Μητσοτάκης Βαλένθια: Η Ελλάδα από αποπαίδι της κρίσης στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη

Στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος για την Ευρώπη και στον κομβικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Βαλένθια. «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, όχι μόνο ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά και ως ένθερμος υποστηρικτής του ευρωπαϊκού οράματος και περήφανο μέλος της πιο επιτυχημένης πολιτικής οικογένειας της Ευρώπης», σημείωσε στην έναρξη της ομιλίας του. Σε μια περίοδο παγκόσμιας ρευστότητας και γεωπολιτικής αστάθειας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πολιτική σταθερότητα που εκπέμπει το ΕΛΚ καθίσταται πιο απαραίτητη από ποτέ. «Αυτός ο ρόλος του ΕΛΚ είναι θεμελιώδης, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για τα επιμέρους κράτη-μέλη. Όπως και η Νέα Δημοκρατία, που αποτελεί για την Ελλάδα σταθερή πολιτική δύναμη και μοχλό οικονομικής ανάκαμψης», ανέφερε.
«Όχι άλλο εργοστάσιο κανόνων – Χρειαζόμαστε εργαστήριο ανάπτυξης»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να μετατοπιστεί από τη νομοθετική υπερπαραγωγή σε μια νέα εποχή ουσιαστικής ανάπτυξης και καινοτομίας: «Η Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι εργοστάσιο νέων κανόνων – πρέπει να γίνει εργαστήριο ευημερίας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι η απάντηση. Η Ελλάδα, από χώρα-σύμβολο της κρίσης, εξελίσσεται σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης».
Αναφερόμενος στον αμυντικό προσανατολισμό της Ευρώπης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας εντός του ΝΑΤΟ. «Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της κρίσης, η Ελλάδα διατήρησε τις αμυντικές της δαπάνες πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Σήμερα, επενδύουμε άνω του 3% και δεσμευόμαστε για 25 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Αθήνα χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία νέων δημοσιονομικών περιθωρίων για την άμυνα.
«Η Ελλάδα, πύλη του Νότου – Σύνδεση Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης»
Σε μια από τις πιο στρατηγικές του παρεμβάσεις, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη γεωστρατηγική ευκαιρία που δημιουργείται για την Ευρώπη στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον. «Βρισκόμαστε εν μέσω μιας νέας γεωπολιτικής ευθυγράμμισης. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες αλλάζουν, νέες δυνάμεις –όπως η Ινδία– αναδύονται. Αυτή είναι η ώρα της Ευρώπης να χτίσει συμμαχίες με χώρες που συμμερίζονται τον σεβασμό στους κανόνες, την αμοιβαιότητα και τη συνεργασία». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, λόγω θέσης, μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη για τον παγκόσμιο Νότο. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε έργα διασύνδεσης μεταξύ Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρωπαϊκής Ένωσης – έργα που μπορούν να μεταμορφώσουν τις παγκόσμιες εμπορικές διαδρομές».
Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε, επίσης, την επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Κολεγίου των Επιτρόπων στην Ινδία, κάνοντας λόγο για μια «ισχυρή στρατηγική σχέση που οικοδομείται, την οποία η Ελλάδα στηρίζει ενεργά». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διατλαντική σχέση, χαρακτηρίζοντάς την «κρίσιμο θεμέλιο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Δύσης». Όπως είπε, «παραμένω αταλάντευτος υποστηρικτής της σχέσης ΗΠΑ–ΕΕ. Οι δεσμοί μας με τον φίλο μας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ζωτικής σημασίας και δεν πρόκειται να σπάσουν». Στο πλαίσιο του συνεδρίου στη Βαλένθια, ο Μάνφρεντ Βέμπερ επανεξελέγη στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με 502 ψήφους σε σύνολο 517, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή στήριξη των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών δυνάμεων στο πρόσωπό του.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






