Μητσοτάκης Breitbart: «Ευρώπη και ΗΠΑ μπορούν να βρουν win-win λύση στο εμπόριο»

Συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο Breitbart παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθετούμενος για την όξυνση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για τις προοπτικές της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον. Μιλώντας στον δημοσιογράφο Matthew Boyle, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ: αφενός υπερασπίστηκε τη δυνατότητα μιας ισόρροπης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, αφετέρου υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας μεταξύ της Δύσης και των περιφερειακών γεωοικονομικών διαδρόμων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι παρά τις αμερικανικές μονομερείς επιβολές δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα –όπως το αλουμίνιο και ο χάλυβας– η ΕΕ διατηρεί περιθώρια διαπραγμάτευσης για μια «win-win» λύση, η οποία θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. «Πιστεύω βαθιά στη σημασία μιας αμοιβαία επωφελούς προσέγγισης στο εμπόριο. Η ευρωπαϊκή αγορά έχει βαρύτητα για τις ΗΠΑ και το ίδιο ισχύει και αντίστροφα. Οι δασμοί δεν αποτελούν τη λύση, αλλά ένα προσωρινό εργαλείο πίεσης. Η επιλογή του διαλόγου παραμένει ανοιχτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα ως στρατηγικός σύνδεσμος
Αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αυξανόμενη στρατηγική της σημασία ως σταθερός και προβλέψιμος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη γεωπολιτική δυναμική του διαδρόμου IMEEC (Ινδία – Μέση Ανατολή – Ευρώπη), αναδεικνύοντας τη χώρα ως κρίσιμο κόμβο διασύνδεσης.
«Η Ελλάδα, γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να λειτουργήσει ως φυσική γέφυρα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου — τις ΗΠΑ και την Ινδία. Οι δεσμοί μας με την Ουάσινγκτον είναι ιστορικοί, πολυεπίπεδοι και συνεχώς ενισχύονται», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι έχει ήδη συνεργαστεί αποτελεσματικά με τον Ντόναλντ Τραμπ στο παρελθόν και δηλώνει έτοιμος να το πράξει ξανά εφόσον αυτό απαιτηθεί.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο μεταναστευτικό, με τον πρωθυπουργό να υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος στην αλλαγή φιλοσοφίας εντός της Ευρώπης. Όπως είπε, η επιλογή της Αθήνας από το 2020 ήταν μια «αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», που πλέον υιοθετείται από πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Δεν ζητώ συγγνώμη για την αποφασιστικότητα με την οποία υπερασπιζόμαστε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν είναι οι διακινητές που αποφασίζουν ποιος εισέρχεται στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας υποδέχεται νόμιμους μετανάστες στη βάση των αναγκών και των κανόνων της κοινωνίας μας», υπογράμμισε.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






