Μητσοτάκης Βρυξέλλες: Έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την ΕΕ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φτάνοντας στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή λήψης σημαντικών αποφάσεων. Στις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η ατζέντα της συνόδου επικεντρώνεται στις προτάσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες στοχεύουν στην ουσιαστική ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της ΕΕ.
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, εργάστηκαν επί μακρόν για να πείσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις προτάσεις που αφορούν τη δημοσιονομική ευελιξία, επισημαίνοντας πως είναι απαραίτητο τα κράτη-μέλη που ήδη δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες να συνεχίσουν απρόσκοπτα αυτή την πολιτική. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία αυτής της ευελιξίας να ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να ενισχυθεί η συλλογική ευρωπαϊκή άμυνα, δίνοντας κίνητρα σε όσες χώρες δαπανούν λιγότερα να αυξήσουν τις επενδύσεις τους και επιβραβεύοντας όσες ήδη συνεισφέρουν περισσότερο.
Επιπλέον, ανέδειξε ως θετική εξέλιξη τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών μηχανισμών μέσω της αξιοποίησης αδιάθετων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μια θέση την οποία η Ελλάδα είχε υποστηρίξει σταθερά. Τόνισε πως αναμένει την περαιτέρω εξειδίκευση αυτών των μέτρων τόσο στη σημερινή σύνοδο όσο και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, εν μέσω των σημερινών προκλήσεων, η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ πρέπει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία της συνεχούς στήριξης προς την Ουκρανία, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας και πως η ΕΕ πρέπει να καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για να διασφαλίσει τη συνεργασία τους, καθώς κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον και των ίδιων των ΗΠΑ.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






