Μελέτη: Νέα χημική διαδικασία κάνει την παραγωγή βιοντίζελ ευκολότερη και λιγότερο ενεργοβόρα

Ομάδα χημικών από το Πανεπιστήμιο της Σάντα Κρουζ στην Καλιφόρνια ανέπτυξε έναν νέο τρόπο παραγωγής βιοντίζελ από χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, η οποία απαιτεί σχετικά ήπια θερμότητα και έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτή την εναλλακτική πηγή καυσίμου πολύ πιο ελκυστική για τη βιομηχανία. Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε τετραμεθοξυβορικό νάτριο (NaB(OMe)4), το ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Νοε 10, 2024 - 16:00
 0  189
Μελέτη: Νέα χημική διαδικασία κάνει την παραγωγή βιοντίζελ ευκολότερη και λιγότερο ενεργοβόρα
biodiesel-easier-lead

Ομάδα χημικών από το Πανεπιστήμιο της Σάντα Κρουζ στην Καλιφόρνια ανέπτυξε έναν νέο τρόπο παραγωγής βιοντίζελ από χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, η οποία απαιτεί σχετικά ήπια θερμότητα και έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτή την εναλλακτική πηγή καυσίμου πολύ πιο ελκυστική για τη βιομηχανία.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε τετραμεθοξυβορικό νάτριο (NaB(OMe)4), το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του δραστικού συστατικού που αντιδρά με το λάδι για την παραγωγή βιοντίζελ. Αυτή η χημική ουσία θεωρείται μοναδική επειδή βοηθά το βιοκαύσιμο να διαχωριστεί εύκολα από τα υποπροϊόντα της παραγωγής με μια απλή έκχυση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από μία ώρα σε χαμηλές θερμοκρασίες (40°C) εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα.

Ενώ οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στην ηλιακή και ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν τα σπίτια και τα οχήματά τους, οι τεράστιοι βιομηχανικοί τομείς της Αμερικής εξακολουθούν να βασίζονται στο καύσιμο ντίζελ. Οι ερευνητές έχουν επισημάνει ότι η πλειονότητα των φορτηγών, των τρένων και των σκαφών που μεταφέρουν αγαθά σε όλο τον κόσμο, λειτουργούν επί του παρόντος με κινητήρες ντίζελ.

Προσιτή μέθοδος

Υποστηρίζεται επίσης ότι επειδή το βιοντίζελ διαθέτει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, μπορεί να τροφοδοτήσει οχήματα χωρίς την ανάγκη τροποποιήσεων του κινητήρα. Ο Σκοτ Όλιβερ, καθηγητής χημείας και βιοχημείας και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι όλα χρειάζονται ενέργεια για να λειτουργήσουν- τα αγροκτήματα, οι μονάδες παραγωγής τροφίμων και τα οχήματα μεταφοράς.

«Η μέθοδός μας χρησιμοποιεί χρησιμοποιημένο πετρέλαιο και ήπια θέρμανση, σε σύγκριση με τα σημερινά διυλιστήρια πετρελαίου που καταναλώνουν ενέργεια και προκαλούν ρύπανση» είπε ο καθηγητής.

«Δεν χρειάζεται να έχετε διυλιστήριο. μπορείτε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο και σε ένα αγρόκτημα» προσθεσε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φθηνά, μαγειρικά λάδια που προμηθεύτηκαν από μια μεγάλη αλυσίδα φαστ φουντ, καθώς και σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, ελαιόλαδο και ζωικό λίπος, επιτυγχάνοντας μέση απόδοση 85% για αντιδράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 80 βαθμούς Κελσίου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «American Chemical Society Journal Energy & Fuels».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

www.ertnews.gr