιολογικής Κλινικής και Ιατρείου Πόνου, κ. Πελαγία Χλωροπούλου, τονίζοντας πως «το ΔΠΘ είναι από τα λίγα Πανεπιστήμια που έχει εντάξει το μάθημα της αντιμετώπισης του πόνου στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα».
Όπως εξήγησε , «στο ΠΓΝΑ λειτουργεί Ιατρείο Πόνου, μία φορά την εβδομάδα κάθε Τρίτη όπου εξετάζονται περίπου 10-15 ασθενείς, ενώ παρέχεται φροντίδα σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές, όπως παθολογικές, ογκολογική, αιματολογική. Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται για την στήριξη ασθενών κατ οίκον με την χρήση ειδικών αντλιών και φαρμάκων, ενώ οι ιατροί που επανδρώνουν τα Ιατρεία Πόνου είναι ειδικοί αναισθησιολόγοι ειδικά εκπαιδευμένοι στον τομέα αυτό και είναι εκείνοι που επιλέγουν την κατάλληλη αγωγή».
Σύμφωνα με την κ. Χλωροπούλου, « η αγωγή μπορεί να είναι πολλών ειδών, αρχικά φαρμακευτική, αλλά υπάρχουν και επεμβατικές τεχνικές τις οποίες ακολουθούμε και ασχολούμαστε τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχουν και εναλλακτικές τεχνικές και γι αυτές έχουμε εκπαιδευτεί ,όπως βελονισμός ,κλπ. δυστυχώς όμως προς το παρόν λόγω έλλειψης προσωπικού οι εναλλακτικές τεχνικές δεν μπορεί να εφαρμοστούν».
Στη χώρα μας εδώ και περισσότερο από 15 χρόνια, υπάρχει Επιστημονική Εταιρεία που ασχολείται με τον Χρόνιο Πόνο και την Παρηγορική Φροντίδα διοργανώνοντας ετήσιο συνέδριο και διάφορες άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις, ενώ κύριος στόχος αποτελεί η ένταξη των Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας στη Νομοθεσία, τα Εθνικά Προγράμματα και στον Κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία.
www.ertnews.gr