Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν έχουμε ακόμα πλαίσιο για επίλυση της μοναδικής μας διαφοράς

Μητσοτάκης για Τουρκία: Nα διατηρήσουμε τα ήρεμα νερά

Νοε 8, 2024 - 19:00
 0  123
Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν έχουμε ακόμα πλαίσιο για επίλυση της μοναδικής μας διαφοράς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι το ζητούμενο πρέπει να είναι η κανονικότητα.Ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στο υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι οι δηλώσεις των δύο υπουργών επιβεβαίωσαν το καλό κλίμα που υπάρχει με την Τουρκία, πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη το πλαίσιο συζήτησης για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. «Είδα τις δηλώσεις και του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Φιντάν και επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε, αλλά δεν υπάρχει ακόμα το κοινό πλαίσιο για τη μία και μόνη διαφορά μας, για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Σε όσους ανησυχούν, να πω ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με ισχυρές θέσεις. Συνομιλούμε και θα συνομιλούμε, κι ακόμη κι αν δεν βρούμε πλαίσιο για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς μας οφείλουμε να διατηρήσουμε τα ήρεμα νερά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για την έκθεση Ντράγκι

«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία αναλυτική συζήτηση με τον κύριο Ντράγκι και να σχολιάσουμε τα πολύ επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα τα οποία αναδεικνύει στην έκθεσή του. Όπως είχα την ευκαιρία να πω και χθες, πιστεύω ότι υπάρχει μία συμφωνία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, ότι πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και ότι τα ζητήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο πολύ πιο δραστικό από ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα» είπε, και στάθηκε σε τρεις επιμέρους τομείς: «Τα ζητήματα καινοτομίας και παραγωγικότητας. Η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί σε ζητήματα που σχετίζονται με την καινοτομία και κατατέθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς μπορούμε να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα με τις εταιρείες. Ασχοληθήκαμε με τα θέματα της ενέργειας και, τέλος, συζητήσαμε και τα ζητήματα της στρατιωτικής αυτονομίας, της άμυνας. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την καλύτερη επένδυση στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την εκλογή Τραμπ

Αναφορικά με τις αμερικανικές εκλογές, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνομιλήσει με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Πιστεύω στη μεγάλη σημασία των ευρωατλαντικών σχέσεων. Είναι σχέσεις που γαλουχήθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες και θα βρούμε τρόπο και με το νέο πρόεδρο να τις ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, ο καθένας στο μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Είπα εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι όταν ο πρόεδρος Τραμπ έθετε ευρωπαϊκά κράτη προ των ευθυνών τους, όταν δεν δαπανούσαν ούτε το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες, είχε δίκιο επί της αρχής και αυτή η παρότρυνσή του οδήγησε τα ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς και φυσικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αστάθεια στον κόσμο, γενικότερα, όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι αναγκαιότητα», τόνισε.

«Υπάρχουν ζητήματα που θα απασχολήσουν τις ευρωατλαντικές σχέσεις, όπως αν θα μπούμε σε έναν εμπορικό πόλεμο. Ελπίζω πως όχι, νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για αποκλιμάκωση ως προς τη ρητορική για επιβολή δασμών ένθεν και ένθεν. Και να επαναλάβω ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ότι παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές, με γεωστρατηγικό περιεχόμενο, είναι θωρακισμένες μέσα από την αμυντική συμφωνία που έχουμε υπογράψει και έχει πενταετή διάρκεια. Όταν κλήθηκα να μιλήσω στο Κογκρέσο, η πρόσκληση ήρθε και από Ρεπουμπλικάνους και από Δημοκρατικούς γερουσιαστές», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τον πρόεδρο Τραμπ τις επόμενες ημέρες. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, είμαι από τους παλαιότερους Ευρωπαίους ηγέτες και είχα την ευκαιρία στο παρελθόν να συνεργαστώ μαζί του, κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.