Μουσουλμάνοι Μπεκτασήδες Αλβανία: Ο Ράμα ιδρύει το «Βατικανό» των ισλαμιστών

Ποιοι είναι οι μουσουλμάνοι Μπεκτασήδες που θα αποκτήσουν κράτος στην Αλβανία – Ήταν το επίσημο τάγμα των Γενίτσαρων

Σεπ 23, 2024 - 20:00
 0  20
Μουσουλμάνοι Μπεκτασήδες Αλβανία: Ο Ράμα ιδρύει το «Βατικανό» των ισλαμιστών

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει με την απόφαση του Έντι Ράμα να δημιουργήσει αυτόνομο μουσουλμανικό κράτος στην Αλβανία, στα πρότυπα του Βατικανού, το οποίο θα ανήκει στους Μπεκτασήδες των Βαλκανίων. Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times έγραψε πως το νέο κράτος θα φέρει την ονομασία «κυρίαρχο κράτος του τάγματος των Μπεκτασήδων», ενώ θα διαθέτει ξεχωριστή κυβέρνηση, διαβατήρια και σύνορα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, οι Μπεκτασήδες είναι παρακλάδι του σουφισμού, ασκητικών κοινοτήτων του Ισλάμ, που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια, πρεσβεύοντας ότι το ανθρώπινο πεπρωμένο εξαρτάται από τη θέληση του Θεού.

Ιδρύθηκε στην Ανατολία της Τουρκίας και σύντομα έγινε το επίσημο τάγμα των επίλεκτων στρατιωτικών μονάδων των Γενίτσαρων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, σύντομα κυνηγήθηκε για τις ιδέες του και κυρίως για την πολιτική του δύναμη. Το Ισλάμ σε αντίθεση με τον Χριστιανισμό για πολιτικούς, οικονομικούς και ιστορικούς λόγους ξεκίνησε ως φιλελεύθερο και κατέληξε συντηρητικό. Έτσι, την περίοδο που εμφανίστηκε ο εθνικισμός, στη Δύση αφορούσε τις εθνότητες, αλλά στην Ανατολή τη θρησκεία. Οι Μπεκτασήδες, λοιπόν, απαγορεύτηκαν για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα από τον Οθωμανό σουλτάνο Μαχμούτ Β’ και μετά το 1925 από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που ήθελε να ελέγξει τις θρησκευτικές ηγεσίες της Τουρκίας, καθώς μόλις είχε καταρρεύσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Έτσι, διασκορπίστηκαν κυρίως στα Βαλκάνια, σε Αλβανία, Κόσσοβο και Βόρεια Μακεδονία. Εντούτοις, ορισμένοι έμειναν στην Άγκυρα της Τουρκίας και ίδρυσαν ξεχωριστό τάγμα, διακόπτοντας τους δεσμούς με τους Βαλκάνιους Μπεκτασήδες. Η απόφαση του Ράμα αφορά τους Μπεκτασήδες στα Βαλκάνια και όχι εκείνους της Τουρκίας, με τους δεύτερους να τονίζουν ότι «Μπεκτασισμός και θρησκευτικό κράτος είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους».