«Θερμό» επεισόδιο μεταξύ Ζωής Κωνσταντοπούλου και Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή

Σε πεδίο γενικευμένης πολιτικής σύγκρουσης μετατράπηκε η Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την άρση ασυλίας βουλευτών, με αφορμή το αίτημα που αφορούσε τον Παναγιώτη Δουδωνή του ΠΑΣΟΚ. Αν και επρόκειτο για μια τυπική κοινοβουλευτική διαδικασία, η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επεκτείνουν τη συζήτηση σε ζητήματα όπως η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, η δράση της ακροδεξιάς, η χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών» αλλά και η στάση της ΝΔ απέναντι στα μνημόνια. Ο Παναγιώτης Δουδωνής, στην τοποθέτησή του για την άρση της ασυλίας του κατόπιν μήνυσης του προέδρου των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα, υπερασπίστηκε τις θεσμικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στο κόμμα λόγω των δεσμών του με τον έγκλειστο Ηλία Κασιδιάρη. «Αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις μας, οι “Σπαρτιάτες” θα συνέχιζαν να λαμβάνουν δημόσιο χρήμα», ανέφερε, ζητώντας από το Σώμα να εγκρίνει την άρση της ασυλίας του. «Εγώ στέκομαι απέναντί σας. Δεν κρύβομαι πίσω από το Σύνταγμα. Οι “Σπαρτιάτες” δεν θα έχουν απέναντί τους εμένα, αλλά το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας», υπογράμμισε, προκαλώντας την αντίδραση του Βασίλη Στίγκα, ο οποίος του απάντησε ειρωνικά από τα έδρανα: «Λεφτά υπάρχουν».
Το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω από τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των μειονοτικών βουλευτών Οζγκιούρ Φερχάτ (Νέα Αριστερά) και Ιλχάν Αχμέτ (ΠΑΣΟΚ). Ο πρώτος κατηγόρησε τον δεύτερο ότι «προδίδει τους μειονοτικούς», για να λάβει την οργισμένη απάντηση του Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος τον χαρακτήρισε «όργανο του τουρκικού προξενείου». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε ακόμη και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2023 για «παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εκλογές». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπερασπίστηκε τον Δουδωνή, κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξη» εναντίον του. Στρέφοντας στη συνέχεια τα πυρά της προς την κυβέρνηση, υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός «στηρίζεται σε ακροδεξιά πρόσωπα και ρητορική», κάνοντας αναφορά στον υπουργό Μετανάστευσης, τον οποίο χαρακτήρισε «χουντικό ρατσιστή». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετατρέπει την Τουρκία σε ασφαλή τρίτη χώρα, αγνοώντας τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται για ρατσισμό αλλά για εφαρμογή του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου». Ζήτησε, παράλληλα, τη διαγραφή από τα πρακτικά των δηλώσεων της Κωνσταντοπούλου, τις οποίες χαρακτήρισε «προσβλητικές». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι «έφερε στις τάξεις της τα στελέχη του ΛΑΟΣ» και ότι «έχει ιστορική ευθύνη για την κανονικοποίηση της ακροδεξιάς ρητορικής». Παράλληλα, απηύθυνε κριτική και στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ απέναντι στους μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε έντονο ύφος απάντησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπορεύτηκε πολιτικά με τη Χρυσή Αυγή στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά–Βενιζέλου και στην καταψήφιση του Σταύρου Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Εσείς ρίξατε την κυβέρνηση με τη Χρυσή Αυγή. Η Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρος της Βουλής προστάτευε τη ΧΑ και διαμαρτυρόταν για την προφυλάκιση βουλευτών της», είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στην κατηγορία πως υπήρξε αρνητής του Ολοκαυτώματος, παραδέχθηκε ότι «άφησε να ταυτιστεί το όνομά του με το βιβλίο του Κ. Πλεύρη», για το οποίο έχει ζητήσει συγγνώμη από την Εβραϊκή Κοινότητα. Αντέτεινε, ωστόσο, πως η Κωνσταντοπούλου «παραμένει σφοδρή αντισημίτισσα» και την κατηγόρησε για φιλορωσικές διασυνδέσεις, κάνοντας αναφορά στον Αλεξάντερ Βίννικ, τον οποίο είχε υπερασπιστεί νομικά.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επανήλθε, υπερασπιζόμενη τον ρόλο της ως νομικού και πολιτικού, λέγοντας ότι έχει σταθεί στο πλευρό «ανθρώπων που βάλλονται από την εξουσία». Υπενθύμισε τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και κατηγόρησε τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι ήταν ο μόνος που στήριξε δημοσίως τον Επαμεινώνδα Κορκονέα. «Υπάρχουν μαρτυρίες ότι πριν από τη δολοφονία, ο Κορκονέας επισκέφθηκε το βιβλιοπωλείο σας. Διαψεύστε το αν τολμάτε», κατέληξε.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






