Μητσοτακης – Σαμαράς: Η χειραψία στο Ίδρυμα Κων. Καραμανλής

Η χειραψία Μητσοτάκη με Καραμανλή-Σαμαρά στο Ίδρυμα Κων. Καραμανλής -«Θα τα πούμε και αύριο, Αντώνη»

Οκτ 31, 2024 - 23:00
 0  85
Μητσοτακης – Σαμαράς: Η χειραψία στο Ίδρυμα Κων. Καραμανλής

Το πρώτο τετ α τετ από τον περασμένο Απρίλιο είχαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Φιλοθέη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε χαμογελαστός, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και αντήλλαξε μια σύντομη και τυπική χειραψία με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς. «Γεια σας» είπε στον Κώστα Καραμανλή και του έδωσε το χέρι, με τον πρώην πρωθυπουργό να ανταποδίδει βιαστικά τον χαιρετισμό.

Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε τον Αντώνη Σαμαρά μια χειραψία η οποία ήταν πολύ πιο θερμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της εκδήλωσης οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σαμαράς αντήλλαξαν εκ νέου χαιρετισμό. «Θα τα πούμε και αύριο στην εκδήλωση στο σπίτι του Ελύτη» είπε ο Πρωθυπουργός στον κ. Σαμαρά φεύγοντας. Από την Τρίτη 29.10 την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στις 19:30, στα εγκαίνια του «Σπιτιού του Ελύτη» στην Πλάκα (Διοσκούρων και Πολυγνώτου) έχουν προσκληθεί και θα παραβρεθούν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σαμαράς που έχουν προσκληθεί από τη σύντροφο του ποιητή, Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Παρόντες, εκτός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης και των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ. Την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με θέμα: «1974 – 2024. 50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία- η Δημοκρατία στην εποχή μας» κήρυξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι στην έδρα του Ιδρύματος στη Φιλοθέη.

Το συνέδριο απαρτίζεται από 8 θεματικές ενότητες που καλύπτουν όλες τις πτυχές της μεταδικτατορικής πορείας της χώρας από την αποκατάσταση και εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών, μέχρι την εξωτερική πολιτική και τη ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, την εξέλιξη της οικονομίας, του πολιτικού συστήματος και της ιδεολογικής συγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας. Παρόντες ήταν επίσης οι Παύλος Μαρινάκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ‘Αννα Καραμανλή, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ασημίνα Σκονδρά, Σταυρος Παπασταύρου, Στέλιος Πέτσας, Γιάννης Τραγακης, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Ζωή Ράπτη, Στέλιος Κυμπουροπουλος, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Βλάχος, Νικήτας Κακλαμάνης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Αλογοσκούφης, Σταύρος Καλαφάτης, Κωστής Χατζηδάκης, Βασίλης Κικίλιας, κ.α.

Σημειώνεται ότι ο Αχιλλέας Καραμανλής απηύθυνε προσωπικά την πρόσκληση τον νυν Πρωθυπουργό και στους δύο πρώην. Η σχέση του κ. Μητσοτάκη με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της ΝΔ βρίσκεται, εδώ και πολύ καιρό, στο ναδίρ, το χάσμα μεταξύ τους διαρκώς μεγαλώνει και η προσέγγιση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη. Έχουν περάσει έξι μήνες από την τελευταία φορά που συνυπήρξαν οι τρεις τους, στο συνέδριο της ΝΔ για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, τον Απρίλιο στο Ζάππειο. Ο πρωθυπουργός, έδωσε νωρίτερα το «παρών» στην επετειακή εκδήλωση «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία – 50 χρόνια από την ελληνική επικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και 75 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης» στο Ζάππειο.

Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, ενημέρωσαν ότι δεν θα παραστούν στην εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 2/11 στο Ωδείο Αθηνών για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας. Από τότε οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής απέκτησαν κοινό βηματισμό και στρατηγική, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Αποτυπώθηκε με τον πιο έντονο τρόπο στις ομιλίες τους στο Πολεμικό Μουσείο, ακολούθησε η απουσία τους στην επετειακή εκδήλωση στη Ρηγίλλης και πήγε ένα βήμα πιο μακριά με την ανοιχτή κόντρα του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σαμαρά μετά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στην Κύπρο, την οποία διαδέχθηκε η αιχμή του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής για «χαριεντισμούς» με τον Νίκο Παππά.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε σπεύσει να προεξοφλήσει ότι η αποψινή συνύπαρξη των τριών δεν θα είναι «καθόλου δύσκολη», για να προσθέσει ότι «προφανώς υπάρχουν κι άλλες απόψεις. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα συνεχίσουν να ακούγονται. Αλλά τους πολίτες, τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, αυτούς που δεν ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία και περιμένουν να δουν αν θα υλοποιήσουμε αυτά λέμε, ενδεχομένως για να μας στηρίξουν, δεν τους ενδιαφέρει αυτή η συζήτηση».