Θλίψη για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου – Τι σηματοδοτεί η περίοδος «κενής έδρας» στο Βατικανό

Απρ 21, 2025 - 18:30
 0  0
Θλίψη για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου – Τι σηματοδοτεί η περίοδος «κενής έδρας» στο Βατικανό
THAILAND-VATICAN-RELIGION-POPE-OBIT

Σε ηλικία 88 ετών, ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε σήμερα από τη ζωή, λίγες ώρες αφότου απευθύνθηκε για τελευταία φορά στους χιλιάδες πιστούς Καθολικούς, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ανήμερα το Πάσχα. Είχε αναδειχτεί στον παπικό θρόνο το 2013, όταν διαδέχτηκε τον παραιτηθέντα Πάπα Βενέδικτο τον 16ο. Πριν από περίπου έναν μήνα, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου είχε νοσηλευτεί για πέντε εβδομάδες, με διπλή πνευμονία. Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στην Ιταλία. Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η Ισπανία. 88 φορές – όσα και τα χρόνια του Ποντίφικα – ήχησαν οι καμπάνες στην Παναγία των Παρισίων.

Ανταπόκριση – Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα το πρωί, στις 7:35 τοπική ώρα Ρώμης, απεβίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος και ανακοινώθηκε από την Αγία Έδρα περίπου 2 ώρες αργότερα.

Η ανακοίνωση από το Βατικανό

«Αγαπητές αδελφές και αδελφοί, με βαθύ πόνο πρέπει να ανακοινώσω τον θάνατο του Αγίου Πατέρα μας Φραγκίσκου. Στις 7:35 σήμερα το πρωί, ο επίσκοπος της Ρώμης Φραγκίσκος επέστρεψε στον Οίκο του Πατρός. Το σύνολο της ζωής του αφιερώθηκε στην υπηρεσία προς τον Κύριο και την Εκκλησία του.

»Μας δίδαξε να ζούμε τις αξίες του Ευαγγελίου με πίστη, θάρρος και οικουμενική αγάπη. Ειδικά υπέρ των φτωχότερων και περιθωριοποιημένων. Με απεριόριστη ευγνωμοσύνη για το παράδειγμά του, πραγματικού μαθητή του Κυρίου Ιησού, παραδίδουμε την ψυχή του πάπα Φραγκίσκου στην πλήρη ελέους αγάπη του Θεού».

Η καταστροφή του δακτυλιδιού του Ποντίφικα – Περίοδος της «κενής έδρας» στο Βατικανό

Σύμφωνα το πρωτόκολλο, το Βατικανό μπαίνει σε μια περίοδο πένθους, μια περίοδο η οποία ονομάζεται «κενής έδρας». Κατά το χρονικό διάστημα αυτό, η διακυβέρνηση της Καθολικής Εκκλησίας θα ασκείται από το Κολλέγιο των Καρδιναλίων.

Το πρωτόκολλο αναφέρει ότι η κηδεία του Παπά γίνεται εντός εννέα ημερών. Το απόγευμα, ο Καμελένγκος της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας, θα χοροστατήσει στην τελετή διαπίστωσης του θανάτου και την τοποθέτηση της σορού στο φέρετρο.

«Μετά την ταφή, θα συγκληθεί το Κονκλάβιο, δηλαδή η Σύνοδος των Καρδιναλίων κάτω των 80 ετών, που έχουν δικαίωμα εκλογής. Η διαδικασία δεν προβλέπεται να κρατήσει περισσότερο από έναν μήνα» εξήγησε καθηγητής Ιωάννης Λίλης μιλώντας στο ΕΡΤNews, αναφορικά με τις επόμενες διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Καθολική Εκκλησία.

Η μυστική ψηφοφορία, όπως είπε, θα διεξαχθεί στην Καπέλα Σιξτίνα, με τους Καρδινάλιους να παραμένουν κλεισμένοι εντός, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα. Το σήμα για την εκλογή είναι ο γνωστός λευκός καπνός.

Ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, έκανε ειδική αναφορά στη συμβολική πράξη της καταστροφής του δαχτυλιδιού του Ποντίφικα, με την οποία σηματοδοτείται το τέλος της θητείας του Πάπα.

Οι τελευταίες επιθυμίες του Πάπα Φραγκίσκου για την κηδεία του – Τι αλλάζει στο τελετουργικό

«Ο Πάπας είχε αφήσει λεπτομερείς οδηγίες ο ίδιος, εν ζωή, για την κηδεία του, η οποία θα διαφοροποιηθεί σε αρκετά σημεία από τις κηδείες των προηγούμενων Παπών» τόνισε ο κ. Μανόλης Βαρβούνης, καθηγητής Δ.Π.Θ., κοσμήτορας Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών μιλώντας σε εκπομπή του ΕΡΤews.

«Ζήτησε να μην εκτεθεί το σώμα του σε δημόσιο προσκύνημα, σε ένα βάθρο το οποίο το βάζουν μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ζήτησε να μπει σε φέρετρο. Ζήτησε ακόμη να μην τηρηθεί το τυπικό του να υπάρχουν τρία φέρετρα που είναι το ένα από μόλυβδο, ένα από ξύλο κυπαρισσιού κι ένα ξύλο οξιάς και μπαίνει το ένα μέσα στο άλλο.

Ζήτησε επίσης να μην ταφεί στην κρύπτη του Βατικανού του Αγίου Πέτρου, κάτω δηλαδή από τον ναό, που είναι οι περισσότεροι από τους προκατόχους του, αλλά σε κάποια εκκλησία της Ρώμης.

Άρα, είναι η πρώτη φορά που θα δούμε στην κηδεία ένα νέο τελετουργικό που κανείς δεν ξέρει αν θα επικρατήσει και από εδώ και μπρος. Θα εξαρτηθεί από το ποιος θα είναι ο διάδοχός του. ‘Ηθελε να γίνουν όλα πιο απλά».

Οι διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου

Οι παγκόσμιοι ηγέτες αποχαιρετούν τον Πάπα Φραγκίσκο.

Την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Πάπα εξέφρασε με συλλυπητήρια δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας κάνοντας λόγο για «έναν θρησκευτικό ηγέτη που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και συγκίνησε με το παράδειγμά του, ένα παράδειγμα ταπεινότητας, απλότητας και καλοσύνης, εκατομμύρια ανθρώπους σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ενσάρκωσε την χριστιανική αγάπη, χωρίς διακρίσεις, προς τους αδύναμους και τους αδικημένους όπου γης».

«Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που πιστεύει στην ειρήνη, στη φιλία και στην αλληλεγγύη. Αξίες στις οποίες αφιέρωσε και τη δική του ζωή και δράση ο Πάπας Φραγκίσκος» αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτές τις ώρες, η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών προς την οποία εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Μακάρι η παρακαταθήκη της συνεννόησης και της αγάπης που αφήνει ο Πάπας Φραγκίσκος να βρει την καλύτερη συνέχεια».

Από τους πρώτους ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος τον αποκάλεσε τον «άνθρωπο της ταπεινότητας, στο πλευρό των πιο ευάλωτων και πιο εύθραυστων». Την θλίψη του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε και ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.

Μακρόν: Ήθελε η Εκκλησία να φέρει χαρά και ελπίδα στους φτωχότερους των φτωχών

«Από το Μπουένος Άιρες μέχρι τη Ρώμη, ο Πάπας Φραγκίσκος ήθελε η Εκκλησία να φέρει χαρά και ελπίδα στους φτωχότερους των φτωχών. Να ενώσει τους ανθρώπους μεταξύ τους και με τη φύση. Είθε αυτή η ελπίδα να αναστηθεί αδιάκοπα πέρα από αυτόν», σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αποχαιρετώντας τον Πάπα Φραγκίσκο.

«Η σύζυγός μου και εγώ στέλνουμε τις σκέψεις μας σε όλους τους Καθολικούς και στον κόσμο που πενθεί», καταλήγει στο μήνυμά του ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τον θάνατο του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε ηλικία 88 ετών.

(Alessandra Tarantino/Pool Photo via AP, File)

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θυμάται τον Πάπα Φραγκίσκο ως «καλό, ζεστό και ευαίσθητο άνθρωπο».

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι δήλωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος «ήταν μια φωνή ειρήνης, αγάπης και συμπόνιας».

Η πρόεδρος της Ελβετίας Καρίν Κέλερ Σάτερ είπε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ένας «μεγάλος πνευματικός ηγέτης, ένας ακούραστος υπέρμαχος της ειρήνης».

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Τζον Σουίνεϊ τον περιγράφει ως «φωνή για την ειρήνη, την ανεκτικότητα και τη συμφιλίωση».

ΗΠΑ: Ο αντιπρόεδρος Βανς απευθύνει τις σκέψεις του «στα εκατομμύρια των χριστιανών που τον αγαπούσαν»

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος είχε γίνει δεκτός από τον πάπα Φραγκίσκο χθες, Κυριακή του Πάσχα, μερικές ώρες πριν από το θάνατο του ποντίφικα, απηύθυνε σήμερα τις σκέψεις του «στα εκατομμύρια των χριστιανών στον κόσμο που τον αγαπούσαν».

«Είμαι ολόκαρδα με τα εκατομμύρια των χριστιανών σε όλο τον κόσμο που τον αγαπούσαν. Ήμουν ευτυχής που τον είδα χθες, παρόλο που ήταν φανερά πολύ άρρωστος. Αλλά θα τον θυμάμαι πάντα για την ομιλία που είχε κάνει τις πολύ πρώτες ημέρες της Covid. Ήταν πραγματικά πολύ ωραία», δήλωσε μέσω του X ο Βανς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία.

Ο Λευκός Οίκος «τίμησε» τον πάπα Φραγκίσκο με ένα σύντομο μήνυμα στο Χ. «Ας αναπαυθεί εν ειρήνη».

Το μήνυμα συνοδεύεται από φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ να συναντά τον πάπα Φραγκίσκο και του αντιπροέδρου του Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του χθες.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε στο πρόσωπο του πάπα Φραγκίσκου έναν «σοφό ηγέτη, διαρκή υπερασπιστή των υψηλών αξιών του ουμανισμού και της δικαιοσύνης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του, συνέβαλε ενεργά στην ανάπτυξη του διαλόγου ανάμεσα στην ρωσική ορθόδοξη και την ρωμαιοκαθολική εκκλησία, καθώς και την εποικοδομητική διάδραση ανάμεσα στην Ρωσία και την Αγία Εδρα», αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα του Πούτιν.

(AP Photo/Yuki Iwamura)

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θρηνούν για την τραγική είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου. Η ζωή του ήταν αφιερωμένη στον Θεό, τους ανθρώπους και την εκκλησία. Ήξερε πώς να δίνει ελπίδα, να απαλύνει τον πόνο μέσα από την προσευχή και να ενθαρρύνει την ενότητα, έγραψε στο Χ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Προσευχήθηκε για την Ουκρανία και του Ουκρανούς. Πενθούμε μαζί με τους καθολικούς και όλους τους χριστιανούς που στράφηκαν προς τον πάπα Φραγκίσκο για πνευματική στήριξη. Αιωνία μνήμη!».

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο του πάπα Φραγκίσκου και χαιρέτισε τη στράτευσή του «υπέρ της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των πιο ευάλωτων», σε μήνυμά του στο Χ μετά την ανακοίνωση του θανάτου του.

Ο αργεντινός ποντίφικας άφησε «μια βαθιά κληρονομιά. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη», πρόσθεσε.

Φον ντερ Λάιεν: Ο Πάπας Φραγκίσκος ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους με την ταπεινότητά του και την τόσο αγνή αγάπη του για τους πιο στερημένους

Ο Πάπας Φραγκίσκος «ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους, πολύ πέραν της Καθολικής Εκκλησίας, με την ταπεινότητά του και την τόσο αγνή αγάπη του για τους πιο στερημένους», χαιρέτισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι σκέψεις μου συνοδεύουν όλους αυτούς που αισθάνονται αυτή τη βαθιά απώλεια», πρόσθεσε μέσω του X η γερμανίδα αξιωματούχος, εκφράζοντας την ευχή η κληρονομιά του αργεντινού ιησουίτη «να συνεχίσει να μας καθοδηγεί όλους προς έναν πιο δίκαιο, πιο ειρηνικό και πιο συμπονετικό κόσμο».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, με μήνυμά του στο «Χ», αναφέρει ότι ενώνεται με τα εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο που θρηνούν τον θάνατο της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου.

«Ήταν βαθιά συμπονετικός. Νοιαζόταν για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας: τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, τις ανισότητες, την ειρήνη, καθώς και για τους καθημερινούς αγώνες όλων», τονίζει ο Αντόνιο Κόστα, υπενθυμίζοντας παράλληλα, ότι ο Πάπας Φραγκίσκος, στο πιο πρόσφατο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, πρότεινε τρεις δράσεις ώστε να επιτευχθεί «διαρκής αλλαγή»: άφεση του διεθνούς χρέους, κατάργηση της θανατικής ποινής και ανακατανομή των στρατιωτικών κονδυλίων για την εξάλειψη της πείνας. «Είθε οι ιδέες του να συνεχίσουν να μας καθοδηγούν προς ένα μέλλον ελπίδας», καταλήγει το μήνυμα του Αντόνιο Κόστα. 

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρει: «Η Ευρώπη θρηνεί τον θάνατο της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου. Το μεταδοτικό του χαμόγελό κατέκτησε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ο ‘Πάπας του Λαού’ θα μείνει στη μνήμη μας για την αγάπη του για τη ζωή, την ελπίδα για την ειρήνη, τη συμπόνια του για την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη».

(AP Photo/Andrew Medichini, file)

Ο πάπας Φραγκίσκος ήταν απ’ όλες τις πλευρές ένας άνθρωπος του λαού, υπογράμμισε σε ανάρτησή του στο X ο ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σκόοφ.

«Η παγκόσμια Καθολική κοινότητα αποχαιρετά έναν ηγέτη ο οποίος αναγνώρισε τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας και προσέλκυσε την προσοχή σ’ αυτά. Με τον νηφάλιο τρόπο ζωής του, τις πράξεις υπηρεσίας και συμπόνιας, ο πάπας Φραγκίσκος ήταν πρότυπο για πολλούς -τόσο Καθολικούς όσο και μη Καθολικούς. Τον θυμόμαστε με μεγάλο σεβασμό», δήλωσε ο Σκόοφ.

Το Ιράν, μουσουλμανική χώρα που διατηρεί καλές σχέσεις με το Βατικανό, εξέφρασε συλλυπητήρια για το θάνατο του πάπα Φραγκίσκου.

«Οι συνάδελφοί μου με ενημέρωσαν για την είδηση (…), υποβάλλω τα συλλυπητήριά μου σε όλους τους χρισττιανούς του κόσμου», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Εσμαΐλ Μπαγαΐ, προσθέτοντας ότι «προσεύχεται στον Παντοδύναμο Θεό να αναπαυθεί εν ειρήνη» ο Φραγκίσκος.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς το χριστιανικό κόσμο και τις κοινότητές του στους Αγίους Τόπους, αναφέρει ότι ο πάπας Φραγκίσκος ήταν ένας άνθρωπος με βαθιά πίστη, της ειρήνης και της συμπόνιας, ο οποίος προώθησε τις σχέσεις με τον εβραϊκό κόσμο. 

«Ένας άνθρωπος βαθιάς πίστης και απεριόριστης συμπόνιας, αφιέρωσε τη ζωή του στη ενδυνάμωση των φτωχών και στην προώθηση της ειρήνης σε έναν ταραγμένο κόσμο», δήλωσε ο Χέρτσογκ για τον Φραγκίσκο. «Ελπίζω αληθινά ότι οι προσευχές του για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και για την ασφαλή επιστροφή των ομήρων (από τη Γάζα) θα απαντηθούν σύντομα», έγραψε ο ισραηλινός πρόεδρος στο X.

«Εναν πιστό φίλο του παλαιστινιακού λαού» αποχαιρετά ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

«Σήμερα χάσαμε έναν πιστό φίλο του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς σημειώνοντας ότι ο πάπας Φραγκίσκος «είχε αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος και είχε επιτρέψει να υψωθεί η παλαιστινιακή σημαία στο Βατικανό».

Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου «αποτελεί μεγάλη απώλεια για ολόκληρο τον κόσμο, διότι υπήρξε μία φωνή της ειρήνης, της αγάπης, της συμπόνιας, δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.

(Photo by HENRY NICHOLLS / AFP)

Ο Πάπας υπήρξε μία παγκόσμια προσωπικότητα εξαιρετικού χαρακτήρα «που εργαζόταν ακούραστα για να προωθήσει την ανοχή και να ενθαρρύνει τον διάλογο…ήταν πρωτεργάτης της παλαιστινιακής υπόθεσης, υπερασπιζόμενος τα νόμιμα δικαιώματα και καλώντας για τον τερματισμό της σύγκρουσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Την θλίψη του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε πριν από λίγο ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και κατά πάσα πιθανότητα μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς

«Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου με γεμίζει μεγάλη θλίψη. Θα μείνει στην μνήμη μας για την ακούραστη αφοσίωσή του στους πιο αδύναμους της κοινωνίας, στην δικαιοσύνη και στην συμφιλίωση, με οδηγό την ταπεινοφροσύνη και την πίστη στο έλεος του Θεού. Ο πρώτος Λατινοαμερικανός στην Αγία Έδρα άγγιξε τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και πέρα από τα θρησκευτικά σύνορα. Η σκέψη μου αυτή την στιγμή βρίσκεται με τους πιστούς σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι έχασαν τον ‘Αγιο Πατέρα τους. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη», έγραψε ο Φρίντριχ Μερτς σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

«Με την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου, η Καθολική Εκκλησία και ο κόσμος χάνουν έναν υπερασπιστή των αδυνάτων, έναν συμφιλιωτή και έναν εγκάρδιο άνθρωπο», γράφει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. 

«Εκτιμούσα πολύ την σαφή άποψή του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους πιστούς σε όλον τον κόσμο», αναφέρει ο κ. Σολτς.

(Photo by HAZEM BADER / AFP)

«Η φωνή του θα λείψει», γράφει η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε μήνυμά της με αφορμή τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου και κάνει λόγο για έναν Πάπα ο οποίος «παρενέβη και αγωνίστηκε για τα κοινωνικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

«Ερχόταν από την “άλλη άκρη του κόσμου”. Παρενέβη, αγωνίστηκε για τα κοινωνικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκάλεσε επανειλημμένα την Εκκλησία του. Το μήνυμά του ήταν για το “εδώ και τώρα”, ακόμη και αμφιλεγόμενο κάποιες φορές και δεν περιορίστηκε ποτέ μόνο στα ποιμαντικά ζητήματα. Η φωνή του θα λείψει», αναφέρει η κυρία Μπέρμποκ σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ».

www.ertnews.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0